Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Senatas ruošiasi suduoti antausį D.Trumpui: skamba nauji pasiūlymai dėl sankcijų

Abiejų pagrindinių JAV partijų atstovai Senate – tiek respublikonai, tiek demokratai – ne juokais subruzdo po daugybės kritikos sulaukusio prezidento Donaldo Trumpo ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino susitikimo Helsinkyje. Nors D.Trumpas jau pakvietė V.Putiną į Vašingtoną, Senate norima dar daugiau sankcijų Kremliui.
Senato daugumos lyderis M.McConnellas, D.Trumpas ir Atstovų rūmų pirmininkas P.Ryanas
Senato daugumos lyderis M.McConnellas, D.Trumpas ir Atstovų rūmų pirmininkas P.Ryanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV senatoriai, anot „Politico“, nori ne tik naujų sankcijų, bet yra nusiteikę spausti D.Trumpą plačiau naudoti suvaržymus Maskvai, kuriuos prieš metus sankcionavo absoliuti dauguma Kongreso narių.

Gali būti, kad Senatui nepavyks – juk D.Trumpas praėjusiais metais išties purkštavo, kai nenoromis pasirašė įstatymą dėl sankcijų. Tačiau galimybė, kad bus naujų sankcijų, iš tiesų yra – net įsibėgėjant lapkritį vyksiančių vidurio kadencijos rinkimų kampanijai.

Taip yra todėl, kad D.Trumpo pasirodymas Helsinkyje pribloškė daugelį Senato narių – jis itin draugiškai bendravo su V.Putinu, o apie ką su Rusijos lyderiu dvi valandas kalbėjosi už uždarų durų, iki šiol neatskleidžia.

Senatoriams apsispręsti dėl būsimų veiksmų gali padėti ir JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo liudijimas Užsienio reikalų komitete, kurio laukiama trečiadienį, apie 22 val. Lietuvos laiku. Amerikos diplomatijos vadovo bus klausinėjama būtent apie dvišalį susitikimą Suomijoje.

„Suprantu, kodėl senatoriai gali norėti reaguoti į tai, kas įvyko Helsinkyje. Manau, kad yra nerimo dėl administracijos politikos Rusijos klausimu“, – pripažino Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas respublikonas Bobas Corkeris.

Tuo tarpu respublikonas Lindsey Grahamas ir demokratas Robertas Menendezas jau antradienį paskelbė pasiūlymą, kuriam pritarus D.Trumpas turėtų skubiau imti taikyti sankcijas Rusijai, kurias Kongresas patvirtino dar prieš metus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV senatorius demokratas Robertas Menendezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV senatorius demokratas Robertas Menendezas

Galiausiai senatoriai Patas Toomey ir Chrisas Van Hollenas – atitinkamai respublikonas ir demokratas – atskiru laišku paragino Baltuosius rūmus paskelbti sankcijas dvylikai Rusijos piliečių, kuriems anksčiau šį mėnesį kaltinimus paskelbė specialusis prokuroras Robertas Muelleris.

Tie 12 rusų – Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pareigūnai, o D.Trumpas atkakliai niekina R.Muellerio tyrimą ir vadina jį „raganų medžiokle“, tad Baltųjų rūmų sankcijos šiam tuzinui būtų tektoninis poslinkis.

Bet kai kuriems respublikonams – dalis jų varžėsi su D.Trumpu 2016-ųjų respublikonų pirminiuose prezidento rinkimuose – tai nekliudo garsiai svarstyti apie naujus ėjimus prieš V.Putino režimą.

Antai Marco Rubio ir jau minėtas Ch.Van Hollenas norėtų, kad Rusija būtų automatiškai sankcionuojama, jei būtų įrodyta, jog Kremlius kišis į lapkričio rinkimus. Apie galimas nuobaudas kalbėjo ir Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas

„Geriau jau rusai baigtų kištis į mūsų rinkimus. Noriu, kad tai būtų aiškiai suprasta. Jie kišosi praėjusį kartą. Geriau jie daugiau taip nedarytų“, – įspėjo M.McConnnellas.

Kongreso dūriai Maskvai greičiausiai nebūtų pasveikinti Baltuosiuose rūmuose, kurie jau ruošiasi priimti V.Putiną šių metų pabaigoje.

Vis dėlto gali būti, kad Respublikonų partijos vadovybė nusprendė, kad reikia taisyti pašlijusį dešiniųjų įvaizdį. Apklausos rodo, kad 68 proc. amerikiečių yra susirūpinę dėl D.Trumpo požiūrio į Rusiją ir galimų ryšių su Kremliumi.

VIDEO: Su V.Putinu susitikęs D.Trumpas: „Pasaulis nori, kad mes sutartume“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius