Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV Senatas: Vašingtonas tikisi, kad Baltarusija įvykdys demokratines reformas

JAV tikisi, kad Baltarusija pasieks pažangos vykdant demokratines reformas, antradienį pareiškė vienas aukšto rango JAV Senato pareigūnas.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Anksčiau JAV Kongresas priėmė teisės aktus, susijusius su santykių su Baltarusija klausimu. Viena iš mūsų vizito priežasčių – savo akimis pamatyti pažanga Baltarusijoje, nustatyti, ar būtina atnaujinti šiuos teisės aktus“, – per susitikimą su baltarusių parlamentarais Minske sakė Senato užsienio reikalų komiteto sekretoriato vadovas Christopheris Socha.

Jis pabrėžė, kad Kongresas „atidžiai stebi pažangą, kurios pasiekiama čia [Baltarusijoje]“.

Pareigūnas išreiškė viltį, kad dabartinis amerikiečių delegacijos vizitas padės pagerinti Baltarusijos ir JAV ryšius ir „atkurti kadaise buvusius santykius“.

Ch.Socha taip pat pažymėjo vizito metu besitikįs „pamatyti vietoje, kaip galime padėti pagerinti santykius“. Pasak jo, Vašingtonas ir Minskas jau bendradarbiauja daugelyje sričių, bet „būtų svarbu rasti naujų bendradarbiavimo sferų“.

Baltarusijos Atstovų Rūmų tarptautinių reikalų komisijos pirmininkas Andrejus Savinychas savo ruožtu pabrėžė, jog tai yra pirmasis JAV ir Baltarusijos teisėkūros institucijų atstovų susitikimas. Anot jo, anksčiau abi šalys palaikydavo kontaktus tik parlamentinių forumų kuluaruose.

„Galime teigti, kad Minskas ir Vašingtonas konstruktyviai bendradarbiauja saugumo srityje. Buvo atnaujintas dialogas karinėje, sveikatos apsaugos ir žemės ūkio srityse“, – pareiškė A. Savinychas.

„Man atrodo, kad atsižvelgiant į šiuos pasiekimus atėjo laikas tiesioginiams parlamentinių struktūrų kontaktams“, – pridūrė jis.

Komisijos vadovas pasiūlė savo kolegoms amerikiečiams „pradėti tvarkingą pokalbį apie galimus JAV Kongreso ir Atstovų rūmų vizitus, kontaktus, bendrus renginius“.

„Esu įsitikinęs, kad palaikydami šiuos ryšius galime geriau suprasti vieni kitus, išvysti naujus sąlyčio taškus, naujas bendradarbiavimo galimybes“, – pabrėžė A.Savinychas.

JAV įvedė sankcijas Baltarusijai 2006–2008 metais už žmogaus teisių pažeidimus ir demokratijos varžymą. Abi šalys atšaukė savo ambasadorius ir iki minimumo sumažino atstovybių darbuotojų skaičių. Vėliau abiejų šalių misijoms pradėjo vadovauti žemesnio rango pareigūnai – reikalų patikėtiniai.

Dabar Vašingtonas sako norįs „normalizuoti“ ryšius su Minsku, o A.Lukašenka siekia atsvaro santykiams su didžiąja kaimyne Rusija – Minsko pagrindine sąjungininke ir energijos išteklių tiekėja.

Anksčiau šį mėnesį Minske apsilankęs JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo kalbėjo, kad Vašingtonas yra pasirengęs palaikyti Baltarusijos suverenitetą ir nepriklausomybę, padidėjus nesutarimams tarp Minsko ir Maskvos dėl rusiškų energetikos išteklių tiekimo bei glaudesnės integracijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius