-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV senatoriai siekia blokuoti modernių naikintuvų pardavimą JAE

Trys JAV senatoriai trečiadienį ėmėsi iniciatyvos blokuoti moderniausių amerikietiškų naikintuvų F-35 pardavimą Jungtiniams Arabų Emyratams, reikšdami susirūpinimą dėl šio sandorio, laikomo apdovanojimu Abu Dabiui už sprendimą pripažinti Izraelį.
JAV naikintuvai F-35 jau Lietuvoje
JAV naikintuvai F-35 jau Lietuvoje / Ievos Budzeikaitės (KAM) nuotr.

Net jei senatoriams pavyktų įtikinti daugumą Kongreso narių nepritarti 23 mlrd. JAV dolerių (19,4 mlrd. eurų) vertės sandoriui, įstatymų leidėjams būtų labai sudėtinga atmesti kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo veto.

Senatorius demokratas Chrisas Murphy, laikomas išrinktojo prezidento Joe Bideno artimos aplinkos žmogumi, sakė, kad JAE pažeidė ankstesnių pardavimo sandorių sąlygas. Jis atkreipė dėmesį į pranešimus, kad šiai JAV sąjungininkei parduotų ginklų buvo aptikta karinių konfliktų krečiamuose Libijoje ir Jemene.

„Palaikau Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų santykių normalizavimą, tačiau jokios to susitarimo nuostatos neįpareigoja mūsų siųsti į tą regioną daugiau ginklų ir prisidėti prie pavojingų ginklavimosi varžybų“, – sakė senatorius.

Ch.Murphy pateikė rezoliuciją kartu su aukščiausio rango demokratu Senato užsienio ryšių komitete Robertu Menendezu ir respublikonu Randu Paulu, paprastai palaikančiu prezidentą D.Trumpą, tačiau neigiamai vertinančiu JAV karines intervencijas.

Praėjusią savaitę valstybės sekretorius Mike'as Pompeo oficialiai informavo Kongresą, kad Jungtinės Valstijos planuoja parduoti JAE pažangiausių kovos lėktuvų F-35. Jis sveikino JAE sprendimą normalizuoti santykius su žydų valstybe ir pateikė šį sandorį kaip vieną iš priemonių, nukreiptų prieš bendrą priešininką Iraną.

JAE seniai siekė galimybės įsigyti sunkiai radiolokatoriais pastebimų naikintuvų F-35.

Izraelis savo turimus F-35 laiko itin svarbiu veiksniu jo strateginiam pranašumui prieš arabų šalis ir ilgą laiką spaudė JAV nepardavinėti modernių karinių lėktuvų jokiai arabų valstybei. Visgi normalizavusi santykius su JAE žydų valstybė atšaukė savo prieštaravimus šiam sandoriui.

Pernai Kongresas mėgino blokuoti ginkluotės pardavimą Saudo Arabijai ir JAE, tačiau jam nepakako balsų atmesti D.Trumpo veto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius