Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV skolinimosi reitingų bloginimas buvo „visiškai nuspėjamas“, sako Didžiosios Britanijos ministras

Didžiosios Britanijos verslo reikalų sekretorius Vince'as Cable'as šeštadienį pareiškė, kad vienos kredito reitingų agentūros sprendimas atimti iš JAV palankiausią AAA skolinimosi reitingą buvo „visiškai nuspėjamas“ dėl užsitęsusių politinių ginčų Vašingtone, siekiant padidinti valstybės skolinimosi ribą.
Vince'as Cable'as
Vince'as Cable'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bendrovės „Standard & Poor's“ pirmąkart nuo 1941 metų nustatė Jungtinėms Valstijoms vienu laipteliu žemesnį AA+ reitingą, o iš esmės tai reiškia, kad prasčiau vertinamos šios šalies galimybės grąžinti skolas.

„Tai buvo visiškai nuspėjama pasekmė tos betvarkės, kurią Kongresas sukūrė prieš kelias savaites, kai jie negalėjo susitarti dėl skolinimosi ribų didinimo“, – V.Cable'as sakė palydovinei televizijai „Sky News“.

„Tačiau dabar jie susitarė, ir Jungtinių Valstijų padėtis yra pakankamai saugi, – pridūrė jis. – Žvelgiant plačiau, tai mums rodo, jog finansų rinkos dabar sutelkia dėmesį į vyriausybių kredito patikimumą. Prieš trejus metus dėmesys buvo nukrypęs į bankus ir bankų stabilumą, o dabar – į vyriausybių skolas.“

„Ir būtent dėl to Jungtinė Karalystė yra geroje pozicijoje. Rinkos suvokia, kad turime stabilią vyriausybę... ir kad mes valdome (biudžeto) deficito problemą, kad turime labai aiškią programą, kaip ją spręsti“, – aiškino verslo reikalų sekretorius.

Kalbėdamas apie euro zonos skolų krizę, kuri šiuo metu grasina apimti Italiją ir Ispaniją, V.Cable'as pridūrė: „Euro zonos šalys susitarė dėl plačios praktiškos strategijos, kaip spręsti Pietų Europos silpnumo problemą.“

Pasak jo, euro zono šalių lyderiai pripažįsta, kad Graikija išliks moki tik tuo atveju, jeigu dalis jos skolų bus nurašytos.

„Jiems reikalingas didesnis lėšų fondas ir didesnis likvidumas, kad galėtų padėti šalims, panašioms į Graikiją ir Ispaniją, kai yra atakuojamas pastarųjų patikimumas“, – aiškino V.Cable'as.

Paklaustas, ar Italijai gresia bankrotas, sekretorius atsakė: „Nemanau, kad kas nors išties tikisi, jog Italija taps nemoki. Jos padėtis kiek kitokia negu Graikijos.“

„Yra pasitikėjimo problema – jiems gali tekti pasinaudoti krizinių lėšų fondu. Tačiau manau, kad Italijos bankroto, o juo labiau pasitraukimo iš euro zonos perspektyva yra labai toli nuo tikrovės“, – pabrėžė jis.

Didžioji Britanija nepriklauso euro zonai, tačiau ji taip pat turi problemų dėl biudžeto deficito, o koalicinė vyriausybė buvo priversta mažinti biudžeto išlaidas bei didinti mokesčius.

Liberalų demokratų partijos narys V.Cable'as yra svarbus veikėjas konservatorių vadovaujamoje koalicijoje, kuri atėjo į valdžią pernai gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius