Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV slepia, kad buvusį V.Putino patarėją M.Lesiną Vašingtone mirtinai sumušė banditai?

„Buzzfeed News“ šaltinių teigimu, JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) turi slaptą ataskaitą, kurioje teigiama, esą buvusį Vladimiro Putino žiniasklaidos carą Michailą Lesiną Vašingtone negyvai sumušė samdyti banditai. Ši ataskaita prieštarauja oficialiai Valstijų vyriausybės versijai, kad M.Lesinas mirė nelaimingo atsitikimo metu.
Michailas Lesinas
Michailas Lesinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot kelių visą ataskaitą ar jos dalis skaičiusių šaltinių, jos autorius – buvęs britų žvalgybos pareigūnas Christopheris Steele'as. Jis kiek anksčiau parašė žymiąją dosjė, kurioje teigiama, esą Rusija „rėmė ir padėjo“ būsimajam JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

Šaltiniai tikina, kad FTB šią ataskaitą gavo padėdamas Vašingtono metropoliteno policijos departamentui tirti M.Lesino mirtį.

„Scanpix“/AP nuotr./Christopheris Steele'as
„Scanpix“/AP nuotr./Christopheris Steele'as

FTB atstovas spaudai Andrew Amesas atsisakė patvirtinti arba paneigti tokios ataskaitos egzistavimą. Ch.Steele'o verslo partneris įmonėje „Orbis Business Intelligence“ taip pat atsisakė pakomentuoti.

„Buzzfeed News“ šaltiniai apie ataskaitą prakalbo tuo metu, kai įtampa tarp Rusijos ir Vakarų didesnė nei bet kada po Šaltojo karo laikų.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Jungtinė Karalystė, Europos Sąjunga (ES) ir JAV kaltina Kremlių dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Po šio išpuolio JK vyriausybė įsakė iš naujo peržiūrėti 14-os įtartinų mirčių, susijusių su Rusija, atvejus.

Mirtini sužeidimai nutylimi?

M.Lesino kūnas buvo rastas 2015-ųjų lapkričio 5 d. vieno Vašingtono viešbučio kambaryje. Ant buvusio žiniasklaidos ministro kūno aptikta sužalojimų.

Po 11 mėnesių trukusio tyrimo federalinis prokuroras paskelbė, esą M.Lesinas mirties metu kambaryje buvo vienas: dideliais kiekiais vartojęs alkoholį, jis mirė krisdamas susitrenkęs galvą. Nuspręsta, kad M.Lesino mirties priežastis – nelaimingas atsitikimas, byla buvo užbaigta.

„Scanpix“/AP nuotr./Viešbutis, kuriame buvo rasta Michailo Lesino kūnas
„Scanpix“/AP nuotr./Viešbutis, kuriame buvo rasta Michailo Lesino kūnas

Vis dėlto ligi šiol nepaviešinta Ch.Steele'o ataskaita verčia abejoti oficialia versija.

„Galiu pasakyti, kad (federaliniame tyrimų – red.) biure nėra nė vieno, manančio, kad šis vyrukas (M.Lesinas – red.) prisigėrė, nukrito ir numirė, – praėjusiais metais „BuzzFeed News“ sakė anonimu norėjęs likti FTB agentas. – Visi mano, kad jį nužudė, ir už to slypi Kremlius.“

FTB agentas: „Galiu pasakyti, kad (federaliniame tyrimų – red.) biure nėra nė vieno, manančio, kad šis vyrukas (M.Lesinas – red.) prisigėrė, nukrito ir numirė. Visi mano, kad jį nužudė ir už to slypi Kremlius.“

Gruodį Vašingtono policija paviešino 58 puslapių ilgio ataskaitą apie M.Lesino mirties tyrimą. Daug teksto šiuose dokumentuose yra užtušuota, neužsimenama apie M.Lesiną pražudžiusius smūgius buku daiktu. Taip pat nieko nerašoma apie jo nukritimą, lėmusį M.Lesino mirtį.

Tuose dokumentuose taip pat teigiama, kad FTB nerado jokių nusikalstamos veiklos įrodymų.

„Labai sunku įsivaizduoti, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas, – sakė su Rusijos klausimais dirbęs buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnas Johnas Sipheris. – Kiekvienas mano pažįstamas profesionalas, kuris dirbo su Rusija, mano, kad tai – žmogžudystė.“

Įtariamas oligarchas

Anot šaltinių, Ch.Steele'as FTB ataskaitą pateikė informaciją surinkęs iš patikimų šaltinių Maskvoje.

Keturi asmenys, skaitę Ch.Steele'o ataskaitą, teigia, kad prieš mirtį M.Lesinas konfliktavo su prezidentui Vladimirui Putinui artimu oligarchu. Jų žiniomis, norėdamas įbauginti M.Lesiną, minimas oligarchas susisiekė su Rusijos saugumo tarnybos agentais ir paprašė, kad šie sumuštų M.Lesiną.

Šaltiniai tikina, kad jie neturėjo tikslo nužudyti M.Lesiną – ribas peržengė netyčia.

Su ataskaita susipažinę pareigūnai sako neprisimenantys, kad joje būtų parašyta, ar V.Putinas žinojo apie buvusio ministro užpuolimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Michailas Lesinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Michailas Lesinas

Kiti trys asmenys, įskaitant M.Lesino verslo partnerį ir du žvalgybos pareigūnus, teigė nepriklausomai vienas nuo kito FTB suteikę panašios informacijos: esą M.Lesiną negyvai sumušė Ch.Steele'o minimo oligarcho siųsti banditai.

Dar vienas asmuo, su M.Lesinu susijęs verslo ryšiais, „BuzzFeed News“ sakė žinojęs, kad buvęs Rusijos žiniasklaidos ministras susipyko su minimu oligarchu, tačiau nežino, ar pastarasis yra susijęs su M.Lesino mirtimi.

Mįslingų mirčių virtinė

„BuzzFeed News“ anksčiau rašė apie 14 įtartinų mirčių Jungtinėje Karalystėje, galimai susijusių su Rusija.

Visais atvejais JAV žvalgyba turėjo įtarimų, kad asmenis nužudė Rusijos saugumo tarnybos ar mafijos grupuotės, dažnai veikiančios drauge. Amerikiečiai šia informacija pasidalijo su kolegomis JK.

JAV teigimu, turtuolis Aleksandras Perepiličnas JK greičiausiai buvo nužudytas V.Putino ar jam artimų asmenų įsakymu. Savo ruožtu Londonas ignoravo įrodymus ir teigė, kad tie 14 asmenų mirė dėl natūralių priežasčių, nelaimingų atsitikimų metu ar nusižudė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Policija Londone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Policija Londone

JAV žvalgybos pareigūnai „BuzzFeed News“ sakė su nerimu stebėję sąsajas tarp galimų už Atlanto įvykdytų žmogžudysčių, o M.Lesino mirtis jų baimes tik sustiprino.

JAV demokratai: „Mįslingų mirčių virtinės, visos ištiko žmones, turėjusius informacijos, kurios paviešinimo Kremlius nenorėjo, Vakarų valstybės neturėtų ignoruoti todėl, kad mano, jog joms negresia tokios priemonės.“

„Nesuvokiama, kad Kremlius gali naudotis savo saugumo tarnybomis Jungtinėse Valstijose ir kitur, – teigiama sausį JAV Demokratų partijos paskelbtoje ataskaitoje. – Mįslingų mirčių virtinės, visos jos ištiko žmones, turėjusius informacijos, kurios paviešinimo Kremlius nenorėjo, Vakarų valstybės neturėtų ignoruoti todėl, kad mano, jog joms negresia tokios priemonės.“

Įtakingas „buldozeris“

Kariuomenės statybininko sūnus M.Lesinas greitai tapo vienu įtakingiausių asmenų Rusijos žiniasklaidoje. Po Sovietų Sąjungos griuvimo 1991 m. jis vadovavo sėkmingai reklamos agentūrai ir vykdė kampaniją, padėjusią 1996 m. prezidentu perrinkti Borisą Jelciną.

Tuomet M.Lesinas tapo B.Jecino žiniasklaidos ministru, šias pareigas ėjo ir pirmosios V.Putino kadencijos metu. Tuomet M.Lesinas tildė V.Putino kritikus ir padėjo Kremliui įtvirtinti kontrolę šalies žiniasklaidoje.

Dėl savo veiklos M.Lesinas buvo pramintas „buldozeriu“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Jelcinas ir Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Jelcinas ir Vladimiras Putinas

2005 m. jis įkūrė kanalą „Russia Today“, neva skirtą informaciją pateikti iš priešingos nei CNN ar BBC perspektyvos. Vėliau valstybės finansuojamas kanalas buvo pervadintas RT.

M.Lesinas dirbo ir prezidento V.Putino patarėju. Iš vyriausybės jis pasitraukė 2009 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius