-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV smerkia Rusijos veto dėl JT grupės, stebinčios sankcijų Š. Korėjai taikymą, veiklos

JAV ketvirtadienį pasmerkė Rusijos sprendimą vetuoti Jungtinių Tautų grupės, stebinčios sankcijų Šiaurės Korėjai taikymą, veiklos pratęsimą. 
Lev Radin/PACIFIC PRESS/SIPA / Lev Radin/PACIFIC PRESS/SIPA
Lev Radin/PACIFIC PRESS/SIPA / Lev Radin/PACIFIC PRESS/SIPA

„Rusijos veiksmai šiandien ciniškai pakenkė tarptautinei taikai ir saugumui, o visa tai buvo padaryta tam, kad būtų pasiektas korupcinis sandoris, kurį Maskva sudarė su KLDR“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris), pavartodamas oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo santrumpą.

Kiek anksčiau ketvirtadienį Maskva užblokavo JT ekspertų grupės, stebinčios tarptautinių sankcijų Šiaurės Korėjai taikymą, atnaujinimą. Tokį sprendimą Rusija priėmė praėjus kelioms savaitėms po to, kai ši institucija pareiškė tirianti pranešimus apie ginklų perdavimą tarp Maskvos ir Pchenjano.

Maskvos veto nepanaikino jokių sankcijų Šiaurės Korėjai, tačiau užblokavo ekspertų grupės, stebinčios sankcijų įgyvendinimą ir tam tikrus įtariamus pažeidimus, metinio mandato atnaujinimą.

Ekspertų grupės įgaliojimai baigs galioti balandžio pabaigoje.

Nuo 2006-ųjų Šiaurės Korėjai taikomos vis griežtesnės JT Saugumo Tarybos sankcijos dėl Pchenjano branduolinės programos. 

Tačiau nuo 2019 metų Rusija ir Kinija bando įtikinti JT Saugumo Tarybą sušvelninti sankcijas Pchenjanui. 

Ketvirtadienį Kinijos ambasadoriaus pavaduotojas Geng Shuangas (Geng Šuangas) sakė, kad sankcijos Pchenjanui „padidino įtampą ir konfrontaciją ir padarė didelį neigiamą poveikį humanitarinei padėčiai“.

Tačiau, priešingai nei Rusija, Kinija susilaikė nuo veto.

Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia pareiškė, kad be kasmetinės peržiūros, kuri garantuotų sankcijų įvertinimą ir galimą jų pakeitimą, ekspertų grupės veikla yra nepagrįsta.

„Ekspertų grupė ir toliau daugiausia dėmesio skyrė nereikšmingiems klausimams, kurie neatitinka problemų, su kuriomis susiduria pusiasalis“, – nurodė jis. 

„Rusija paragino Tarybą priimti sprendimą dėl atviros ir sąžiningos Tarybos sankcijų peržiūros [...] kasmet“, – pridūrė V. Nebenzia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius