Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV smerkia „sisteminį šališkumą“ prieš opoziciją Zimbabvės rinkimuose

Jungtinės Valstijos pirmadienį pasmerkė tai, ką pavadino opozicijos šališkumu Zimbabvės rinkimuose, ir pareiškė, kad tariasi su regioniniais partneriais, kaip elgtis su prezidentu Emmersonu Mnangagwa (Emersonu Mnangagva).
REUTERS/-Scanpix nuotr.
REUTERS/-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Zimbabvė

Remdamasis regioninių stebėtojų išvadomis, Valstybės departamentas atkreipė dėmesį į „sisteminį šališkumą prieš politinę opoziciją prieš rinkimus“, kuris, pasak jo, pažeidė nugalėtoju paskelbto E. Mnangagwos nuostatas.

Valstybės departamentas atkreipė dėmesį į „gerbiamų pilietinės visuomenės grupių“ pranešimus, kad Zimbabvės rinkimų komisija „spaudė rinkimų stebėtojus pasirašyti pakeistas rinkimų apylinkių rezultatų formas“.

„Raginame ZEC (Zimbabvės rinkimų komisiją) viešai paskelbti skaidrius rinkimų apylinkių rezultatus, kad padidėtų pasitikėjimas rezultatų suvedimo procesu“, – sakoma Valstybės departamento atstovo spaudai Matthew Millerio (Metjaus Milerio) pareiškime.

„Šie veiksmai paneigia nuolatinius prezidento Mnangagwos pažadus laikytis teisinės valstybės, skaidrumo ir atskaitomybės principų“, – sakė jis.

„Jungtinės Valstijos bendradarbiauja su regiono lyderiais, kad pasidalytų mūsų nuogąstavimais, įskaitant tai, ką tai reiškia pradedamoms tarptautinės bendruomenės pastangoms vėl užmegzti ryšius su Zimbabvės vyriausybe“, – priduriama pareiškime.

Pakartodamos ankstesnį pareiškimą, Jungtinės Valstijos taip pat pasmerkė „teisėtų rinkimų stebėtojų bauginimą ir trukdymą jiems dirbti“ po to, kai per balsavimą jie buvo sulaikyti.

Jungtinės Valstijos Zimbabvei įvedė sankcijas dėl to, kad vadovaujant ilgamečiui prezidentui Robertui Mugabe (Robertui Mugabei) šalyje įsigalėjo autoritarizmas ir prasidėjo ekonominis nuosmukis.

Po to, kai E. Mnangagwa 2017 metais išstūmė R. Mugabę iš valdžios, atrodė, kad padėtis šalyje pagerės, tačiau jis taip pat kaltinamas slopinęs opoziciją ir protestus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius