Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV specialiosios pajėgos gali būti pasiųstos žudyti IS lyderių

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad nevengtų pasiųsti specialiųjų pajėgų žudyti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) lyderių, prašydamas Kongreso leidimo karinėms operacijoms, kurios nebūtų didelio masto invazija.
JAV specialiosios pajėgos
JAV specialiosios pajėgos / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Atlikdamas žingsnį, prilygstantį karo paskelbimui, B.Obama trečiadienį paprašė oficialaus įstatymų leidėjų sutikimo vykdyti veiksmus prieš IS ne vien dabartinėse džihadistų tvirtovėse Sirijoje ir Irake, jeigu to prireiktų.

„Mūsų koalicija puola“, – aiškino B.Obama, pridūręs, kad IS ginasi ir kad jai lemta pralaimėti.

JAV kariuomenė kartu su sąjungininkais nuo pernai rugpjūčio vykdo aviacijos smūgių kampaniją prieš „Islamo valstybę“ Irake ir Sirijoje.

B.Obama žadėjo be tų smūgių dar surengti slaptų antžeminių atakų, jeigu prireiks.

„Jeigu turėtume veiksmų reikalaujančių žvalgybos duomenų apie ISIL lyderių susitikimą, o mūsų partneriai neturėtų galimybių juos pasiekti, būčiau pasiruošęs įsakyti mūsų specialiosioms pajėgoms imtis veiksmų, – sakė prezidentas, pavartodamas alternatyvų IS akronimą. – Aš neleisiu tiems teroristams turėti saugaus prieglobsčio.“

Šis prašymas signalizuoja apie didinamą spaudimą „Islamo valstybei“, Irako vyriausybei rengiantis dideliam antžeminių pajėgų puolimui, kuris turėtų būti pradėtas artimiausiais mėnesiais.

Kongreso politinis palaikymas taip pat suteiktų tvirtesnį pagrindą vykdyti jau kelis mėnesius besitęsiančią karinę kampaniją.

Po to, kai buvo paskelbta žinia apie IS laikytos amerikietės įkaitės Kaylos Mueller žūtį ir kitų trijų amerikiečių įkaitų nužudymą, B.Obama buvo spaudžiamas peržiūrėti savo strategiją.

B.Obama, kuris yra šalies karinių pajėgų vyriausiasis vadas, turi dideles galias spręsti dėl karinių pajėgų panaudojimo pobūdžio ir masto. Tačiau akivaizdžiai siekdamas užsitikrinti respublikonų kontroliuojamo Kongreso palaikymą ir nuraminti bruzdėjimą savo Demokratų partijoje, prezidentas pasiūlė įstatymų leidėjams nustatyti apribojimus operacijoms prieš IS.

Kongresui pateiktame teisės akto projekte nenumatoma, kad įstatymų leidėjai leistų surengti „ilgalaikes puolamąsias antžeminių pajėgų operacijas“.

Kongreso suteiktas leidimas taip pat „liausis galiojęs praėjus trejiems metams po šio akto įsigaliojimo dienos, nebent (jo galiojimas) būtų pratęstas“.

B.Obama taip pat turės kas pusmetį informuoti Kongresą apie pažangą toje kampanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius