Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV stiprina karinę pagalbą Baltijos valstybėms

Pentagonas svarsto galimybes papildomai sustiprinti NATO šalių Rytų Europoje saugumą, didėjant nerimui dėl Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje, antradienį nurodė JAV Gynybos departamento atstovas.
Skraidančios JAV karinės paslapties vardas – „X-51A WaveRider“
JAV lėktuvas „X-51A WaveRider“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Be kita ko, JAV planuoja intensyvinti birželį planuojamus karinius mokymus Baltijos šalyse, Maskvai pareiškus pasipiktinimą dėl Vakarų šalių sankcijų, primenančių Geležinę uždangą.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas Baltuosiuose rūmuose susitiko su Latvijos premjere Laimdota Straujuma ir pabrėžė „geležinius“ Vašingtono įsipareigojimus užtikrinti NATO šalių kolektyvinę gynybą, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Abu lyderiai aptarė kritinę būtinybę sustiprinti Europos energetinį saugumą, vykdant koordinuotus veiksmus tarp Europos šalių“, – pridūrė Baltieji rūmai.

Pentagonas planuoja pasirūpinti, kad sausumos ir jūrų pajėgų pratybos taptų intensyvesnės

Pentagonas planuoja pasirūpinti, kad sausumos ir jūrų pajėgų pratybos taptų „intensyvesnės, panaudojant papildomus išteklius, jau esančius Europoje – galbūt daugiau lėktuvų, galbūt daugiau laivų“, – sakė Gynybos departamento atstovas kontradmirolas Johnas Kirby.

JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis apie tai užsiminė Estijos gynybos ministrui Svenui Mikseriui per antradienį vykusį susitikimą Pentagone.

Jungtinės Valstijos sustiprino Lenkijoje dislokuotas oro pajėgas ir pasiuntė po 150 karių į tą šalį bei tris Baltijos šalis.

Paskutinis iš tų kontingentų atvyko pirmadienį į Estiją.

Pentagonas svarsto galimybes „padaryti tą buvimą rotaciniu ir nuolatiniu iki šių kalendorinių metų pabaigos“, aiškino J.Kirby.

Ch.Hagelis taip pat 45 minutes kalbėjosi telefonu su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu, o tas pokalbis „kai kada buvo atžarus“, pridūrė J.Kirby.

Tačiau „abu jie sutarė, kad laikas mažinti įtampą ir kad laikas geriems, tvirtiems diplomatiniams sprendimams. Manau, labiausiai nesutariama, kaip tai pasiekti“, pažymėjo Pentagono atstovas.

Nors Maskva tvirtino, kad Rusijos pajėgos, dalyvavusios pratybose prie sienos su Ukraina, grįžo į savo nuolatines bazes, JAV pareiškė neįžvelgusios didelio atitraukimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius