Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 16 /2018 07 17

JAV suėmė Rusijos pilietę, įtariamą kišimusi į šalies politiką

Jungtinės Valstijos suėmė 29 metų Rusijos pilietę, įtariamą rezgus planus daryti įtaką Amerikos politikai užmezgant ryšius su įvairiomis organizacijomis, tokiomis kaip Nacionalinė šaulių asociacija (NRA) – šaunamųjų ginklų lobistų grupė.
Marija Butina
Marija Butina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Marija Butina, buvo areštuota sekmadienį Vašingtone ir pirmadienį stojo prieš teismą, nurodė Teisingumo departamentas.

Ji buvo apkaltinta, kad siekė veikti kaip Rusijos agentė „užmegzdama ryšius su JAV asmenimis bei infiltruodamasi į organizacijas, darančias poveikį Amerikos politikai“, sakoma pranešime.

Apie šios moters areštą buvo paskelbta JAV prezidentui Donaldui Trumpui skrendant iš Helsinkio į Vašingtoną po pirmojo dvišalio susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Amerikos lyderis sulaukė savo oponentų priekaištų, kad per šį susitikimą nepakankamai spaudė Kremliaus vadovą dėl numanomo Maskvos kišimosi į JAV rinkimus.

Teisingumo departamentas nurodė, kad M.Butina pažeidė įstatymus, nes neatskleidė JAV tarnyboms, jog ji veikia Rusijos vyriausybės naudai.

M.Butina palaikė glaudžius ryšius su vienu „Rusijos pareigūnu“, kurio vardas kaltinamuosiuose dokumentuose neminimas, tačiau žiniasklaida kelia prielaidą, kad jis yra rusų politikas Aleksandras Toršinas.

V.Putino sąjungininkas A.Toršinas šiuo metu užima aukštas pareigas Rusijos centriniame banke. Anksčiau jis buvo įtakingas įstatymų leidėjas.

Jis taip pat yra vienas iš aukšto rango Rusijos pareigūnų, kuriems Jungtinės Valstijos yra paskelbusios sankcijas.

Teisingumo departamentas paskelbė, kad M.Butina savo veiklą Jungtinėse Valstijose vykdė šio „Rusijos pareigūno“ nurodymu.

Pranešime sakoma, kad M.Butina ir šis pareigūnas siekė užmegzti ryšius su JAV politikais, kad sukurtų „atsarginius kanalus“, kuriuos „Rusijos Federacija galėtų panaudoti, kad prasiskverbtų į JAV nacionalinių sprendimų priėmimo aparatą“.

Ryšiai su NRA

Be kita ko, M.Butina palaikė ryšius su „teisės turėti ginklų gynimo organizacija“. Ši grupė Teisingumo departamento taip pat nebuvo įvardyta, tačiau daugelis nurodo, kad ji yra NRA – svarbi Respublikonų partijos rėmėja.

M. Butina buvo Rusijos grupės „Teisė į ginklą“ aktyvistė, o A.Toršinas seniai gyrėsi savo ryšiais su NRA, nurodo JAV žiniasklaida.

Žinia apie M.Butinos areštą buvo paskelbta praėjus trims dienoms po JAV didžiosios žiuri sprendimo apkaltinti 12 Rusijos žvalgybos darbuotojų už kompiuterinius įsilaužimus į 2016 metų kandidatės į JAV prezidento postą Hillary Clinton ir jos Demokratų partijos serverius bei elektroninio pašto sistemas.

Šiuos kaltinimus parengė specialusis prokuroras Robertas Muelleris – buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius, tiriantis Rusijos kišimąsi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Be kita ko, jis aiškinasi, ar kas nors iš D. Trumpo kampanijos narių buvo susimokęs su Maskva.

D.Trumpas pirmadienį dar kartą paneigė bet kokį susimokymą tarp jo kampanijos ir Kremliaus. Po susitikimo su V.Putinu jis atrodė priimantis Rusijos patikinimus, kad jokio Maskvos kišimosi nebuvo.

V.Putinas taip pat dar kartą atmetė JAV žvalgybos agentūrų pareiškimus, kad Rusija kišosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, per 2016-ųjų rinkimų kampaniją M. Butina dukart mėgino susitarti dėl D.Trumpo ir V.Putino slaptų susitikimų.

Kaltinimus M.Butinai pateikė Kolumbijos apygardos federalinė prokuratūra, o ne specialusis prokuroras.

D.Trumpas, kurio vardas neminimas nė viename iš šių dokumentų, pirmadienį pakartojo manantis, kad R. Muellerio vykdomas tyrimas yra „raganų medžioklė“.

Be 12 Rusijos žvalgybos pareigūnų, R. Muellerio komanda taip pat yra iškėlusi kaltinimus 13 Rusijos piliečių ir trims bendrovėms, siejamoms su kišimusi į prezidento rinkimus.

Buvęs D.Trumpo kampanijos pirmininkas Paulas Manafortas kaltinamas pinigų plovimu ir kitais nusikaltimais, o buvęs JAV nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas prisipažino melavęs FTB.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius