-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV sunerimusios dėl Rusijoje plečiamo „užsienio agentų“ apibrėžimo

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareiškė nerimaujančios, kad Rusija išplėtė veiksmus, nukreiptus prieš nevyriausybines organizacijas ir žiniasklaidos priemones, įvardijamas „užsienio agentais“, ir apkaltino Maskvą saviraiškos laisvės slopinimu.
Rusijos vėliava
Rusijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mus labai neramina intensyvėjančios Rusijos represijos prieš savo pilietinę visuomenę“, – tviteryje parašė Valstybės departamento atstovas Cale'as Brownas.

„Ypač nerimą kelia „užsienio agentų“ įstatymo pakeitimai, leidžiantys valdžios institucijoms pasirinktinai taikyti sudėtingus registracijos ir kategorizavimo reikalavimus, vetuoti organizacijų veiklą ir įkalinti tuos, kas bus pripažįstami pažeidę šiuos reikalavimus“, – parašė jis.

„Raginame Rusiją gerbti savo piliečių teises“, – pridūrė C.Brownas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išplėtė apibrėžimą, pagal kurį nevyriausybinės grupės ir žiniasklaidos priemonės gali būti įvardytos kaip „užsienio agentai“. Šis terminas kelia asociacijų su sovietiniais laikais, kai užsienio agentais buvo vadinami valdžios kritikai, neva papirkti Vakarų valstybių.

„Užsienio agentams“ už taisyklių, kurios buvo išplėstos šį mėnesį pakoregavus pirmą kartą 2012-aisiais priimtus teisės aktus, nesilaikymą dabar grės laisvės atėmimas iki penkerių metų,

Rusijos institucijos antradienį išsikvietė žiniasklaidos organizacijų, įtrauktų į „užsienio agentų“ sąrašą, atstovus ir įspėjo atitinkamai įvardyti savo leidžiamus leidinius bei pateikti išsamius dokumentus, nes priešingu atveju bus skirtos baudos.

„Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), kurį finansuoja JAV Kongresas, tačiau kurio redakcijai teisiškai garantuojama nepriklausomybė, teigė, kad trys organizacijos rėmėjai atsidūrė tarp pirmųjų asmenų, kuriems pagal naujuosius įstatymus buvo suteiktas „užsienio agentų“ vardas.

Radijo viceprezidentė ir vyriausioji redaktorė Daisy Sindelar profesionalių žurnalistų kategorizavimą pavadino „smerktinu“ ir teigė, kad radijas atsakingai informuoja visuomenę įvairiais klausimais, įskaitant klausimus apie vietos korupciją ir COVID-19 poveikį.

„Teisingumo ministerija vienareikšmiškai teigia, kad faktų pranešimas yra nusikaltimas ir kad nėra nieko, ko ministerija nesiimtų, kad nutildytų balsus, kuriais siekiama informuoti, apsaugoti ir įtraukti tautiečius, Rusijos žmones“, – RFE/RL citavo D.Sindelar.

Rusija pradėjo kategorizuoti žiniasklaidos priemones po to, kai Kremliaus finansuojama televizija RT 2017 metais Jungtinėse Valstijose buvo įvardyta užsienio agente, susirūpinus dėl metais anksčiau vykusių prezidento rinkimų metu Maskvos darytos įtakos.

Pagal JAV įstatymus, RT privalo nurodyti, kad medžiaga yra gauta iš užsienio vyriausybės bei privalo informuoti institucijas apie savo veiksmus, tačiau pranešimų aprėptis nėra ribojama.

Vėliau Vašingtonas įvardijo kelias Kinijos valstybės finansuojamas žiniasklaidos priemones vykdančiomis užsienio šalies misijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius