-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV suteikė leidimą įvežti dramblių medžioklės trofėjus iš Zimbabvės ir Zambijos

Gyvūnų teisių gynėjų grupės ketvirtadienį smarkiai kritikavo JAV prezidento Donaldo Trumpo administraciją dėl leidimo įvežti dramblių medžioklės trofėjus iš Zimbabvės.
Šri Lankos dramblys
JAV suteikė leidimą įvežti dramblių medžioklės trofėjus iš Zimbabvės ir Zambijos / 123rf.com

Toks sprendimas panaikina iki šiol galiojusį draudimą, priimtą D.Trumpo pirmtako Baracko Obamos, ir yra dar vienas mėginimas įvairias atžvilgiais atsikratyti B.Obamos laikų politikos.

JAV Žuvų ir laukinės gamtos tarnybos tinklalapyje rašoma, kad agentūra „pradės išduoti leidimus, suteikiančius teisę importuoti medžioklės trofėjus (iš gyvūnų), sumedžiotų Zimbabvėje nuo 2016 metų sausio 21 dienos iki 2018 metų gruodžio 31 dienos“.

Ketvirtadienį paviešintas pranešimas patvirtino vieno forumo, remiančio medžioklę Pietų Afrikoje, paskelbtą informaciją

Šie pokyčiai taip pat bus taikomi ir Zambijai.

Nepaisant sumažėjusio brakonieriavimo, Afrikos dramblių populiacija vis tiek mažėja, daugiausiai dėl tebesitęsiančio neteisėto žudymo, sakoma ataskaitoje, šiais metais paviešintoje Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) organizacijos.

„The Elephant Project“: „Smerktinas Trumpo administracijos elgesys. Jau ir taip, kiekvieną dieną nužudoma 100 dramblių. Dabar brakonieriavimas padidės.“

Dramblio kaulas iš Afrikos itin vertinamas ir turi didelę paklausą Kinijoje, kur yra laikomas prestižo simboliu.

„Smerktinas Trumpo administracijos elgesys. Jau ir taip, kiekvieną dieną nužudoma 100 dramblių. Dabar brakonieriavimas padidės“, – „Twitter“ sakė Floridoje įsikūrusi dramblius ginanti grupė „The Elephant Project“.

JAV sprendimas pagrįstas Nykstančių rūšių įstatymo nuostata, nurodančia, kad trofėjų importavimas gali būti teisėtas, jeigu kartu pateikiamas įrodymas, kad medžioklė naudinga platesniam gyvūnų rūšies išlikimui.

„Teisėta ir gerai reguliuojama sportinė medžioklė, esanti dalis geros valdymo programos, gali būti naudinga kai kurių gyvūnų rūšių išsaugojimui, suteikdama vietos bendruomenėms paskatą išsaugoti gyvūnų rūšis ir pagausinti šioje srityje labai reikalingas pajamas“, – nurodė Jungtinių Valstijų žuvų ir laukinės gamtos tarnyba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas Filipinuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas Filipinuose

„Medžiotojai turėtų rinktis medžioti tik šalyse, kur vykdomas tinkamas valdymas, gerai sutvarkyta valdymo praktika ir gyvuoja sveika gyvūnų populiacija.“

Remdamiesi atnaujinta informaciją iš Zimbabvės, JAV pareigūnai nusprendė, kad „trofėjinė Afrikos dramblių medžioklė Zimbabvėje padės šiai gyvūnų rūšiai išlikti“.

Pranešime cituojami duomenys, kad šioje šalyje gyvena daugiau nei 80 tūkstančių dramblių.

PETA: „Gyvūno, kuriam gresia pavojus, pardavimas siekiant „apsaugoti“ gyvūnų rūšį yra tas pats, kaip vaiko pardavimas juodojoje rinkoje, siekiant surinkti pinigų kovai su vaikų tvirkinimu.“

Tačiau JAV įsikūrusi gyvūnų teises ginanti organizacija PETA ketvirtadienį pasmerkė tokį prezidento administracijos sprendimo motyvavimą.

„Gyvūno, kuriam gresia pavojus, pardavimas siekiant „apsaugoti“ gyvūnų rūšį yra tas pats, kaip vaiko pardavimas juodojoje rinkoje, siekiant surinkti pinigų kovai su vaikų tvirkinimu“, – sakė PETA.

Yra žinoma, kad D.Trumpo sūnūs yra aistringi medžiotojai.

Internete paplito Donaldo Trumpo jaunesniojo nuotrauka, kurioje jis pozuoja vienoje rankoje laikydamas peilį, o kitoje – dramblio uodegą. Už jo matosi nukautas gyvūnas.

Pastarosiomis dienomis Zimbabvę apėmė didelė politinė krizė: kariškiai surengė akivaizdų perversmą, bet šalies prezidentas veteranas Robertas Mugabe atsisako atsistatydinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius