Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV svarsto papildomas sankcijas dėl Rusijos didinamos paramos Venesuelai

Jungtinės Valstijos imsis veiksmų reaguodamos į didėjančią Rusijos paramą Venesuelos prezidentui Nicolas Maduro, pirmadienį perspėjo amerikiečių aukšto rango pareigūnas.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija taiko sankcijas N.Maduro režimui ir vadina jį diktatūra po daugelio nesąžiningais laikomų 2018 metų rinkimų, kai N.Maduro buvo perrinktas.

„Svarstome papildomas sankcijas, asmenines sankcijas, ekonomines sankcijas, kurios, galvojame, padidins spaudimą“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento pasiuntinys Venesuelai Elliotas Abramsas.

VIDEO: Lietuviai pamatė krizę Venesueloje savo akimis: tokio skurdo ir liūdesio dar nebuvo matę

E.Abramsas, kuris nesakė, kokios būtų naujos sankcijos, nurodė, kad JAV atidžiai stebėjo Rusijos vaidmenį Venesueloje ir neleis, kad parama būtų nežabota.

Pasak pasiuntinio, Rusija labiausiai suinteresuota „naftos ekonomika“ Venesueloje, o N.Maduro vienus pastaruosius metus darėsi vis labiau priklausomas nuo Maskvos.

„Rusijos kompanijos dabar prižiūri daugiau kaip du trečdalius, daugiau kaip 70 proc. Venesuelos naftos, – pažymėjo E.Abramsas. – Tad Rusijos vaidmuo darosi vis svarbesnis.“

E.Abramsas nespėliojo, ar Rusija dalyvavo spaudžiant N.Maduro sekmadienį perimti Nacionalinės Asamblėjos, kurioje daugumą sudaro opozicija, kontrolę. Vašingtonas šiuo metu Venesuelos parlamentą laiko vienintele demokratine institucija šioje šalyje.

VIDEO: „Didžiausia Venesuelos istorijoje“ demonstracija prieš N.Maduro: nušauta moteris, sužeisti 46 žmonės

Policija sekmadienį neleido laikinuoju prezidentu pasiskelbusiam opozicijos lyderiui Juanui Guaido tekti į parlamentą, kur jam nedalyvaujant korupcija kaltinamas įstatymų leidėjas, jo varžovas Luisas Parra pasiskelbė pirmininku, teigdamas, kad per balsavimą parlamente už jo kandidatūrą nubalsavo 81 iš 167 deputatų.

Antradienį J.Guaido ir būriui jį remiančių opozicijos įstatymų leidėjų taip pat nebuvo patekti į Nacionalinio Susirinkimo pastatą, kai jiems kelią pastojo Nacionalinės gvardijos nariai.

N. aduro turi faktinę valdžią, bet J.Guaido kaip laikinąjį prezidentą pripažįsta daugiau nei 50 valstybių, įskaitant JAV ir daugelį Europos šalių.

Tarp likusių N.Maduro šalininkų yra Rusija, Šiaurės Korėja ir Kuba.

E.Abramsas pripažino, kad JAV nepakankamai vertino Rusijos ir Kubos paramą N.Maduro, ir sakė, kad abi šios šalys skyrė Venesuelai tūkstančius žvalgybos agentų.

VIDEO: Į Venesuelą saugiai sugrįžusį Juano Guaido tūkstančiai žmonių sutiko kaip didvyrį

Kubos ir Rusijos parama „pasirodė esanti du svarbiausi paramos šiam režimui stulpai, be kurių jo ten nebūtų“, sakė E.Abramsas,

N.Maduro „yra likęs su Kuba, Rusija, Kinija ir keliomis savotiškomis diktatūromis visame pasaulyje, bet jis praranda paramą ne tik dešinėje, ne tik centre, bet ir kairėje Lotynų Amerikoje“, pridūrė pasiuntinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius