Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV sveikatos apsaugos reformos įstatymas gali būti grąžintas iš naujo tvirtinti (atnaujinta 15.15 val.)

Istorinis JAV sveikatos apsaugos reformos įstatymas dėl procedūrinio „pažeidimo“ gali būti grąžintas iš naujo tvirtinti Atstovų Rūmuose, trečiadienį nurodė vieno įtakingo demokratų senatoriaus atstovas.
Šimtai įpykusių protestuotojų
Pasirašyta JAV sveikatos apsaugos reforma ne viesiems sukėlė teigiamas emocijas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Daugelį valandų ieškoję būdų, kaip užblokuoti (tą įstatymą), jie (respublikonai) rado dvi palyginti mažai reikšmingas sąlygas, kurios pažeidžia Senato procedūras“, – Senato daugumos lyderio Harry Reido (Hario Reido) atstovas Jimas Manley (Džimas Manlis) sakė naujienų agentūrai AFP.
„Tai reiškia, kad mums teks jį pasiųsti atgal Atstovų rūmams“, – pridūrė jis.

Ši žinia yra skaudus smūgis demokratams, itin besistengusiems išvengti šio įstatymo pakartotinio tvirtinimo Atstovų Rūmuose, kuriuose prieš balsavimą praeitą savaitgalį buvo suburta netvirta koalicija.

H.Reidas stengėsi įtikinti Senato narius balsuoti už sveikatos apsaugos sistemos pertvarkymo įstatymo „pataisas“, kurias kongresmenai išsireikalavo prieš pritardami šiai reformai.

Pasak J.Manley, minėti procedūriniai pažeidimai yra susiję su įstatymo punktais, kuriuose kalbama apie „aukštąjį mokslą“, tačiau išsamesnių detalių nepateikė.

Pasak kitų demokratų padėjėjų, problemų kilo dėl sąlygų, susijusių su studentų apsauga nuo galimo jiems skiriamų pašalpų sumažėjimo, jeigu Kongresas skirtų nepakankamai lėšų. Tokios nuostatos pažeidžia biudžeto taisykles, nes jos užkerta kelią lėšų taupymui, sakė vienas padėjėjas.

Iš pradžių atrodė, kad reformos įstatymo punktų, susijusių su vadinamosiomis Pello (Pelo) pašalpomis, kurios yra mokamos studentams iš neturtingų šeimų, pašalinimas neturėtų tapti rimta kliūtimi demokratams.

Pastarieji tikėjosi kuo skubiau perduoti šį įstatymą patvirtinti B.Obamai ir išvengti vilkinimo, kuris partijai buvo politiškai skausmingas. Demokratai tuos nesklandumus vadino menku kliuviniu, tačiau neatmetė galimybę, kad respublikonai tuo pačiu gali pašalinti papildomus reformos įstatymo punktus.

Respublikonai kruopščiai ieškojo tokių neatitikimų, tikėdamiesi užblokuoti naująjį įstatymą. Demokratai taip pat konsultavosi su Senato parlamentinių procedūrų ekspertu Alanu Fruminu ir tikėjosi, kad jog jų sukurta šių nuostatų formuluotė tokių problemų nesukels.

Tikimasi, kad du minėti punktai bus išbraukti iš įstatymo ketvirtadienį.

J.Manley išreiškė viltį, kad Senatas patvirtins pataisytą įstatymą ir perduos jį Atstovų Rūmams. „Esu įsitikinęs, kad (Atstovų) Rūmai sugebės tai sutvarkyti ir patvirtinti šį teisės aktą“, – sakė jis.

Senato lyderiams jis sakė, kad po pasitarimų su kongresmenų demokratų lyderiais susidaręs vaizdą, jog pakeistas teisės aktas veikiausiai bus sėkmingai patvirtintas.

Prezidentas, kuris šį istorinį įstatymą pasirašė antradienį, vėliau ketvirtadienį ketina skristi į Ajovą pristatyti visuomenei sveikatos apsaugos sistemos reformos. Iki lapkričio, kai vyks demokratams labai svarbūs kadencijos vidurio rinkimai, planuojama surengti daug tokių akcijų visoje šalyje.

Senatas ketina svarstyti pataisyti teisės aktą ketvirtadienio popietę. Abeji Kongreso rūmai tikisi nuo šio savaitgalio pradėti pavasario atostogas.

Reformos įstatymas bus tvirtinamas po devynias valandas Senate vykusio nepertraukiamo balsavimo dėl 29 respublikonų pasiūlytų šio įstatymo pataisų. Daugumą turintys demokratai visas tas pataisas atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius