Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV sveikina Ukrainos sprendimą ištirti pranešimus apie neva Šiaurės Korėjai tiektus raketų variklius

Jungtinės Valstijos sveikina profesionalų Ukrainos sprendimą ištirti laikraštyje „The New York Times“ pasirodžiusius pranešimus apie neva iš Ukrainos Šiaurės Korėjai tiektus raketų variklius.
Šiaurės Korėjoje suorganizuota eisena prieš naujas šaliai taikomas sankcijas
Šiaurės Korėjoje suorganizuota eisena prieš naujas šaliai taikomas sankcijas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes sveikiname stropų, profesionalų ir kietą ukrainiečių vyriausybės požiūrį dėl šio reikalo ištyrimo“, – sakoma penktadienį JAV atstovybės Ukrainoje paskelbtame pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Prie šio pranešimo pridėtas Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pareiškimas, kuriuo valstybės vadovas informavo pavedęs ištirti minėtame leidinyje paskelbtą informaciją apie įtariamą raketų variklių tiekimą iš Ukrainos.

Rugpjūčio 14 d. dienraščio „The New York Times“ interneto svetainėje buvo paskelbtas straipsnis, kuriame, remiantis Tarptautinio strateginių studijų instituto ekspertu Michaelu Ellemanu, teigiama, kad pastarieji Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos „Hwasong 14“ bandymai buvo sėkmingi dėl juodojoje rinkoje įsigytų galingų raketų variklių.

Ši įmonė, kurios būstinė įsikūrusi Dnipro mieste, kaip rašo „The New York Times“, „buvo likusi viena pagrindinių Rusijos raketų gamintojų net po Ukrainos nepriklausomybės paskelbimo“.

Tikėtina, kad šiuos variklius, sukurtus 7-ame dešimtmetyje gamintų sovietinių tarpžemyninių balistinių raketų technologijų pagrindu, Šiaurės Korėjai galėjo parūpinti Ukrainos valstybinė įmonė „Južmaš“.

Ši įmonė, kurios būstinė įsikūrusi Dnipro mieste, kaip rašo „The New York Times“, „buvo likusi viena pagrindinių Rusijos raketų gamintojų net po Ukrainos nepriklausomybės paskelbimo“.

Kita vertus, Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksandras Turčynovas pirmadienį giežtai pareiškė, kad jo šalies gynybos ir aerokosminės pramonės kompleksai netiekė Šiaurės Korėjai jokios ginkluotės ir karinių technologijų.

Pasak jo, kai kurių užsienio žiniasklaidos priemonių skelbiama melaginga informacija apie neva „Južmaš“ perduotas raketines technologijas greičiausiai atsirado Rusijos specialiųjų tarnybų iniciatyva.

M.Ellemanas: „Kažkaip išeina, kad dauguma Ukrainą kritikuojančių „Vakarų ekspertų“ vienokiu ar kitokių būdu praeityje turėjo ryšių su Rusija“

Ukrainos informacijos politikos viceministras Dmitrijus Zolotuchinas pareiškė, kad M.Ellemanas yra glaudžiai susijęs su Rusija, kurioje 1995–2001 metais vadovavo raketinės ginkluotės mažinimo programai, tačiau nuslėpė šį faktą viename iš socialinių tinklų.

„Kažkaip išeina, kad dauguma Ukrainą kritikuojančių „Vakarų ekspertų“ vienokiu ar kitokių būdu praeityje turėjo ryšių su Rusija“, – pareiškė jis.

„Južmaš“ taip pat paneigė straipsnyje pasirodžiusius kaltinimus ir pavadino juos bandymu diskredituoti šią įmonę ir visą Ukrainą.

P.Porošenka rugpjūčio 16 dieną pavedė patikrinti „The New York Times“ paskelbtą informaciją apie neva Ukrainos Šiaurės Korėjai perduotus raketų variklius.

„Pavedžiau neatidėliojant, pirmininkaujant Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos sekretoriui bei dalyvaujant karinio techninio bendradarbiavimo politikos tarpžinybinei komisijai ir kontrolės ekspertams, o taip pat valstybinei įmonei „Južmaš“ ir konstruktorių biurui „Južnoe“, atlikti kruopštų ir išsamų padėties tyrimą ir per tris dienas pranešti apie jo rezultatus“, – P.Porošenka paskelbė trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“.

P.Porošenka: „Savanoriškai atsisakę trečio pagal galingumą branduolinio potencialo pasaulyje atlikome unikalų indėlį į tarptautinį saugumą ir niekada neleistumėme suabejoti mūsų tarptautinių įsipareigojimų laikymusi.“

Prezidentas pabrėžė, kad Ukraina vertina savo reputaciją kaip patikimos partnerės gynybos ir raketinių-kosminių technologijų neplatinimo srityje ir sąžiningai laikosi tarptautinių branduolinio ginklo neplatinimo susitarimų.

„Savanoriškai atsisakę trečio pagal galingumą branduolinio potencialo pasaulyje atlikome unikalų indėlį į tarptautinį saugumą ir niekada neleistumėme suabejoti mūsų tarptautinių įsipareigojimų laikymusi“, – pareiškė jis.

Pasak Ukrainos vadovo, kokie absurdiški bebūtų Ukrainai primesti kaltinimai, „kaip atsakingi partneriai mes privalome atidžiai patikrinti „The New York Times“ paskelbtą informaciją apie tariamą raketų variklių arba atitinkamų technologijų perdavimą Šiaurės Korėjai“.

„Esu įsitikinęs, kad tai leis patvirtinti prielaidų apie „ukrainietiškus pėdsakus“ Šiaurės Korėjos balistinių raketų istorijoje dirbtinumą ir, galbūt, nustatyti tikrąjį šios nepagrįstos suklastotos informacijos šaltinį ir tikslus“, – parašė P.Porošenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius