Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 16 /14:22

JAV teisėjas atmetė politiką, pagal kurią buvo blokuojamas migrantų atvykimas

JAV federalinis teisėjas antradienį priėmė sprendimą, kad vyriausybė negali taikyti visuomenės sveikatos taisyklių, kad užkirstų kelią atvykti prieglobsčio prašantiems migrantams, taip, atrodo, pažymėdamas prieštaringai vertinamos Donaldo Trumpo laikų politikos, kuri buvo kritikuojama kaip žiauri ir neveiksminga, pabaigą.
JAV muitinės ir sienos apsaugos agentai persekioja migrantus Meksikos ir Arizonos pasienyje
JAV muitinės ir sienos apsaugos agentai persekioja migrantus Meksikos ir Arizonos pasienyje / „AFP“/„Scanpix“

Teisėjas Emmetas Sullivanas teigė, kad 42-asis skirsnis, kuriuo buvo pasinaudota išsiunčiant šimtus tūkstančių žmonių nuo pat pirmųjų COVID-19 pandemijos dienų, buvo „savavališka ir kaprizinga“ politika, pažeidžianti vyriausybės procedūras.

Krašto saugumo departamentas pateikė prašymą sustabdyti antradienio sprendimo galiojimą penkioms savaitėms, tačiau pabrėžė, kad tai yra pereinamojo laikotarpio priemonė.

„Teismo nutarties įgyvendinimo atidėjimas leis vyriausybei pasirengti tvarkingam perėjimui prie naujos pasienio politikos“, – sakoma pareiškime.

„Tačiau, kad būtų aišku, pagal neprieštaraujamą pasiūlymą 42 skirsnis tam tikrą laiką liktų galioti. Šio įšaldymo laikotarpiu mes pasirengsime tvarkingam perėjimui prie naujos pasienio politikos“, – rašoma jame.

Skirsnio galiojimas iki gruodžio 21 dienos vidurnakčio suteiks vyriausybei laiko įdiegti priemones, skirtas migrantų, kurių dauguma prašo prieglobsčio, srautui prie pietinės sienos su Meksika sustabdyti.

Didėjantis pasienyje sulaikytų asmenų skaičius, šiais metais per mėnesį jų sulaikius daugiau nei 200 000, tampa vis didesniu politiniu galvos skausmu prezidentui Joe Bidenui ir jo Demokratų partijai, kurią respublikonai ne kartą bandė vaizduoti kaip švelnią nelegalios imigracijos atžvilgiu.

Prieš priimant sprendimą naujai perrinktas Teksaso gubernatorius respublikonas Gregas Abbotas, griežtos imigracijos politikos šalininkas, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad migrantų apgręžimui pasitelks nacionalinę gvardiją ir kanonierinius laivus.

„Pasitelkiau JAV ir Teksaso konstitucijų straipsnius dėl invazijos, kad suteikčiau Teksasui teisę imtis precedento neturinčių priemonių ginti savo valstiją nuo invazijos“, – rašė jis tviteryje.

Šie straipsniai, pasak jo, leistų jam „pastatyti pasienio sieną“ ir „priskirti Meksikos narkotikų kartelius užsienio teroristinėms organizacijoms“.

„AFP“/„Scanpix“/JAV muitinės ir sienos apsaugos agentai Meksikos ir JAV pasienyje
„AFP“/„Scanpix“/JAV muitinės ir sienos apsaugos agentai Meksikos ir JAV pasienyje

„Didžiulė pergalė“

Antradienio sprendimas priimtas po to, kai Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU) sausio mėnesį pateikė ieškinį, kuriame kaltino Krašto saugumo departamentą ir pasienio patrulius „skubia tvarka išsiunčiant“ pažeidžiamas prieglobsčio prašančias šeimas, neturinčias COVID-19 infekcijos požymių.

„Tai didžiulė pergalė, kuri tiesiogine to žodžio prasme yra susijusi su gyvybe ir mirtimi“, – sakė ieškiniui vadovavęs ACLU advokatas Lee Gelerntas.

„Visą laiką teigėme, kad 42 skirsnio taikymas prieglobsčio prašytojams yra nehumaniškas ir paremtas tik politika. Tikimės, kad šis sprendimas kartą ir visiems laikams užbaigs šią siaubingą politiką“, – sakoma jo pareiškime.

Sprendimas priimtas praėjus šešiems mėnesiams po to, kai Luizianos teisėjas atskiroje byloje nusprendė, kad J.Bideno administracija, kuri iš Donaldo Trumpo paveldėjo 42 skirsnio politiką, negali jos atsisakyti.

Teisėjas toje byloje teigė, kad 42 skirsnio taisyklės taikymo nutraukimas pažeistų oficialias vyriausybės procedūras.

Nors J.Bideno komanda norėjo nutraukti skirsnio taikymą, ji ir toliau dažnai rėmėsi šia politika.

Pasienio pareigūnai per metus iki rugsėjo 22 dienos sausumos pasienyje su Meksika užregistravo rekordinį skaičių – 2,3 mln. – susidūrimų su migrantais.

Kritikai 42 skirsnį pavadino „nežmonišku“ ir teigė, kad tai buvo ad hoc imigracijos planas, perteiktas kaip sveikatos politika, tačiau neatitinkantis nė vieno iš tikslų.

Šia priemone, kuri iš pradžių buvo įvesta XIX amžiuje siekiant kontroliuoti užkrečiamųjų ligų plitimą, leidžiama nedelsiant išsiųsti bet kurį užsienietį ar nevietinį gyventoją, bandantį įvažiuoti į šalį be vizos.

Nėra jokio teisinio proceso ar oficialaus išsiuntimo į kilmės šalį, o pasienio agentas gali taikyti 42 skirsnį dėl išsiuntimo iš šalies be ilgai trunkančio pokalbio, kurio paprastai reikalaujama.

Tačiau priešingai nei įprastas išsiuntimas iš šalies, kuris paprastai reiškia tam tikrą draudimą bandyti vėl atvykti į JAV, 42 skirsnyje numatytas išsiuntimas neturi jokios žymės.

Kai kurių pastebėjimu, tai reiškia, jog bet kuris asmuo, sulaikytas nelegaliai kertant sieną, gali paprasčiausiai bandyti dar kartą.

Amerikos imigracijos tarybos politikos direktorius Aaronas Reichlinas-Melnickas teigė, kad 42 skirsnis buvo „nesėkminga sienų valdymo politika, kuri sukėlė chaosą pasienyje, padarė neišmatuojamą žalą nekaltiems žmonėms, siekiantiems mūsų apsaugos, ir sumenkino mūsų poziciją pasaulyje“.

„Teisėjo E.Sullivano sprendimas yra... seniai pribrendęs žingsnis siekiant atkurti saugią, humanišką ir tvarkingą humanitarinės apsaugos sistemą pasienyje“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius