-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 29 /12:11

JAV teisėjas: labiau tikėtina nei netikėtina, kad D.Trumpas trukdė Kongresui

JAV teisėjas: „labiau tikėtina nei netikėtina“, kad D.Trumpas trukdė JAV federalinis teisėjas pirmadienį nusprendė, jog „labiau tikėtina nei netikėtina“, kad buvęs valstybės vadovas Donaldas Trumpas užsiėmė nusikalstamu elgesiu, kai bandė užginčyti 2020 metų prezidento rinkimų rezultatus. Teisėjas Davidas Carteris iškėlė šį šokiruojantį kaltinimą nutartyje dėl šaukimų liudyti, išduotų Kongreso komiteto, tiriančio 2021 metų sausio 6 dieną D.Trumpo šalininkų surengtą Kapitolijaus šturmą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši nutartis paskelbta JAV žiniasklaidai pranešus, kad D. Trumpo žentas ir aukšto rango patarėjas Jaredas Kushneris turėtų šią savaitę savanoriškai duoti parodymus komitetui virtualiu formatu.

„Remdamasis įrodymais teismas mano, kad labiau tikėtina nei netikėtina, jog prezidentas D. Trumpas dėl savanaudiškų paskatų bandė trukdyti bendram abejų Kongreso rūmų posėdžiui“, – rašė D.Carteris 44 puslapių nutartyje.

Atstovų Rūmų specialusis komitetas prašė prieigos prie dešiniojo sparno teisininko Johno Eastmano, kuris atsisakė liudyti motyvuodamas advokato konfidencialumo pareiga, dokumentų.

D.Carteris, dirbantis federaliniu teisėju apygardos teisme Kalifornijoje ir į šias pareigas paskirtas buvusio prezidento Billo Clintono, atmetė J.Eastmano bandymą užkirsti kelią specialiajam komitetui gauti elektroninius laiškus iš jo paskyros Chapmano universitete, kur jis dėstė teisę.

Būtent D.Trumpo sąjungininkas J.Eastmanas parašė dabar jau žinomą raštą, kuriame išdėstė, kaip viceprezidentas Mike'as Pence'as galėtų sutrukdti įstatymų leidėjams patvirtinti J. Bideno pergalę per abejų Kongreso rūmų posėdį, vykusį 2021 metų sausio 6 dieną. Visgi M.Pence'as atsisakė tai padaryti.

Spaudimas M. Garlandui

Savo nutartyje D.Carteris pažymėjo, kad D.Trumpas ne kartą primygtinai ragino M.Pence'ą blokuoti Rinkikų kolegijos balsų patvirtinimą Kongrese, įskaitant jo ugningą kalbą savo šalininkams, po kurios šie surengė Kapitolijaus šturmą.

Visgi M.Pence'as spaudimui nepasidavė, ir Kongresas patvirtino J.Bideno pergalę rinkimuose, kai D.Trumpo šalininkai buvo išstumti iš Kapitolijaus.

„Kadangi prezidentas D.Trumpas veikiausiai žinojo, kad planas sužlugdyti balsų skaičiavimą yra neteisėtas, jo mąstysena peržengia neteisėto elgesio dėl savanaudiškų paskatų ribą“, – nurodė teisėjas.

Jis pridūrė, kad D.Trumpas veikiausiai žinojo, kad jo kalbos apie rinkimų klastojimą nepagrįstos, todėl bandymas užginčyti rezultatus yra neteisėtas.

D.Carterio nutartis gali padidinti spaudimą generaliniam prokurorui Merrickui Garlanduipareikšti 75 metų D.Trumpui kaltinimus dėl riaušių Kapitolijuje, per kurias žuvo mažiausiai penki žmonės, o 140 policijos pareigūnų buvo sužeisti.

M.Garlandas atsisakė atskleisti, ar Teisingumo departamentas atlieka kokį nors tyrimą D.Trumpo atžvilgiu, tačiau sakė, kad Kapitolijaus riaušių tyrimas bus tęsiamas, „kol patrauksime atsakomybėn visus asmenis, įvykdžiusius nusikalstamas veikas per sausio 6-osios įvykius“.

Dėl Kapitolijaus šturmo buvo sulaikyti daugiau kaip 755 asmenys, maždaug 280 buvo pareikšti kaltinimai dėl trukdymo oficialiai procedūrai.

Po riaušių Atstovų Rūmai inicijavo istorinę antrą apkaltą D.Trumpui – dėl maišto kurstymo, tačiau Senatas jį išteisino.

„Perversmas ieškant teisinės teorijos“

„Dr. J.Eastmanas ir prezidentas D.Trumpas pradėjo kampaniją, kuria siekta sužlugdyti demokratinius rinkimus. Tai yra beprecedentis veiksmas Amerikos istorijoje“, – savo nutartyje rašė D.Carteris.

„Jų kampanija vyko ne dramblio kaulo bokšte – tai buvo perversmas ieškant teisinės teorijos“, – pridūrė jis.

Teisėjas įpareigojo J.Eastmaną perduoti riaušes tiriančiam Atstovų Rūmų specialiajam komitetui 101 dokumentą. Dar dešimt dokumentų nebus perduoti dėl advokato teisės neatskleisti kliento paslapties.

Dvipartinis komitetas, artėjantis prie savo tyrimo pabaigos prieš gegužę numatytus viešus klausymus, pirmadienį vakare pradėjo baudžiamąjį procesą prieš D. Trumpo patarėją prekybos reikalams Peterį Navarro ir administracijos vadovo pavaduotoją Daną Scavino.

Komitetas vieningai nubalsavo už tai, kad būtų kreiptasi į demokratų kontroliuojamus Atstovų Rūmus su prašymu apkaltinti P.Navarro ir D.Scavino nepagarba Kongresui, už kurią numatyta baudžiamoji atsakomybė, nes jie ignoravo šaukimus ir atsisakė duoti parodymus komitetui.

D.Scavino buvo eksprezidento padėjėjas socialinės žiniasklaidos reikalams. Pasak tyrėjų, jie buvo kartu Baltuosiuose rūmuose, kai D.Trumpo šalininkų minia pradėjo Kapitolijaus šturmą.

P.Navarro vienoje naujienų laidoje gyrėsi savo vaidmeniu organizuojant sąmokslą užginčyti rinkimų rezultatus su maždaug 100 respublikonų įstatymų leidėjų pagalba.

„Tai Amerika. Prezidentai ar patarėjai prekybos klausimais neturi vykdomosios valdžios privilegijos rengti perversmus ar maištus“, – sakė specialiojo komiteto narys demokratas Jamie Raskinas.

Komitetas anksčiau rekomendavo patraukti baudžiamojon atsakomybėn D.Trumpo aukšto rango patarėjus Steve'ą Bannoną ir Marką Meadowsą, taip pat buvusį Teisingumo departamento pareigūną Jeffrey Clarką.

Kol kas baudžiamąja tvarka persekiojamas tik S.Bannonas, o klausimas J.Clarke'o traukimo baudžiamojon atsakomybėn dar nepasiekė Atstovų Rūmų.

Komitetas turėtų pratęsti darbą už uždarų durų, kai nuspręs, ar kvies liudyti Ginni Thomas – dešiniojo sparno aktyvistę ir Aukščiausiojo Teismo teisėjo Clarence'o Thomaso žmoną.

Komitetui M.Meadowso perduotos G.Thomas 2020 metų gale ir 2021-ųjų pradžioje rašytos trumposios žinutės rodo, kad ji nekart pasisakė už tai, kad D.Trumpo patarėjai ieškotų būdų panaikinti rinkimų rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius