Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV teismas patenkino Bostono maratono sprogdintojo apeliaciją dėl mirties bausmės

JAV apeliacinis teismas penktadienį atšaukė mirties bausmę Bostono maratono sprogdintojui Džocharui Carnajevui ir įpareigojo žemesnės instancijos teismą surengti naują teismo posėdį dėl bausmės skyrimo.
Bostono maratono sprogdintojas Džocharas Carnajevas
Bostono maratono sprogdintojas Džocharas Carnajevas / „Scanpix“/AP nuotr.

27 metų Dž. Carnajevas buvo nuteistas mirties bausme 2015 metais dėl jo vaidmens per Bostono maratoną 2013 metais rengiant sprogdinimus, per kuriuos žuvo trys žmonės ir dar 264 buvo sužeisti.

Nuteistasis, kuriam nusikaltimo metu buvo 19 metų, prisipažino įvykdęs išpuolį kartu su savo vyresniuoju broliu Tamerlanu Carnajevu. Pastarasis praėjus keturioms dienoms po atakos žuvo per susirėmimą su policija.

Dž.Carnajevo teisininkai paprašė naujo teismo proceso, tvirtindami, kad teismo procesas neturėjo būti rengiamas Bostone, kurio gyventojai buvo skaudžiai sukrėsti išpuolio.

Gynėjai taip pat suabejojo ​​dviejų prisiekusiųjų neutralumu, nes jie melavo per atranką atsakydami į komisijos klausimus, ar reiškė savo nuomonę apie šią bylą socialiniuose tinkluose.

Masačusetso federalinis apeliacinis teismas palaikė didžiąją dalį Dž.Carnajevo kaltinamojo nuosprendžio, tačiau nurodė apygardos teismui surengti naują posėdį dėl bausmės skyrimo.

„Norėtume pabrėžti, kad... Dž. Carnajevas visą likusį gyvenimą praleis kalėjime. Liko vienintelis klausimas, ar vyriausybė nutars užbaigti jo gyvenimą mirties bausme“, – teigė trys teisėjai.

Teisėja O.Rogeriee Thompson parašė, kad teisėjų kolegijos pirmininkui „pritrūko“ užtikrinimo, jog buvo pasirinkta teisinga žiuri. Ji atkreipė dėmesį, kad kai kurie prisiekusieji buvo iš anksto susidarę nuomonę, jog nuteistasis yra kaltas.

JAV piliečio Dž. Carnajevo, kurio šeima atsikėlė į JAV iš buvusios Sovietų Sąjungos, kai jis dar buvo vaikas, advokatai visada tvirtino, kad nuteistojo brolio kaltė buvo didesnė. Anot jų, anksčiau Dž. Carnajevas nebuvo įsivėlęs į jokius su smurtu susijusius incidentus.

Atvejai, kai federalinė vyriausybė siekia nuteistajam mirties bausmės, Jungtinėse Valstijose yra nedažni, tačiau šį mėnesį trims nuteistiesiems buvo įvykdytas toks nuosprendis, kai prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nurodė atnaujinti federalinį mirties bausmių vykdymą po 17 metų pertraukos.

Dar vieną federalinę egzekuciją numatyta įvykdyti ateinančio rugpjūčio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius