-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV teismas sutiko atsiimti kaltinimus prekyba narkotikais Meksikos gynybos eksministrui

Viena JAV federalinė teisėja trečiadienį patenkino vyriausybės prašymą atsiimti kaltinimus dėl prekybos narkotikais ir pinigų plovimo buvusiam Meksikos gynybos ministrui, kurį ruošiamasi išsiųsti atgal į tėvynę.
Meksikos vėliava
Meksikos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV teisingumo departamento prokurorai antradienį paprašė Niujorko teisėjos Carol Amon paleisti Salvadorą Cienfuegosą iš kalėjimo, kad Meksika pati galėtų atlikti tyrimą ir galbūt iškelti jam bylą.

C.Amon sakė „neturinti pagrindo abejoti vyriausybės įsitikinimu, kad meksikiečių prokurorai nuoširdžiai nori tęsti tyrimą ir galimai patraukti šį kaltinamąjį atsakomybėn“.

Per trumpą posėdį ji paklausė 72 metų S.Cienfuegoso, ar jis sutiktų, kad JAV teismo pareigūnai palydėtų jį į Meksiką, kur jam šiuo metu nepareikšti jokie kaltinimai.

„Taip, sutinku“, – atsakė jis ispaniškai.

JAV teisėsauga suėmė S.Cienfuegosą Los Andželo oro uoste spalį, o jo areštas nustebino ir suerzino meksikiečių valdžią.

Atsargos generolas buvo apkaltintas sąmokslu gaminti ir platinti „tūkstančius kilogramų“ kokaino, heroino, metamfetamino ir marihuanos Jungtinėse Valstijose nuo 2015 metų gruodžio iki 2017-ųjų vasario.

Buvęs ministras neigė šiuos kaltinimus, susijusius su 2012–2018 metų laikotarpiu, kuomet jis ėjo svarbias pareigas prezidento Enrique Pena Nieto administracijoje.

Jei S.Cienfuegosas būtų buvęs nuteistas, jis galėjo būti pasiųstas už grotų ne mažiau kaip 10 metų arba net iki gyvos galvos.

JAV generalinis prokuroras Billas Barras ir jo kolega meksikietis Alejandro Gertzas Manero antradienį išplatintame bendrame pareiškime pažymėjo, jog suėmus S.Cienfuegosą Meksika irgi inicijavo tyrimą.

Jiedu pridūrė, kad sprendimas nutraukti JAV bylą buvo priimtas „siekiant pademonstruoti mūsų vieningą susitelkimą į kovą su visomis nusikalstamumo formomis“.

Meksikos užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas savo ruožtu pasveikino tokį susitarimą kaip „pagarbos aktą“ ir patikino, kad S.Cienfuegosui tai nėra „kelias į nebaudžiamumą“.

Kada eksministras bus sugrąžintas į Meksiką, dar nėra žinoma.

Panašu, kad kaltinimai S.Cienfuegosui buvo pareikšti vienam liudytojui davus parodymus per JAV vykusį narkotikų barono Joaquino Guzmano, pravarde „Neūžauga“ (El Chapo), teismą. Pastarasis pernai liepą Niujorke buvo nuteistas kalėti iki galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius