-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV tik 36 pagal spaudos laisvę šalyje (atnaujinta 13.32 val.)

Žiniasklaidos sergėtojai, tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RBS) pranešė, kad demokratija nebūtinai užtikrina spaudos laisvę ir kad susirūpinimas šalies saugumu dažnai šią laisvę suvaržo, rašo BBC.
Laikraščiai
Laikraščiai / Photos.com nuotr.

RBS atkreipė dėmesį, kad šiuo metu neraminanti situacija yra Jungtinėse Valstijoje ir Izraelyje bei paragino JAV politikus ištaisyti situaciją.

Šis organizacijos įspėjimas sutapo su jos kasmetinės ataskaitos apie pasaulinį spaudos laisvės indeksą pasirodymu. Pasak ataskaitos, didžiausia spaudos laisve mėgaujasi Islandijos gyventojai, tuo tarpu Jungtinės Valstijos pagal minėtą indeksą yra tik 36 vietoje. Prasčiausia spaudos laisvės padėtis, anot RBS, yra Šiaurės Korėjoje, Turkmėnistane ir Eritrėjoje. Kaip teigia organizacijos atstovai, šių šalių gyventojai yra visiškai atkirsti nuo informacijos iš pasaulio ir visiškai priklauso nuo valdžios skleidžiamos propagandos.

Nevyriausybinės organizacijos įsitikinimu, taika, bet ne ekonomikos klestėjimas garantuoja didžiausią spaudos laisvę. Ataskaitoje taip pat pažymima, kad nors spaudos laisvės padėtis didžiojoje dalyje pasaulio parlamentinių demokratijų, kurios neįsivėlusios į jokius karus, yra gera, kai kuriose iš jų, pvz. JAV ir Izraelyje, spauda nesimėgauja visiška laisve.

Pirmajame dvidešimtuke valstybių, kuriose spaudos laisvė didžiausia – daugiausia Europos valstybių. Aukščiausiais reitingais didžiuotis gali šiaurės Europos valstybės: Islandija, Norvegija, Suomija.

Kai kurios naujos Europos demokratijos, tarp kurių – Estija, Latvija ir Slovakija – yra pirmajame sąrašo dešimtuke. Didžioji Britanija – 23-ioji.

Kai kurios Afrikos valstybės lyginant su praėjusiais metais pagal spaudos laisvės indeksą pakilo į aukštesnes pozicijas – Namibija, Gana, Malis. Jos reitinguotos geriau nei Ispanija ir Italija. Anot RBS, pastarosiose dviejose valstybėse spaudos laisvė sušlubavo dėl politinio spaudimo arba mafijos įsikišimo.

Kinija yra paskutiniame dešimtuke. Teigiama, kad spaudos laisvė šioje šalyje mažesnė nei Saudo Arabijoje, Uzbekistane, Zimbabvėje ir Irane, tačiau ne tokia prasta kaip Birmoje.

Lietuva – septyniolikta

Lietuva šiame reitinge užima 17 vietą ir lenkia  tokias valstyves kaip Didžioji Britanija, Prancūzija. Tačiau atsilieka nuo Estijos ir Latvijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius