Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV translyčiai karo veteranai siekia nemokamų lyties keitimo operacijų

JAV Veteranų reikalų departamentas teikia psichologinę pagalbą, hormonų terapiją translyčiams veteranams, tačiau nefinansuoja lyties keitimo operacijų.
JAV jūrų pėstininkai
JAV jūrų pėstininkai / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Kristy Golba 31-erius metus praleido JAV Jūrų pėstininkų korpuse. Ji buvo Somalyje, Džibutyje, Irake ir Bahreine. Taigi jai atrodo, kad savo šaliai davė nemažai.

„Paaukojau tikrai daug, – „The Daily Beast“ tvirtino ji, – save, savo šeimą ir draugus“.

Tačiau po to, kai paliko JAV Jūrų pėstininkus 2013-aisiais ir panoro pasidaryti lyties keitimo operaciją, K.Golba susidūrė su nerimą keliančiomis kliūtimis: ilgalaike Veteranų reikalų departamento politika, dėl kurios atsisakyta padengti lyties keitimo operacijos išlaidas.

„Aš rizikavau savo gyvybe dėl šios šalies daugybę kartų“, – sakė K.Golba. „Manau, kad mažiausiai, ką jie gali padaryti – tai sumokėti už lyties keitimo operaciją“, – pridūrė ji.

Manau, kad mažiausiai, ką jie gali padaryti – tai sumokėti už lyties keitimo operaciją, – pridūrė ji

Didžiausios medicinos asociacijos jau seniai patvirtino sveikatos paslaugų, susijusių su tranzicija, tarp jų – ir lyties keitimo operacijos. Tačiau nors Veteranų reikalų departamentas teikia psichologinę pagalbą, hormonų terapiją translyčiams veteranams, tačiau nefinansuoja lyties keitimo operacijų. Dėl to departamentas kritikuotas Amerikos Medicinos Asociacijos.

Donaldas Trumpas ketina uždrausti translyčiams asmenims tarnauti JAV kariuomenėje. Todėl daugybė translyčių, kaip K.Golba, išėjo iš ginkluotųjų pajėgų.

Maždaug 18 proc. respondentų 2015-ųjų translyčių apklausoje teigė, kad jie tarnavo JAV kariuomenėje. Tai reiškia, kad neproporcingai daug tokių žmonių – per 130 tūkst. – yra veteranai, tarp jų, pavyzdžiui, Monica Helms, transseksualų vėliavos kūrėja.

Anot 2017-ųjų duomenų, 5000 translyčių veteranų naudojasi departamento teikiamomis sveikatos paslaugomis. K.Golba viena iš jų. Šiuo metu gyvenanti Pietų Floridoje, ji lankosi departamento padalinyje Majamyje – čia lankosi pas endokrinologą ir psichologą. Medikai čia, anot jos, „mėgsta ją ir rūpinasi ja“.

„Tačiau, kai tik prabylu apie operaciją ar bent ištariu šį žodį, jie nieko apie tai nenori žinoti“, – teigė ji.

Departamentas pasirūpina tuo, kad būtų išduotas „įvertinimas“ translyčiams, reikalingas prieš lyties keitimo operacijas, taip pat pasirūpina, jei kyla komplikacijų po operacijos. Vis dėlto dėl pačių lyties keitimo operacijų departamento atsakymas lieka „ne“.

2016-ųjų gegužę Veteranų reikalų departamentui buvo pateikta peticija, kurioje teigta, jog lyties keitimo operacija turėtų būti įtraukta tarp teikiamų paslaugų, pabrėžta, kad juk jau teikiama hormonų terapija. Be to, buvo pažymėta, kad panašios procedūros yra teikiamos netranslyčiams asmenims, tarkime, mastektomija, krūtinės rekonstrukcija ir pan. Tai padaroma dėl tam tikrų sveikatos sutrikimų, o štai veteranams, kuriems pripažinta lyties disforija, to negali pasiūlyti. Vis dėlto departamento politika šiuo klausimu nesikeičia.

JAV kariuomenėje tarnavusiam translyčiui Silvai, kuris negauna operacijos departamento lėšomis, reikalinga mastektomija. Fulcher, kaip ir K.Golba, priklausė JAV Jūrų pėstininkų korpuso veteranams, ir yra translytė moteris. Ji tarnavo 11 metų. Tranzicijai ji ryžosi 2013-aisiais. Fulcher norėtų pasidaryti ir lyties keitimo operaciją, tačiau negauna jos nemokamai per departamentą.

„Jaučiuosi lyg būčiau mažiau svarbi“, – sako Fulcher, pridurdama, kad tai kenkia ir jos emocinei būklei. „Siaubinga būti įkalintai kūne, kuriame nesijauti savimi, vien todėl, kad operacijos, kuri man reikalinga, departamentas nedaro, nes esu translytė“, – sako ji.

Siaubinga būti įkalintai kūne, kuriame nesijauti savimi, vien todėl, kad operacijos, kuri man reikalinga, departamentas nedaro, nes esu translytė, – sako ji

Sulaukęs argumentų, kodėl turėtų mokėti už veteranų lyties keitimo operacijas, departamentas tvirtino apsvarstysiantis juos visus. Departamento atstovas teigė, kad didžiuojasi, jog teikia sveikatos paslaugas savo veteranams, tarp jų ir translyčiams.

Jei departamentas ir toliau nereaguos į pastabas, šis klausimas gali pasiekti teismą, kur kartą jau buvo atsidūręs.

Ekspertų nuomone, po to, kai buvo išklausyti gydytojai, teisininkai, veteranai ir translyčiai veteranai, mediciniškai, teisiškai ir moralės prasme vienintelis kelias departamentui yra atsisakyti šios šališkos taisyklės. Kitu atveju tai padaryti galiausiai privers teismas.

Tokie žmonės kaip K.Golba svarsto, kiek dar reikės laukti, kad būtų galima gauti lyties keitimo operaciją nemokamai.

„Neketinu verkti“, – tvirtino K.Golba, kai jos akyse ėmė tvenktis ašaros, paklausus jos, ar turi vilties sulaukti šios operacijos nemokamai prie dabartinės Donaldo Trumpo administracijos. Faktas, kad departamentui vadovaujantis Robertas Wilkje buvo pasirinktas D.Trumpo, jai neleidžia nusiteikti optimistiškai.

K.Golbai tarnyba tėvynei kainavo asmeniškai labai daug – kaip ir daugeliui veteranų. Išėjusi iš jūrų pėstininkų korpuso po trijų dešimtmečių ji nusprendė pradėti gyvenimą iš naujo – nors baiminosi, pasiryžo tranzicijai.

„Negaliu gyventi visą savo gyvenimą, būdama tuo, kas nesu“, – teigė ji.

Negaliu gyventi visą savo gyvenimą, būdama tuo, kas nesu, – teigė ji.

Šeimai, pasak jos, buvo sunku priimti ją kaip moterį – esą tarnyba kariuomenėje yra nenuginčijamas vyriškumo įrodymas.

„Niekas negali patikėti ar suprasti, kad norėjau būti moterimi, ir kai apie tai pasakiau, niekas netikėjo manimi“, – sako ji. „Jie visi klausė, kaip aš galėjau tarnauti jūrų pėstininkų korpuse 31-erius metus ir pareikšti, kad noriu būti moterimi“, – tęsė ji.

Departamento ji prašo nekonstatuoti, kad jis tiesiog to nedaro – nesuteikia galimybės gauti lyties keitimo operaciją nemokamai. Ji prašo paaiškinti, kodėl jis to nedaro. „Kaip tai kenkia departamentui? Koks departamento požiūris į operacijas“, – atsakymų reikalauja K.Golba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius