Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV vakaruose, Australijoje ir Azijoje įvyko retas visiškas Mėnulio užtemimas

Astronomijos mylėtojai JAV vakaruose, Havajuose, Australijoje ir didelėje Azijos dalyje šeštadienį galėjo matyti retą šiuose regionuose dangaus reiškinį – visišką Mėnulio užtemimą.
Visiškas Mėnulio užtemimas sutraukė minias smalsuolių Sidnėjuje.
Visiškas Mėnulio užtemimas sutraukė minias smalsuolių Sidnėjuje. / „Scanpix“ nuotr.

51 minutę, pradedant 14 val. 6 min. Grinvičo (16 val. 6 min. Lietuvos) laiku), Žemės šešėlis buvo visiškai užstojęs Mėnulį.

JAV vakaruose Mėnulis atrodė rausvas, nes ant jo ir toliau krito dalis netiesioginių Saulės spindulių, perėjusių per Žemės atmosferą. Kadangi atmosfera išsklaido mėlyną šviesą, Mėnulį pasiekia tik raudona šviesa, kuri suteikia jam raudoną atspalvį.

Visiškas Mėnulio užtemimas buvo matomas visoje Australijoje, Indonezijoje, Pietryčių Azijoje, Kinijoje, Japonijoje ir didelėje Rusijos dalyje į rytus nuo Uralo kalnų.

Davidas Sayre'as, kuris Havajuose turi viešųjų ryšių kompaniją, sakė, jog Oahu, kur jis gyvena, buvo debesuota ir lietinga, bet prieš pat užtemimą dangus išsigiedrijo.

Jis, kaip yra įpratęs, pabudo maždaug 3 val. ir prisiminė užtemimą, tad išėjo laukan ir maždaug po pusvalandžio pamatė užtemimą. Daugiau niekas jo rajone nebuvo atsikėlęs.

„Tikrai jis tapo oranžiškai raudonos spalvos, – sakė 47 metų D.Sayre'as. – Pasakiau sau: Po velnių, geriau pasiimsiu fotoaparatą“. 

„Pamatyti tai visai šalia namų buvo tikrai šaunu“, – pridūrė jis. 

Pievelėje prie Griffitho observatorijos Los Andžele maždaug 300 žmonių nuo paryčių žvarbos gynėsi gniauždami kavos puodelius ir gūždamiesi po pledais. 

Iš šios vietos, esančios šlaite į šiaurę nuo miesto centro, netoli ženklo „Holivudas“, puikiai matyti dangus. Observatorijos pareigūnai perspėjo žmones, kai užtemimas prasidėjo, o pasibaigus šiam dangaus spektakliui pasigirdo plojimai. 

Kinijoje užtemimas buvo matomas geriausiai per 10 pastarųjų metų. Jis buvo stebimas ir iš Pekino planetariumo. Australijoje žmonės užtemimą stebėjo pro Sidnėjaus observatorijos teleskopus.

Praėjusį kartą Mėnulio užtemimas vyko birželio 15 dieną, bet Jungtinėse Valstijose jis nebuvo matomas. Kitas Mėnulio užtemimas įvyks 2014 metų balandžio 15 dieną ir bus matomas JAV.

VIDEO: Total Lunar Eclipse Highlights 12-10-2011 V10519

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius