Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Valstybės departamentas ragina Rusiją tirti žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje

JAV Valstybės departamentas reiškia susirūpinimą dėl pranešimų apie išpuolius prieš LGBT bendruomenės narius Čečėnijoje ir ragina Rusiją nedelsiant pradėti tyrimą dėl žmogaus teisių pažeidimų šalyje, sakoma Valstybės departamento atstovo spaudai pavaduotojo Roberto Palladino pranešime.
Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas
Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

„Esame giliai susirūpinę dėl patikimų pranešimų iš Čečėnijos apie atsinaujinusius išpuolius prieš asmenis, laikomus LGBT bendruomenės nariais.

Mes raginame Rusiją vykdyti savo tarptautinius ir konstitucinius įsipareigojimus ir nedelsiant pradėti tyrimą dėl šių žmogaus teisių pažeidimų“, – nurodoma jame.

Be to, JAV Valstybės departamentas paragino Rusiją paleisti metus kalinamą žmogaus teisių centro „Memorial“ Čečėnijos biuro direktorių Ojubą Titijevą.

„Taip pat reikalaujame, jog Rusijos Federacija užtikrintų, kad būtų visiškai atsižvelgta į visų teisės gynėjų Čečėnijoje teises ir nedelsiant paleisti visi neteisėtai sulaikyti asmenys, įskaitant O.Titijevą“, – sakoma departamento pranešime.

Praėjusių metų sausio 9 dieną žmogaus teisių gynimo centro „Memorial“ Čečėnijos atstovybės vadovo O.Titijevo automobilyje buvo rasta narkotikų.

Po dviejų dienų jis buvo suimtas. Savo kaltės O.Titijevas nepripažįsta ir tvirtina, kad narkotikai jam buvo pakišti. Jam pareikšti kaltinimai dėl didelio kiekio narkotikų laikymo.

Remiantis seksualinių mažumų teisių grupės „LGBT tinklas“ duomenimis, Čečėnijoje nuo 2018 metų pabaigos buvo sulaikyi maždaug 40 LGBT bendruomenės narių, keturi žmonės buvo nužudyti. Čečėnijos valdžia neigia šią informaciją.

2017 metų balandį Rusijos opozicijos laikraštis „Novaja gazeta“ pranešė apie Čečėnijos valdžios vykdomą masinį homoseksualių asmenų persekiojimą, kankinimus ir žudymus šiame konservatyviame regione, kuriame homoseksualumas yra tabu ir už jį gali būti baudžiama artimųjų nužudymu.

Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas 2018 metų balandžio 19 dienos susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu paneigė informaciją apie taikių piliečių suėmimus ir žudymus.

Vėliau jis pranešė, kad Čečėnijos vyriausybė ir teisėsaugos institucijos yra pasirengusios bendradarbiauti su federalinėmis institucijomis, tikrinant informaciją apie seksualinių mažumų padėtį Čečėnijoje. R.Kadyrovas pabrėžė, jog „panašūs reiškiniai nėra būdingi čečėnų tautai“.

2017 metų gegužę Čečėnijos vidaus reikalų ministerijos vadovas Ruslanas Alchanovas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad Čečėnijos teisėsaugos institucijos nėra gavę jokių pranešimų apie homoseksualių asmenų persekiojimą ar žudymus autonominės respublikos teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius