-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorė pabrėžia Vašingtono ir Azijos šalių ryšių svarbą

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, kuri pirmadienį atvyko į Japoniją ir tapo pirmąja per pastaruosius 50 metų Jungtinių Valstijų diplomatijos vadove, pradėjusia darbą nuo kelionės po Azijos šalis, akcentavo Vašingtono ryšių su šiuo regionu svarbą.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tapusi valstybės sekretore, nusprendžiau pirmąją savo kelionę surengti į Aziją, siekdama pabrėžti, jog Amerikos ryšiai su šalimis kitapus Ramiojo vandenyno neatsiejami nuo 21-ojo šimtmečio iššūkių sprendimo ir jo teikiamų galimybių panaudojimo“, – sakė ji.

H.Clinton antradienį planuoja susitikti su Japonijos lyderiais, o kitą dieną išvykti į Indoneziją, Pietų Korėją ir Kiniją.

„Stiprindami mūsų istorines sąjungas su Azija, pradedant nuo Japonijos, ir kuriant naujus partnerystės ryšius su kylančiomis šalimis, galime pradėti drauge kurti pasaulyje tinklus, padėsiančius mums spręsti problemas, kurių niekas iš mūsų negali išspręsti vieni“, – JAV diplomatijos vadovė sakė po atvykimo į Tokijo Hanedos oro uostą.

Kalbėdamasis su Japonijos lyderiais ir gyventojais H.Clinton sakė, kad „mes ieškosime būdų, kaip bendradarbiauti srityse, kurios pranoksta mūsų bendrus rūpesčius; kaip iš tiesų spręsti pasaulinius rūpesčius“.

„Scanpix“ nuotr./Džakartoje (Indonezija) prie JAV ambasados vyko protestas. H.Clinton čia nelaukiama.
„Scanpix“ nuotr./Džakartoje (Indonezija) prie JAV ambasados vyko protestas. H.Clinton čia nelaukiama.

JAV valstybės sekretorė tarp tokių problemų įvardijo „klimato kaitą ir švarią energetiką, Afganistaną, Pakistaną, branduolinių technologijų platinimą ir kitus bendrus rūpesčius“.

Ji pridūrė, kad „dvišaliai Jungtinių Valstijų ir Japonijos santykiai yra mūsų pastangų visame pasaulyje kertinis akmuo“. Pasak H.Clinton, Vašingtonas ir Tokijas turi veikti išvien spręsdami pasaulinę finansų krizę.

Prieš atvykstant JAV diplomatei Japonijos ekonomikos ministras perspėjo, jog Azijos šalių ekonomika 2008 metų ketvirtajame ketvirtyje smuko greičiausiai per pastaruosius 35 metus, o ši krizė yra sunkiausia nuo Antrojo pasaulinio karo.

Pirmadienį Šiaurės Korėjos paskelbtas pranešimas apie naują jos kosminių skrydžių programos etapą taip pat pakurstė spėliones, jos ši komunistinė šalis ruošiasi išbandyti tolimojo nuotolio balistinę raketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius