Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry susitiks su Ukrainos opozicijos lyderiais, Rusija tai vadina cirku

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry savaitgalį pirmąkart susitiks su Ukrainos opozicijos lyderiais, pasiųsdamas svarbų palaikymo signalą demokratijos šalininkų protestams toje šalyje, ketvirtadienį pranešė Amerikos aukšto rangos pareigūnai. Tuo tarpu Rusijos atstovai planuojamą susitikimą išvadino cirku.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose J.Kerry šeštadienį „turės galimybę surengti savo pirmąjį susitikimą su svarbiais Ukrainos opozicijos veikėjais“, sakė vienas aukštas JAV valstybės departamento pareigūnas.

Šią informaciją pareigūnai pateikė prieš tai, kai J.Kerry lėktuvas išskrido iš Andrewso oro pajėgų bazės Virdžinijoje į Berlyną, kur jis susitiks su kanclere Angela Merkel ir Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku Walteriu Steinmeieriu.

J.Kerry kelias valandas praleis Berlyne, o vėliau penktadienį išskris į Miuncheną dalyvauti kasmet rengiamoje saugumo konferencijoje. Joje apie 20 valstybių ir vyriausybių vadovų kartu su 50 užsienio reikalų ir gynybos ministrų aptars padėtį pasaulio karštuosiuose taškuose bei konfliktus.

Tarp Ukrainos opozicijos lyderių, kurie turėtų susitikti su J.Kerry, bus partijos UDAR („Smūgis“) lyderis, buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko bei opozicijos politikas Arsenijus Jaceniukas.

„Kaip suprantame, atvyksta visi pagrindiniai lyderiai, nes jie nori kalbėtis su tarptautine bendruomene apie kelią į priekį, kaip jie jį supranta, ir palaikymą, kurio jiems reikia“, – sakė Valstybės departamento pareigūnas.

Planuojama, kad J.Kerry taip pat susitiks su Eurovizijos dainų konkurso nugalėtoja ukrainiete Ruslana,

Planuojama, kad J.Kerry taip pat susitiks su Eurovizijos dainų konkurso nugalėtoja ukrainiete Ruslana, kuri aktyviai palaikė Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje (Maidane) įsitvirtinusius protestuotojus, rengdama nemokamus pasirodymus.

„Su atsargiu optimizmu manome, kad tas dialogas tarp vyriausybės ir opozicijos pradeda duoti vaisių“, – žurnalistams sakė JAV pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

„Kyla klausimas, ar jie galės imtis formuoti nacionalinės vienybės vyriausybę. Taigi, jie atvyksta į Miuncheną viduryje šio derybų proceso, (kuriame tariamasi) dėl to, kaip galėtų atrodyti būsimoji politinė sankloda“, – pridūrė jis.

Derybose Miunchene taip pat tikriausiai dalyvaus Ukrainos vyriausybės atstovai, įskaitant užsienio reikalų ministrą Leonidą Kožarą.

Ukrainos opozicija turės galimybę susitikti su kai kuriais įtakingais tarptautiniais veikėjais, Kijeve vystantis politinei krizei, kurią išprovokavo prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimas nepasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES) ir jo susitarimas su Rusija dėl milijardų dolerių finansinės pagalbos paketo.

„Cirkas“

Rusija penktadienį planuojamą J.Kerry sustikimimą su Ukrainos opozicijos lyderiais išvadino cirku.

Kandžiais pareiškimais garsėjantis Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas penktadienį savo žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ planuojamus J.Kerry susitikimus pavadino „cirku“.

„Į tas derybas dar būtina įtraukti Verką Serdiučką“, – sarkastiškai pareiškė D.Rogozinas, turėdamas omenyje moterimi persirenginėjančią ekscentrišką Ukrainos popmuzikos žvaigždę Andrijų Danylką.

„Jos/jo autoritetinga nuomonė turėtų būti išklausyta Baltųjų rūmų ir į ją turi būti atsižvelgta!“ – pridūrė Rusijos politikas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą perspėjo, kad užsienio šalys neturėtų kištis į didžiausią krizę toje šalyje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius