-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 15 /2016 03 16

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry vyks į Rusiją

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry kitą savaitę keliaus į Maskvą, kur aptars situaciją Sirijoje po Rusijos karinių pajėgų pasitraukimo, skelbia Baltieji rūmai.
Johnas Kerry ir Vladimiras Putinas
Johnas Kerry ir Vladimiras Putinas / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Šis vizitas seka po Rusijos lyderio Vladimiro Putino pareiškimo apie iš Sirijos išvedamas karines pajėgas.

„Minėdami penktąsias šio siaubingo karo pradžios metines galime būti sulaukę geriausios per daugelį metų galimybės jį nutraukti“, – sakė valstybės sekretorius.

„Kitą savaitę vyksiu į Maskvą aptarti, kaip galėtume efektyviai stumti pirmyn politinį procesą ir pamėginti išnaudoti šį momentą“, – pridūrė jis.

Tuo pat metu Rusijos kariuomenės netikėtas pasitraukimas iš Sirijos pakėlė sukilėlių, džihadistų ir opozicijos kontroliuojamuose rajonuose gyvenančių aktyvistų dvasią, kadangi visa tai jie laiko galingu smūgiu Damasko režimui.

„Mūsų dvasia pakylėta iki dangaus. Režimas vienas negalės išsilaikyti“, – sakė sukilėlių grupuotės „Jaish al-Tahrir“ (Išlaisvinimo armija) vadas Raedas al Elewi Sirijos centrinėje Hamos provincijoje.

„Tai – pergalė“ opozicijos pajėgoms, siekiančioms nuversti prezidento Basharo al Assado režimą, sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Rusijai nepavyko pasiekti savo tikslą ir išgelbėti Assadą“, – pridūrė jis.

Maskvoje pirmadienį prezidentas Vladimiras Putinas nurodė išvesti „pagrindinę dalį“ Rusijos pajėgų iš Sirijos, praėjus beveik šešiems mėnesiams nuo aviacijos smūgių kampanijos B.Assadui paremti pradžios.

Rusijos pajėgų parama buvo naudinga Sirijos armijai ir jai lojalioms pajėgoms, išsekintoms ilgus metus trukusio karo. Jos dėka Sirijos režimui pavyko atgauti kelis rajonus, kuriuos buvo užėmusios opozicinės pajėgos.

VIDEO: Iš Sirijos grįžę Rusijos pilotai sutikti kaip didvyriai

Nors Maskva tvirtino, kad 9 tūkst. jos karo pajėgų lėktuvų skrydžių taikiniai buvo „teroristai“, Vakarai, jų sąjungininkai regione ir vietiniai aktyvistai tvirtina, kad daugiausia buvo bombarduojami nuosaikiųjų sukilėlių ir net civilių objektai.

Alepo provincijoje, kur remiamas Rusijos oro pajėgų smūgių Sirijos režimas gerokai pasistūmėjo į priekį, sukilėlių pajėgų vadas Modaras Najjaras džiaugėsi pranešimu apie Rusijos pajėgų atsitraukimą.

Rusijos pajėgų išvedimas „rodo, kad jie nesugebėjo įveikti revoliucijos“, – sakė M.Najjaras naujienų agentūrai AFP, pridurdamas, kad sukilėlių dvasia „labai pakilo“.

„Rusija įeis į istoriją kaip padėjusi žudikui Basharui (al Assadui) pastaruosius penkis mėnesius, prisidėjusi prie civilių gyventojų mirčių ir dešimčių ligonių, mokyklų ir kitų visuomeninių objektų griovimo“, – sakė M.Najjaras, vienas grupuotės „Jabha Shamiya“ (Levanto frontas) lyderių.

„Revoliucija tęsis kol režimas žlugs“, – pridūrė jis.

VIDEO: Rusijos naikintuvai palieka Siriją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius