-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius perspėja Europą ir kitas valstybes dėl „autoritarinio populizmo“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry perspėjo Europos ir už jos ribų esančias šalis saugotis kylančio „autoritarinio populizmo pavojaus“.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai J.Kerry pareiškė Hamburge vykusiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 57 valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime.

Šią organizaciją, kuriai šiemet pirmininkauja Vokietija, sudaro Europos Sąjungos valstybės, JAV, Rusija, Ukraina, Turkija, Centrinės Azijos ir kitos valstybės.

ESBO regione yra per daug tokių vietų, kuriose „kyla autoritarinis mąstymas, lydimas žmogaus teisių nepaisymo, nepriklausomos žiniasklaidos suvaržymų, išaugusios netolerancijos ir neapykantos pakurstytų nusikaltimų virtinės“, sakė J.Kerry.

„Fanatizmas, represijos ir nuomonių slopinimas niekam iš mūsų negali tapti nauja norma, – pridūrė jis. – Kiekviena nuo laisvės principų atskilusi nuolauža iš tiesų panaudojama tiesiant kelią į tironiškumą. Svarbiausia tai, kad mes visi privalome suvokti autoritarinio populizmo grėsmę.“

Konkrečiai neįvardinęs šalies ar asmens, J.Kerry minėjo „augančią korupciją, autoritarizmą, tam tikrų lyderių bandymus keisti konstitucijas, kad sustiprintų savo valdžią, žiniasklaidos platformose skleidžiamus iškraipytus naujienų pranešimus, tam tikrose vietose propaguojamus kankinimus“.

Dviejų dienų susitikime, kuris vyksta policijos itin saugomame Hamburgo parodų centre, konkrečių sprendimų nesitikima.

Tačiau Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris sakė, kad ESBO „šiais krizių laikais tapo dar svarbesnė kaip organizacija taikai ir saugumui Europoje išsaugoti“.

Ši organizacija yra nusiuntusi stebėtojų į Ukrainą taikos pastangoms prižiūrėti.

F.W.Steinmeieris ir JAV valstybės sekretorius J.Kerry trečiadienį vakare, prieš ESBO susitikimą, abu atskirai susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kad, be kitų klausimų, aptartų Sirijos problemą.

Tačiau kalbėdami konferencijoje nė vienas jų Sirijos nepaminėjo. Vis tik J.Kerry pareiškė, kad „visi yra susirūpinę ir suinteresuoti užbaigti kančias ir aklavietę“ Ukrainoje.

Pasak jo, negalima leisti šiam užsitęsusiam smurtui užtemdyti Ukrainos ilgalaikių siekių sukurti sveiką demokratiją ir nugalėti korupciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius