Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius pralaužia diplomatinę Vengrijos izoliaciją

Vengrija pralaužia diplomatinę izoliaciją – pirmą kartą per aštuonerius metus į Budapeštą šiandien atvyksta JAV diplomatijos vadovas, pradėdamas retą vizitą po Vidurio Europą.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Donaldo Trumpo administracija sušvelnino dalį kritikos dėl premjero Viktoro Orbano vidaus politikos, bet toliau kritikuoja užsienio politiką. Nors V.Orbanas vienas iš pirmųjų Europoje parėmė D.Trumpą, Vašingtoną erzina jo delsimas pasirašyti sutartį dėl Amerikos karių buvimo Vengrijoje sąlygų, esą baiminantis suvereniteto pažeidimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Metinis Donaldo Trumpo pranešimas Kongrese
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Metinis Donaldo Trumpo pranešimas Kongrese

Vengrijos užsienio reikalų ministras Vašingtone ilgai buvo nelaukiamas. Bet per metus jis Vašingtoną aplankė du kartus, o šiandien į Budapeštą atvyksta Mike’as Pompeo – pirmas JAV valstybės sekretorius nuo užpraeitos V.Orbano kadencijos pradžios. Pats laikas, sako analitikai – juk Vladimiras Putinas lankosi nuolat, o ir Kinijai Budapeštas – vienas iš atramos taškų Europoje.

Vengrija vizitą pateikia kaip diplomatijos pergalę, bet, pasak analitikų, Vašingtonui tai veikiau proga perspėti, kad net iš ideologiškai artimos administracijos nesitikėtų begalinės kantrybės. Nutekintas JAV diplomatų susirašinėjimas rodo susierzinimą, kad net pritildžius V.Orbano kritiką, premjeras netapo mažiau sukalbamas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Visi akylai seks, ar M.Pompeo pasirašys sutartį dėl Amerikos karių statuso. Tokiomis Pentagonas daug kur išsikovoja išskirtinių teisių, visų pirma, nusikaltusius karius teisti JAV. Bet čia iki paskutinės minutės daug skirsnių, pranešama, dar nesuderinti: Vengrija priešinasi tam, ką laiko savo suvereniteto išsižadėjimu NATO sąjungininkės labui.

Amerika piktinasi, ir kad Vengrija pusantrų metų blokavo Ukrainos kontaktus su NATO, nors ir sutinka su Budapešto priekaištais Kijevui dėl įstatymo mokyti vengrų mažumą Ukrainos mokyklose ukrainiečių kalba.

Ameriką erzina ne tik vis glaudesni V.Orbano kontaktai su Putinu, kai net Rusijos šnipai išsiunčiami tik dėl akių. Vašingtoną apstulbino sprendimas gruodį du įtariamus Rusijos ginklų prekeivius, suimtus pagal Niujorko arešto orderį, atiduoti Maskvai. Retu pareiškimu Amerika suabejojo partnerių ištikimybe teisėsaugos bendradarbiavimui.

Bet Amerikos pareiškimų Budapeštas neklauso. Ignoravo didelį spaudimą ir ištrėmė iš šalies Centrinės Europos universitetą, registruotą Niujorke. Jo įkūrėjas, Amerikos filantropas George’as Sorosas seniai tapo didžiuoju V.Orbano priešu. Ir kai vakar sakė metinę kalbą, Orbanas vėl piešė jo ir kairiųjų sąmokslus kasti duobę Europos tautoms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

„Jie vėl skelbia pasaulį be tautų, jie nori atvirų visuomenių ir kuria pasaulinę vyriausybę aukščiau nacijų. Ir čia – vėl tie patys, kurie nori ištrinti mūsų tradicijas ir užtvindyti mūsų šalis užsienietiškomis kultūromis“, – V.Orbanas kalbėjo parlamente.

Įsivaizduojamą antplūdį V.Orbanas žada įveikti vengrų vaikais – tenkančioms moterims siūlo lengvatines paskolas, subsidijas du ir tris vaikus turinčios šeimoms, o keturių vaikų motinas žada visam gyvenimui atleisti nuo pajamų mokesčio.

D.Trumpo ambasadorius Vengrijoje tikina, kad vertybės nepasikeitė – Amerika tebesirūpina teisės viršenybe, spaudos ir žodžio laisve. Tik kai mato bėdų, nori pagarbiai kalbėtis su sąjungininkais, o ne atbaidyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius