Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: Venesuelos regioniniai rinkimai nebuvo laisvi ir sąžiningi

Jungtinės Valstijos pirmadienį pasmerkė tarptautinės bendrijos atidžiai stebėtus regioninius rinkimus Venesueloje, pareiškusios, kad jie nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi.
Nicolas Maduro skelbia triuškinamą pergalę Venesuelos regionų rinkimuose
Nicolas Maduro skelbia triuškinamą pergalę Venesuelos regionų rinkimuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susirūpinimą rinkimais išsakė ir Europos valstybės, todėl Venesuelos prezidento Nicolas Maduro, paskelbusio apie triuškinamą pergalę juose, laukia dar didesnė tarptautinė izoliacija.

N.Maduro oponentai tvirtina, kad rinkimai buvo nesąžiningi. Oficialūs rezultatai rodo, kad sekmadienį vykusiuose rinkimuose N.Maduro socialistai iškovojo pergalę 17-oje iš 23-jų šios naftos turtingos šalies valstijų. Rinkimų rezultatai smarkiai kertasi su viešosios nuomonės apklausų duomenimis.

Vašingtonas rugpjūtį paskelbė sankcijas N.Maduro ir artimiausiems jo aplinkos žmonėms už tai, kad įtvirtino šalyje „diktatūrą“. Pirmadienį Valstybės departamentas pareiškė, kad dėl nepriklausomų stebėtojų stygiaus, balsavimo apylinkių perkėlimo prieš pat balsavimo pradžią ir kitų pažeidimų šie rinkimai nebuvo patikimi.

„Smerkiame tai, kad vakar Venesueloje vykę rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi. Venesuelos žmonių balsas nebuvo išgirstas“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert.

„Scanpix“/AP nuotr./Heather Nauert
„Scanpix“/AP nuotr./Heather Nauert

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini rinkimų rezultatus pavadino „stebinančiais“ ir sakė, jog būtina „išsiaiškinti, kas iš tiesų įvyko“.

Prancūzija pareiškė, kad jai „kelia susirūpinimą rimti pažeidimai“, apie kuriuos skelbia opozicija. Ispanija savo ruožtu vėl prakalbo apie siūlomas ES sankcijas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Federica Mogherini
Luko Balandžio / 15min nuotr./Federica Mogherini

Politologai tvirtina, kad rimta Venesuelos politinė ir ekonominė krizė dar pagilės, nors kol kas neaišku, kokių veiksmų gali imtis opozicinių partijų koalicija „Demokratinės vienybės apskritasis stalas“ (Mesa de la Unidad Democrática, MUD).

Opozicija – be aiškios strategijos

Rinkimų rezultatai yra skaudus smūgis MUD, kuri šiuos rinkimus vadino referendumu dėl N. Maduro vadovavimo po ne vieną mėnesį šalies miestų gatvėse vykusių kruvinų protestų, neprivertusių prezidento atsistatydinti.

G.Blyde: „Paprašėme savo kandidatų išeiti į gatves reikalauti, kad būtų perskaičiuoti visi balsai.“

MUD iškovojo pergalę penkiose valstijose, o vienoje valstijoje laimėtojas tebėra neaiškus. Tuo tarpu viešosios nuomonės apklausose MUD įtikinamai pirmavo 18-oje valstijų.

„Paprašėme savo kandidatų išeiti į gatves reikalauti, kad būtų perskaičiuoti visi balsai“, – sakė opozicijos rinkimų kampanijos vadovas Gerardo Blyde.

„Nei Venesuelos žmonės, nei pasaulis nepatikės mums jų brukama istorija“, – pridūrė jis.

MUD atmetė galimybę vesti derybas dėl krizės sureguliavimo, jei nebus perskaičiuoti balsai.

Tačiau opozicija neturi aiškios strategijos, kaip elgtis toliau po savo netikėto pralaimėjimo.

Kelios savaitės prieš rinkimus šalyje buvo nusistovėjusios savotiškos paliaubos po ne vieną mėnesį vykusių smurtinių protestų, per kuriuos nuo balandžio iki liepos žuvo apie 125 žmones.

L.V.Leonas: „Vyriausybės ir opozicijos politinių derybų dėl pusiausvyros atkūrimo galimybė įspūdingai žlugo.“

Dabar neaišku, kas laukia šios iš problemų neišbrendančios šalies, kuri yra gilios recesijos gniaužtuose ir susiduria su maisto produktų bei vaistų stygiumi.

„Vyriausybės ir opozicijos politinių derybų dėl pusiausvyros atkūrimo galimybė įspūdingai žlugo“, – sakė sociologas ir politologas Luisas Vicente Leonas.

„Mūsų laukia labai sudėtinga padėtis, pranašaujanti dar didesnę konfrontaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė kitas politologas Luisas Salamanca.

Daugiau sankcijų?

Galingosios šalys kaltina N.Maduro demokratijos ardymu, neteisėtai perimant valstybės institucijų kontrolę po ekonomikos kracho, nulemto naftos – pagrindinio valstybės pajamų šaltinio – kainų smukimo.

Prezidentas ir jo sąjungininkai iki rinkimų kontroliavo 20 valstijų. Prognozuota, kad per rinkimus daugelyje šių valstijų laimės opozicija.

MUD pasmerkė N.Maduro žingsnius, kurių jis ėmėsi savo valdžiai įtvirtinti po to, kai opozicija 2015-ųjų rinkimuose užsitikrino triuškinamą daugumą parlamente.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nicolasas Maduro
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nicolasas Maduro

Prezidentas iš savo sąjungininkų suformavo Konstitucinę asamblėją, atimdamas iš Nacionalinės Asamblėjos įstatymų leidybos galias.

Plačius įgaliojimus turinti Konstitucinė asamblėja antradienį prisaikdins būsimus gubernatorius. Opozicija tvirtina, kad gubernatoriai nebus prisaikdinti institucijoje, kurią ji laiko neteisėta.

Politologas Diego Moya-Ocamposas sakė, kad dabar šalies laukia daugiau tarptautinių sankcijų, įskaitant ES baudžiamąsias priemones, taip pat „didesnė izoliacija“.

Politologas Diego Moya-Ocamposas sakė, kad dabar šalies laukia daugiau tarptautinių sankcijų, įskaitant ES baudžiamąsias priemones, taip pat „didesnė izoliacija“.

Dabar N.Maduro bus labiau priklausomas nuo Rusijos ir Kinijos, sakė jis.

Kinija gyrė „ramiai praėjusius“ sekmadienio rinkimus, o Karakaso regioninės sąjungininkės Bolivija bei Kuba pasveikino N. Maduro su „dar viena puikia taikos ir demokratijos pamoka“ – taip šį balsavimą pavadino Kubos lyderis Raulis Castro.

Tuo tarpu Amerikos valstybių organizacijos (OAS) vadovas ir griežtas N.Maduro kritikas Luisas Almagro pareiškė, kad „šių rinkimų negalima pripažinti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius