Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV viceprezidentas Bidenas atvyko į Iraką gesinti priešrinkiminio skandalo

JAV viceprezidentas Joe Bidenas šeštadienį atvyko į Iraką derybų su tos šalies lyderiais, siekiant užgesinti skandalą, kilusį dėl draudimo balotiruotis artėjančiuose rinkimuose šimtams kandidatų, turėjusių ryšių su buvusiu Irako diktatoriumi Saddamu Husseinu.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienio vakarą į Bagdadą atvykęs J.Bidenas, kaip tikimasi, dalyvaus ištisą parą galinčiose užsitęsti derybose. Per tas diskusijas bus siekiama kompromiso dėl prieštaringai vertinamo „juodojo sąrašo“, į kurį įtraukti sunitai ir šiitai negalės dalyvauti kovo 7 dieną vyksiančiuose rinkimuose.

Viceprezidentas susitiks su Irako premjeru Nuri al Maliki, prezidentu Jalalu Talabani ir parlamento pirmininku Iyad al Samarrai , taip pat su kai kuriais ministrais ir kitais politiniais lyderiais.

Tačiau J.Bideno šeštadienio darbotvarkėje pirmuoju įrašytas susitikimas su Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus specialiuoju pasiuntiniu Irakui Adu Melkertu.

Vienas aukštas Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad J.Bidenas į Irako politinį ginčą nesikiš, tačiau išklausys visas jo šalis ir suteiks patarimų, jeigu jų bus paprašyta.
 
„Norime padėti, kiek irakiečiai mums leis padėti spręsti jų problemas“, – J.Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Tony Blinkenas sakė žurnalistams.Norime padėti, kiek irakiečiai mums leis padėti spręsti jų problemas.

„Juodasis sąrašas“, į kurį įtraukta 511 kandidatų, kurie yra kaltinami priklausę šiuo metu uždraustai S.Husseino partijai „Baath“, mirtimi nubausto diktatoriaus asmeninei gvardijai – sukarintai organizacijai „Fedayeen“– arba jo žvalgybos agentūrai „Mukhabarat“.

Šie nesutarimai smarkiai padidino įtampą tarp dabartinės valdančiosios šiitų daugumo ir ankstesnio režimo elitui priklausiusių arabų sunitų.

J.Bidenas ne kartą išsakė susirūpinimą dėl nesiliaujančių rietenų tarp Irako šiitų, sunitų ir kurdų bendruomenių, kurios trukdo siekti politinės pažangos.

Penktadienį Irako vyriausybė pareiškė, kad nušalintieji kandidatai galėtų integruotis į visuomenę tik viešai pasmerkę S.Husseino režimą ir jo nusikaltimus. Tačiau vyriausybė konkrečiai nepažadėjo, jog tokiu atveju jiems būtų leista dalyvauti rinkimuose.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius