Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

JAV viceprezidentas ragina rytų europiečius vesti Ukrainą, Gruziją, Moldovą stabilumo link

JAV viceprezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paragino Rytų Europos šalis, nusimetusias komunizmo jungą prieš du dešimtmečius, vesti demokratiją diegiančias Moldovą, Gruziją ir Ukrainą stabilumo link.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pavyzdys, kurį jūs parodėte prieš dvidešimt metų, įkvėpė pasaulį“, – kalbėjo J.Bidenas Bukarešto universitete.

„O jūsų lyderiavimas artimiausius 20 metų gal padaryti dar daugiau – padrąsinti, paremti ir konsoliduoti naująsias demokratijos šalis“, – tęsė jis.

„Rytų Europoje yra šalių vis dar tebekovojančių už veiksmingos demokratijos ir energingos rinkos ekonomikos įvedimą, – pažymėjo J.Bidenas. – Jūs galite padėti nukreipti Moldovą, Gruziją ir Ukrainą stabilumo ir klestėjimo keliu“.

Taip pat dar „daug reikia nuveikti Armėnijoje, Azerbaidžane ir Baltarusijoje, – nurodė jis. – Sugriauti senąjį priespaudos režimą yra lengviau negu sukurti klestinčią demokratinę valstybę“.
Rytų Europos šalys „tesėjo savo revoliucinį pažadą, o dabar atsidūrė padėtyje, kai gali padėti kitoms daryti tą patį“, sakė JAV viceprezidentas, atvykęs trijų dienų vizito į vidurio Europą. Trečiadienį jis lankėsi Lenkijoje, ketvirtadienį – Rumunijoje, o penktadienį – Čekijoje.

Jis vėl patvirtino Vašingtono įsipareigojimus savo sąjungininkams Europoje bei pareiškė, kad Jungtinės Valstijos tuo pačiu metu siekia stiprinti ryšius su Rusija.

JAV ir Europos sudarytas aljansas, pasak J.Bideno, yra „Amerikos užsienio politikos kertinis akmuo daugiau kaip 60 metų“.

„Mūsų aljansas pagrįstas tarimusi ir bendradarbiavimu bendrų grėsmių akivaizdoje“, – nurodė jis ir pridūrė, kad naujasis Vašingtono požiūris į raketinę gynybą yra „puikus pavyzdys, kaip jis (aljansas) veikia“.

Pasak J.Bideno, naujoji gynybos sistema turėtų „apsaugoti visas NATO sąjungininkes, įskaitant visas NATO nares Europoje“ ir užtikrinti „stipresnę, sumanesnę ir spartesnę gynybą“.

Trečiadienį jau sulaukęs Lenkijos pritarimo naujajam projektui, J.Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad ir Rumunija tam pritarė.

Jis atmetė kaltinimus, kad JAV prezidento Baracko Obamos sprendimas keisti savo pirmtako George'o W.Busho priešraketinės gynybos programą yra nuolaida Maskvai, kuri įžvelgė tos programos grėsmę Rusijos nacionaliniam saugumui.

„Kai kas jau padarė išvadą, kad naujasis požiūris sugalvotas norint įtikti Rusijai vidurio Europos sąskaita, – kalbėjo J.Bidenas. – Jie klysta; raketinė gynyba nesusijusi su Rusija“.

„Tai tiesa, kad mes stengiamės stiprinti santykius su Rusija; mes esame įsitikinę, kad konstruktyvesni santykiai su Rusija bus naudingi mums visiems“, – aiškino jis.

Vis dėlto J.Bidenas pažymėjo, kad Vašingtonas vis dar nesutaria su Rusija „dėl principų“ ir yra „prieš įtakos sferų sąvoką“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius