Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: viceprezidentu Donaldas Trumpas renkasi priešingybę

JAV respublikonų kandidatas į prezidento postą Donaldas Trumpas pristatė savo kandidatą į viceprezidentus Mike'ą Pence'ą, vadovaujantį Indianos valstijai. Jų pozicijos dėl daugelio klausimų visiškai skiriasi, ir per nepatogias ceremonijos akimirkas buvo matyti, kad jie nėra artimi bendražygiai. D.Trumpas neigė pranešimus, kad dvejojo dėl pasirinkimo, bet pripažino, kad viena iš priežasčių buvo poreikis suvienyti partiją, kurią suskaldė jo, kaip pašalinio, statusas.
Donaldas Trumpas (karėje) ir Mike'as Pence'as
Donaldas Trumpas (karėje) ir Mike'as Pence'as / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Trumpui net ir bendražygio pristatymas skirtas sau pačiam. Kai ankstesni kandidatai rengdavo spalvingus reginius, šioje salėje – nė vieno plakato su dueto pavardėmis, nei konfeti, nei vėliavų, tik vienintelis užrašas su D.Trumpo pavarde. Kai pirmtakai rinkdavosi valstijas, kuriose iš tokios nemokamos reklamos galima tikėtis postūmio, D.Trumpo renginys viešbutyje Niujorke, kur respublikonai vis vien nelaimės. Kai anksčiau dalis spektaklio buvo netikėtumas, D.Trumpas kandidatūrą paviešino prieš porą dienų. Ir, tarsi viso to būtų negana, pirmą pusvalandį jis nerišliai kalba apie save patį, o bendražygio nuopelnus vardija iš popieriaus.

„Indianos gubernatorius M.Pence'as buvo mano pirmasis pasirinkimas. Žaviuosi, ką jis padarė, ypač savo valstijoje Indianoje. Po minutės tuos laimėjimus pristatysiu. Bet žaviuosi ir tuo, kad jis kovoja už žmones ir kovos už jus. Jis tvirta asmenybė“, – kalba D.Trumpas.

Tik trumpas rankų paspaudimas – o juk tai tasai, kuris turėtų pakeisti prezidentą, jei kas nutiktų. Kokia tai keista pora, ne tik matyti scenoje, kur abu kalba po vieną, bet ir iš to, ką kalba.

M.Pence'as iškart prisistato kaip krikščionis, konservatorius ir respublikonas, kai D.Trumpas ne tik keliskart save registravo kaip demokratą, bet ir negalėjo paminėti jokios ištraukos iš Biblijos, o Komuniją pavadino vyneliu ir sausainėliu. Bet pamaldžiam katalikui M.Pence'ui tai netrukdo paremti D. Trumpo siūlymus nebeįleisti musulmonų ir statyti sieną su Meksika, nors pats dar neseniai juos kritikavo kaip nekonstitucinius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Donaldas Trumpas

„D.Trumpas supranta Amerikos žmonių rūpesčius ir viltis kaip joks kitas lyderis nuo Ronaldo Reigano. Amerikos žmonės pavargę. Mes pavargę nuo paliepimų, nuo aiškinimų, kad geriau jau nebus. Mes pavargę, kad Vašingtone abiejų partijų politikai tikina, kad problemas spręsti ims rytoj“, – sako respublikonų kandidatas į viceprezidento postą M.Pence'as.

D.Trumpas blaškėsi iki paskutinės minutės, net kai M.Pence'as jau buvo atvykęs. Jis – dvylika metų dirbęs Vašingtone, trečias asmuo partijoje, todėl visai neatitinka D.Trumpo kovos su elitu ir pašalinio statuso. Bet D.Trumpas pats pripažino, kad M. Pence'ą pasirinko dar ir siekdamas suvienyti partiją, kurią pats kaip pašalinis suskaldė.

Vieniems tai ženklas, kad D.Trumpas, kai nori, gali būti pragmatiškas. Kitiems tai rodo, kad laimėti postą jis mėgins siekdamas pergalių ne margose valstijose, bet Vidurio vakaruose, kur, kaip M.Pence'o Indianoje, dominuoja baltaodžiai, pikti dėl pramonės nuosmukio. Tik kaip suderinti, kad M.Pence'as už laisvąją prekybą, D.Trumpas prieš; M.Pence'as už imigraciją, D.Trumpas prieš, M.Pence'as už karą Irake, D.Trumpas prieš, M.Pence'as už didesnį Amerikos buvimą pasaulyje, D.Trumpas prieš.

M.Pence'as iškart prisistato kaip krikščionis, konservatorius ir respublikonas, kai D.Trumpas keliskart save registravo kaip demokratą.

„Negalime dar ketverius metus atsiprašinėti priešų ir palikti draugų likimo valiai. Amerika turi būti stipri, kad pasaulis būtų saugus. Pasaulinėje arenoje D.Trumpas vadovaus iš stipriojo pozicijų. Jis atkurs demokratijos arsenalą, stos už sąjungininkus ir sumedžios bei sunaikins mūsų laisvės priešus“, – tikina M. Pence'as.

Pagaliau, M.Pence'as parėmė aršiausią D.Trumpo varžovą Tedą Cruzą, o D.Trumpas jį vadino melagiu. Ką mano nuosaikusis M.Pence'as apie kairėn ir dešinėn įžeidimus laidantį bendražygį, kai pats ketvirtį amžiaus ragina politikoje nesidrabstyti purvais?

„Kampanijos turi būti daugiau negu apie vieno žmogaus išrinkimą. Ir ši kampanija, ir D.Trumpo kandidatūra yra apie dalykus, kurie rūpi amerikiečiams“, – teigia M. Pence'as.

Bet D.Trumpo pasirinkimas – šaltakraujiško partijos veterano, o ne asmeninio draugo, daugeliui respublikonų rodo, kad atsiranda šansas laimėti, kad pagaliau jis nebesikliaus tik savo išskirtinumu ir geba nusileisti patarėjų siūlymams. Tai svarbu, nes jau rytoj respublikonai renkasi į suvažiavimą Klivlande, kur partijai skilus nedalyvaus nei abu dar gyvi respublikonų prezidentai Bushai , nei keli buvę varžovai.

Bet su M.Pence'u jam dar tik teks užmegzti asmeninį ryšį. Jiedu nė neatšventė, M.Pence'as grįžo namo picos vakarienei, o jo irgi nelaukė minia su jų abiejų pavardėmis. Kitas bendras pasirodymas dar nesuplanuotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius