Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Vyriausybė uždaryta. Kas toliau?

Iki penktadienio vidurnakčio respublikonams ir demokratams Senate nepavyko susitarti dėl laikinų finansavimo priemonių, kurios leistų toliau teikti valstybės paslaugas. Tai reiškia, kad Vyriausybė buvo uždaryta. CNN paaiškina, kas nutiks toliau, jei ši situacija užtruks.
Baltieji rūmai
Baltieji rūmai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Priverstinės atostogos

Tūkstančiai federalinių darbuotojų bus išleisti atostogų – tai reiškia, kad pirmadienį jie jau nedirbs. Dirbantieji agentūrose ir departamentuose, kurie laikomi neesminiais, tarp jų ir agentūrose, kurios teikia mažas verslo paskolas ir tvarko prašymus pasui gauti, iš karto nutrauks darbą ir nedirbs, kol Kongrese nebus sutarta dėl federalinio biudžeto.

Taigi šių padalinių darbuotojai priverstinai atostogaus. Ankstesnių vyriausybių griūčių patirtis rodo, kad tokiais atvejais priverstinai nedirbę žmonės atlygį už šias dienas gavo tik po to, kai buvo pasiektas susitarimas Vašingtone.

Kai Vyriausybė buvo uždaryta 2013 m., krizės piko metu per vieną dieną atostogų buvo išleista apie 850 tūkst. darbuotojų.

Pasak Valdymo ir biudžeto tarnybos, kai Vyriausybė buvo uždaryta 2013 m., krizės piko metu per vieną dieną atostogų buvo išleista apie 850 tūkst. darbuotojų.

Baltieji Rūmai

Baltieji Rūmai penktadienį pareiškė, kad 1056 Prezidento vykdomojo biuro nariai bus išleisti atostogų, o 659, užimantys svarbiausias pareigas, manoma, tęs darbą.

Kaip pranešama Baltųjų Rūmų tinklapyje paskelbtame nepaprastosios padėties plane, galutinio sprendimo dėl darbuotojų atleidimo tikimasi sulaukti pirmadienį. Tačiau ne daugiau kaip keturias valandas darbuotojai dar bus savo darbo vietose, kad sutvarkytų paskutinius reikalus ir paaiškintų liekantiems kolegoms, kaip perimti jų funkcijas.

„Scanpix“ nuotr./JAV vyriausybė praėjus vidurnakčio terminui – uždaryta
„Scanpix“ nuotr./JAV vyriausybė praėjus vidurnakčio terminui – uždaryta

Kariuomenė

Kariuomenė yra svarbi valstybės dalis, todėl kariai ir toliau atliks savo tarnybą, tačiau karinės pajėgos – tarp jų ir išsiųstos į karinius veiksmus – finansuojamos nebus.

Šiuo metu kariuomenei suteiktas finansavimas iki vasario 1 d. Jei Vyriausybės neatnaujins veiklos per keletą savaičių, apie 1,3 mln. tarnaujančių karių nuo vasario mėnesio tarnaus už dyką.

Be to, nedirbs daugelis Gynybos departamento darbuotojų civilių, pavyzdžiui, karo akademijų instruktoriai, techninio aptarnavimo rangovai.

Šiuo metu kariuomenei suteiktas finansavimas iki vasario 1 d. Jei Vyriausybės neatnaujins veiklos keletą savaičių, apie 1,3 mln. tarnaujančių karių nuo vasario mėnesio tarnaus už dyką.

Specialusis advokatas

Specialiojo advokato Roberto Muellerio tyrimo komanda dėl Rusijos toliau dirbs, pranešė Teisingumo departamento atstovas CNN.

„Visi specialiojo advokato biuro darbuotojai atleisti nuo mokesčių ir tęstų savo veiklą, jei netektų asignavimų“, – sakė spaudos tarnybos atstovas.

Nacionaliniai parkai ir leidimai ginklams

Jei planuojate aplankyti kurį nors nacionalinį parką, zoologijos sodą ar muziejų, turėtumėte žinoti, kad kai kurie jų gali būti uždaryti.

Remiantis Smithsoniano instituto pareiškimu, populiarios pandų kameros Smithsoniano nacionaliniame zoologijos sode Vašingtone neveiks. Savaitgalį lankytojai dar gali aplankyti Nacionalinį zoologijos sodą, taip pat Smithsoniano muziejus, tačiau nuo pirmadienio jie bus uždaryti.

Susidariusi padėtis taip pat turės įtakos Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų biuro veiklai, t. y. jeigu norėsite gauti leidimą ginklui, teks palaukti, kol Vyriausybė vėl pradės dirbti.

Socialinė apsauga, oro eismo kontrolė ir pašto paslaugos

Pagrindinės paslaugos, pavyzdžiui, socialinė apsauga, oro eismo kontrolė ir transporto saugumas, ir toliau bus finansuojamos, net jei kai kurių šių agentūrų darbuotojų neliks.

JAV pašto tarnyba nenustos aptarnauti gyventojų, tai reiškia, kad laiškai ir siuntiniai žmones pasieks.

Miesto paslaugos

2013 m. uždarius Vyriausybę ypač nukentėjo paprasti Vašingtono gyventojai. Tačiau šį kartą merė Muriel Bowser pažadėjo, kad paslaugos mieste, skirtingai nuo ankstesnių metų, ir toliau bus teikiamos.

„Vašingtonas yra atviras, – sakė M.Bowser penktadienį paskelbtame pareiškime. – Mūsų gyventojams bus nepertraukiamai teikiamos visos paslaugos, kurių jie tikisi ir yra nusipelnę“.

Nacionalinė alėja

M.Bowser taip pat sakė, kad miestas planuoja padėti Federalinei Vyriausybei išlaikyti Nacionalinę alėją.

„Aš raginu savo agentūras, kur mes galime, prisidėti prie Federalinės Vyriausybės, – sakė ji per spaudos konferenciją. – Nacionalinę alėją administruoja Nacionalinio parko tarnyba, o Vašingtone visur yra daugybė Nacionalinio parko tarnybos turto... Mes prisidėsime ir užtikrinsime, kad Nacionalinėje alėjoje būtų surinktos šiukšlės ir išorinis šalies fasadas atrodytų švarus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius