-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žada padėti patraukti atsakomybėn visus Turkijos perversmininkus

Jungtinės Valstijos žada padėti patraukti atsakomybėn visus nepavykusio perversmo prieš Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, sekmadienį pareiškė Amerikos prezidentas Barackas Obama.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ankara teigia, kad nepavykusį liepos 15-osios perversmą suorganizavo Jungtinėse Valstijose gyvenantis turkų dvasininkas Fethullah Gulenas.

„Mes pasirūpinsime, kad vykdžiusieji šią veiklą būtų patraukti atsakomybėn“, – per susitikimą su R.T.Erdoganu Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose pareiškė B.Obama.

Įtampa tarp dviejų NATO sąjungininkių smarkiai išaugo po nepavykusio liepos 15-osios perversmo, kai Turkijos valdžia ėmėsi didelio masto griežtų veiksmų prieš įtariamus perversmininkus ir pareikalavo, kad Amerika išduotų F.Guleną.

Nuo liepos Ankara sulaikė arba atleido dešimtis tūkstančių žmonių teisėtvarkos, kariuomenės, švietimo ir policijos sistemose, tariamai susijusių su F.Guleno judėjimu arba pačiu puču.

Buvęs imamas gyvena JAV rytinėje Pensilvanijos valstijoje ir kategoriškai neigia, jog prisidėjo prie mėginio nuversti R.T.Erdoganą.

Dėl šio konflikto Turkijoje gerokai suprastėjo visuomenės nuomonė apie JAV, o tokie nesutarimai gali gerokai pabloginti ilgametį bendradarbiavimą saugumo srityje. JAV pareigūnai kartoja, kad išduos F.Guleną, jeigu Turkija pateiks jo kaltės įrodymų.

Hangdžou mieste JAV ir Turkijos lyderiai tiesiogiai susitiko pirmąkart po pučo Turkijoje. B.Obama pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios „ištirti ir patraukti atsakomybėn šių neteisėtų veiksmų organizatorius“, tai pat patikino R.T.Erdoganą, kad Amerika bendradarbiaus su Turkijos valdžia.

Nuo liepos Ankara sulaikė arba atleido dešimtis tūkstančių žmonių teisėtvarkos, kariuomenės, švietimo ir policijos sistemose, tariamai susijusių su F.Guleno judėjimu arba pačiu puču.

JAV ir Turkijos santykiai taip pat yra įtempti dėl to, kad Turkija bombarduoja kurdų pajėgų pozicijas šiaurės Sirijoje. Taikomasi ir į kurdų grupes, remiamas Vašingtono ir padedančias Vašingtono vadovaujamai koalicijai kovoti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

Ankara savo ruožtu kurdų pajėgas laiko Kurdistano darbininkų partijos (PKK) dalimi. Šis separatistinis judėjimas yra prisiėmęs atsakomybę už ne vieną išpuolį Turkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius