TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV žiniasklaida: kvaili teroristų poelgiai leidžia juos susekti

Tebėra daug neatsakytų klausimų apie sprogdinimus Bostono maratone, kuriuos, įtariama, įvykdė broliai Carnajevai praėjusią savaitę. Tačiau specialistus glumina ne tik jų motyvai, bet ir tai, kiek klaidų, kurios leido juos susekti, broliai padarė.
Bostonas reaguoja į Džocharo Carnajevo sulaikymą
Bostonas reaguoja į Džocharo Carnajevo sulaikymą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mother Jones“ išskiria 10 nelogiškų įtariamų brolių veiksmų:

1. Džocharas Carnajevas, priešingai nei jo vyresnis brolis Tamerlanas, visiškai nesistengė uždengti savo veido nuo begalės kamerų maratono metu – jis kepuraitę buvo užsidėjęs snapeliu atgal ir nebuvo užsidėjęs akinių nuo saulės. Tai žymiai palengvino FTB darbą, nes ketvirtadienį pareigūnai galėjo išplatinti ieškomųjų nuotraukas, kuriose Džocharo veidas buvo gana gerai matomas.

2. Broliai nereagavo į sprogimus. Tris dienas tyrėjai nagrinėjo visas gautas nuotraukas ir stebėjimo kamerų vaizdo įrašus iš sprogimų vietos bei ieškojo neįprastų ten buvusių žmonių reakcijų. Džocharo reakcija – tiksliau, reakcijos nebuvimas – į pirmąjį sprogimą buvo viena iš ryškiausių užuominų, todėl jis pateko į pareigūnų akiratį.

3. Paliktas automobilis taisykloje. „The Wall Street Journal“ pranešė, kad Džocharas antradienį sustojo Votertaune tam, kad pasiimtų iš taisyklos ten paliktą automobilį.

Broliai Carnajevai, panašu, buvo pakankamai pajėgūs nužudyti mažiausiai keturis ir rimtai sužeisti daugiau nei šimtą žmonių. Laimei, jų kvaili veiksmai leido juos netrukus sučiupti ir išgelbėti daugelį gyvybių ateityje

4. Jie pasiliko Bostone. Antroji bomba Bostone sprogo praėjusį pirmadienį 14.49 val. vietos laiku. Džocharas ir Tamerlanas užgrobė automobilį „Mercedes“ 22.39 val. ketvirtadienį. Per tą laiką Džocharas sugebėjo nueiti net į studentų vakarėlį. Broliai per tas tris dienas, kai jie nebuvo įtariami sprogdinimų organizavimu, net nemėgino dingti iš miesto.

5. Nužudytas pareigūnas. Kodėl broliai nušovė 26-erių policijos pareigūną Seaną Collierį? Žmogžudystė, įvykdyta ketvirtadienį 22.30 val. buvo tarsi sniego lavinos pradžia – ji pradėjo brolių persekiojimą, kurio metu jie abu buvo sučiupti.

6. Jie nepasirūpino pinigais. Kai Džocharas užgrobė „Mercedes“ automobilį ketvirtadienio vakarą, jo ir jo brolio galvose buvo viena mintis – kuo greičiau gauti pinigų. Iš aukos sąskaitos bankomate jie pasiėmė 800 dolerių – daugiau jiems padaryti neleido banko apribojimai. Plano nebuvimas, įkaito laikymas vardan pinigų ir finansinis nepasirengimas pareigūnams padėjo susekti įtariamuosius.

7. Nesupratimas, kaip veikia bankomatai. Kai viename bankomate Carnajevai pasiekė per dieną leidžiamos išsigryninti sumos limitą, tikriausiai nesuprasdami sistemos, broliai savo laimę su ta pačia kortele bandė dar dviejuose bankomatuose. Žygis pinigų beieškant juos nuvedė į Kembridžą, kur Carnajevai atsidūrė prie parduotuvės, kurioje ir buvo įvykdytas ginkluotas apiplėšimas. Tačiau broliai buvo pastebėti per parduotuvės stebėjimo kamerą.

8. Jie prisipažino įkaitui. Pranešama, kad Džocharas, užgrobęs automobilį, jo savininkui pareiškė: „Girdėjai apie Bostono sprogimus? Aš tai padariau.“ Tai reiškia, kad jų priedanga kaipmat būtų atskleista, jeigu vairuotojas pabėgtų.

9. Broliai sustojo nusipirkti užkandžių. „The Los Angeles Times“ rašo, kad įkaitas paspruko nuo brolių, kai šie sustojo degalinėje nusipirkti užkandžių.

10. Jie pasiliko įkaito mobilųjį telefoną. Pasprukus įkaitui Carnajevai pasiliko jo mobilųjį telefoną, kuris padėjo įtariamuosius susekti per GPS sistemą.

„Time“ primena, kad Carnajevai – tikrai ne pirmieji teroristai, kurie, darydami ne pačius protingiausius sprendimus, padėjo pareigūnams juos sučiupti.

Po 1993 sprogimų Pasaulio prekybos centre, Mohammadas Salamehas bandė atsiimti 400 JAV dolerių užstatą, kurį jis paliko už sunkvežimį, kuriuo jis gabeno bombą. Netrukus jis buvo susektas.

Susprogdinęs Alfredo P. Murrah pastatą Oklahomoje 1995 metais Timothy McVeigas netrukus buvo sulaikytas, kai policija jį sustabdė už transporto priemonės be numerių vairavimą.

2010 metais po nepavykusio mėginimo susprogdinti bombą „Times“ aikštėje Faisalas Shahzadas manė, kad išvengs susekimo, jeigu nutrins identifikacijos numerį nuo automobilio sparno. Jis nežinojo, kad šie numeriai užrašomi ne vienoje automobilio vietoje. Jis buvo sulaikytas po dviejų dienų.

„Broliai Carnajevai, panašu, buvo pakankamai pajėgūs nužudyti mažiausiai keturis ir rimtai sužeisti daugiau nei šimtą žmonių. Laimei, jų kvaili veiksmai leido juos netrukus sučiupti ir išgelbėti daugelį gyvybių ateityje“, – įtariamųjų bėgimo plano nebuvimą apibendrina „The Week“ žurnalistas Taeganas Goddardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius