-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žiniasklaida: M.Pompeo slapta vyko į Šiaurės Korėją ir susitiko su Kim Jong Unu

JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius, prezidento Donaldo Trumpo naujuoju valstybės sekretoriumi nominuotas Mike'as Pompeo Velykų savaitgalį slapta nuvyko į Šiaurės Korėją, kur sostinėje Pchenjane susitiko su šios šalies lyderiu Kim Jong Unu, skelbia „The New York Times“.
Mike'as Pompeo ir Kim Jong Unas
Mike'as Pompeo ir Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ne tik šiam leidiniui, bet ir kitoms Amerikos žiniasklaidos priemonėms neįvardijami pareigūnai teigė, kad susitikimas įvyko Velykų savaitgalį – kovo pabaigoje arba pačioje balandžio pradžioje.

Apie šią netikėtą slaptą viešnagę, kuri buvo aukščiausio lygio JAV ir Šiaurės Korėjos kontaktas nuo 2000 metų, prieš tai netiesiogiai užsiminė ir pats D.Trumpas, kuris šiuo metu Floridoje priima Japonijos premjerą Shinzo Abe.

„Turėjome tiesioginius pokalbius ypač aukštame lygyje“, – pareiškė JAV prezidentas, pridūręs, kad pritaria Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos derybos dėl taikos sutarties, kuri formaliai užbaigtų 1950-1953 metais vykusį karą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Oficialiai Šiaurės ir Pietų Korėjos tebekariauja, nes Korėjos karas baigėsi paliaubomis, o taikos sutartis nebuvo pasirašyta.

„Žmonės nesuvokia, kad Korėjos karas nesibaigė. Jis tebevyksta. Jie kalbasi apie karo pabaigą“, – kalbėjo D.Trumpas.

Skelbiama, kad M.Pompeo kelionė į Šiaurės Korėją buvo surengta netrukus po to, kai jis buvo pasiūlytas kandidatu į valstybės sekretoriaus postą.

Bent oficialiai nei Baltieji rūmai, nei CŽV tokių pranešimų nekomentavo, ir informacijos apskritai nedaug. Vis dėlto galima spėti, kad susitikimas buvo skirtas pasiruošimui artėjančioms tiesioginėms D.Trumpo ir Kim Jong Uno deryboms.

JAV ir Šiaurės Korėja nepalaiko diplomatinių ryšių, tačiau komunikacinių kanalų yra – uždarojoje šalyje anksčiau yra lankęsi Amerikos diplomatai. Pavyzdžiui, 2014 metais Pchenjane su slapta misija viešėjo tuometis JAV nacionalinės žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis.

Vis dėlto M.Pompeo kelionė į Šiaurės Korėja ir susitikimas su Kim Jong Unu buvo aukščiausio lygio dvišalis kontaktas nuo 2000-ųjų, kai tuometė valstybės sekretorė Madeleine Albright Pchenjane susitiko su Kim Jong Uni tėvu Kim Jong Ilu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Madeleine Albright
AFP/„Scanpix“ nuotr./Madeleine Albright

D.Trumpas nurodė, kad jo susitikimui su Šiaurės Korėjos lyderiu svarstomos „penkios vietos“.

„Jis veikiausiai įvyks birželio pradžioje ar dar anksčiau, jei viskas klostysis gerai. Gali būti, kad reikalai klostysis nekaip ir tie susitikimai neįvyks, ir mes tiesiog toliau judėsime pirmyn šiuo aiškiu keliu, kuriuo pasukome“, – sakė jis.

Pasak pareigūnų, dėl D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo vietos kol kas nenuspręsta, tačiau kaip galimi variantai minimi Kinija, Šiaurės Korėja, Pietų Korėja ir Panmundžomas – kaimelis prie Korėjos pusiasalį dalijančios smarkiai įtvirtintos Demilitarizuotosios zonos.

Panmundžome 1953 metais buvo pasirašytos paliaubos. Čia taip pat įvyks balandžio 27 dieną numatytas Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius