-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgyba: Kinija nuslėpė naujojo koronaviruso protrūkio mastą

Kinija nuslėpė tikrąjį naujojo koronaviruso protrūkio mastą šalyje – esą Pekinas dirbtinai mažino ir infekcijų, ir užsikrėtusių žmonių mirčių skaičių. Taip įslaptintoje ataskaitoje, kuri buvo pristatyta Baltiesiems rūmams, skelbia JAV žvalgybos bendruomenė, – rašo „The New York Times“.
Ar Kinija slepia realius duomenis apie koronaviruso infekcijos mastą šalyje?
Ar Kinija slepia realius duomenis apie koronaviruso infekcijos mastą šalyje? / „Scanpix“ nuotr.

Leidinys remiasi trimis šaltiniais, kurie panoro likti anonimais, nes ataskaita slapta. Tikslus jos turinys nežinomas, bet, šaltinių teigimu, esmė tokia, kad Kinija pateikia ne visą informaciją apie koronaviruso krizę šalyje.

Ataskaitą, kuri apibendrinama išvada, kad Kinijos pateikiami duomenys yra melagingi, Baltieji rūmai gavo praėjusią savaitę.

Tiesa, pats JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį, nors ir pripažino, kad Kinijos skelbiama informacija, švelniai tariant, nepatikima, pridūrė, jog žvalgybos ataskaitos negavo.

D.Trumpas dar patikino, kad nuolat palaiko ryšį su Pekinu ir kad kinai išleis 250 mlrd. dolerių amerikietiškiems produktams.

„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Infekcija Kinijos Hubėjaus provincijoje pradėjo plisti jau 2019 metų pabaigoje, bet ši šalis iki šiol yra pranešusi tik apie 82 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 3,3 tūkst. žmonių mirtis.

O JAV infekcijos atvejų – jau daugiau nei 215 tūkst., mirčių – 5112. Protrūkis Amerikoje jau rimčiausias pasaulyje.

Suklaidino kitas valstybes

„Realybė tokia, kad situacija būtų geresnė, jei Kinija būtų elgusis atviriau, – trečiadienį teigė JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as. – Darosi akivaizdu, kad protrūkis Kinijoje buvo labai rimtas dar prieš pasauliui gruodį apie visa tai sužinant.“

Kinija anksčiausiai iš visų šalių paskelbė griežtus apribojimus Hubėjuje, tačiau net pačioje šalyje į skelbiamą statistiką žvelgiama gana skeptiškai, ką jau kalbėti apie Vakarus.

Antai Kinijos vyriausybė jau ne kartą keitė metodologiją, kaip skaičiuojami infekcijos atvejai. Kelias savaites į sąrašą nebuvo įtraukiami užsikrėtę, bet jokių simptomų nerodantys žmonės – tokie asmenys (daugiau nei 1,5 tūkst.) duomenis papildė tik antradienį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uhanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uhanas

Be to, pranešama, kad prie laidotuvių namų Hubėjaus provincijoje gabenama tūkstančiai urnų su sudegintais aukų palaikais. Tai irgi verčia abejoti Pekino pateikiama informacija.

Amerikoje ypač kritiški Respublikonų partijos politikai. Tiesa, versti kaltę dėl pandemijos Kinijai naudinga politine prasme.

Mat D.Trumpas siekia nusimesti kaltinimus, esą jo administracija pernelyg ilgai delsė nenurodydama vykdyti masinių tikrinimų. JAV trūksta ir kovos su virusu priemonių – kaukių, plaučių ventiliacijos aparatų.

Amerikoje ypač kritiški Respublikonų partijos politikai. Tiesa, versti kaltę dėl pandemijos Kinijai naudinga politine prasme.

„Teiginiai, kad JAV mirė daugiau koronavirusu užsikrėtusių asmenų nei Kinijoje, yra klaidingi, – teigė Nebraskos respublikonas, senatorius Benas Sasse'as. – Tai yra skausmingai akivaizdu: Kinijos komunistų partija melavo, meluoja ir meluos apie koronavirusą, nes nori apsaugoti režimą.“

JAV valstybės departamente dirbanti imunologė Deborah Birx savo ruožtu pastebėjo, kad Kinijos pateikiami duomenys paveikė nuomonę apie naujojo viruso savybes kitose šalyse.

„Medikų bendruomenė kinų duomenis interpretavo taip: protrūkis rimtas, bet mažesnis, nei tikėtasi. Manau, kad mums trūko daug duomenų, nes matome, kas nutiko Italijoje, kas nutiko Ispanijoje“, – svarstė D.Brex.

M.Pompeo ragina dalytis duomenimis

Pačioje Kinijoje valstybės leidžiamo laikraščio „Global Times“ vyriausiasis redaktorius Hu Xijinas platformoje „Weibo“ pareiškė, kad JAV žvalgybininkai savąja ataskaita bando nukreipti dėmesį nuo sparčiai augančio mirčių skaičiaus Amerikoje ir kitur Vakaruose.

Anot Hu Xijino, neįmanoma klastoti ar nuslėpti duomenų šiandieninėje Kinijoje – ypač kalbant apie pandemiją, kuri be galo įdomi visam pasauliui. Esą Hubėjuje protrūkį suvaldyti pavyko vien dėl to, kad į provinciją buvo skubiai atsiųsti medikai ir įranga iš kitų šalies vietų.

„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Kinijoje
„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Kinijoje

„Kad būtų klastojami duomenys, kuriuos departamentus įdarbinti? Kas įgyvendins tokį planą? Juk reiktų daug skirtingų departamentų skirtingose vietose. Galimybės susidirbti būtų labai didelės“, – aiškino pareigūnas.

M.Pompeo: raginu visas šalis: rinkite duomenis ir dalykitės jais. Mes tai darome.

Kinija – ne vienintelė valstybė, kurios skelbiamais duomenimis apie pandemijos plitimą abejojama. Vakarų pareigūnai taip pat kalba apie Iraną, Rusiją, Indoneziją ir ypač Šiaurės Korėją, kurioje neva nėra nė vieno užsikrėtimo naujuoju koronavirusu. Slapukauja ir Saudo Arabija bei Egiptas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo jau viešai paragino Kiniją ir kitas šalis skaidriai skelbti informaciją apie protrūkį. Jis ir anksčiau yra apkaltinęs Pekiną dangstant tikrąją situaciją.

„Šie duomenys svarbūs, – antradienį pareiškė M.Pompeo. – Galimybės rasti būdų kovoti su virusu ir gelbėti žmonių gyvybes priklauso nuo pasitikėjimo ir tikros informacijos apie tai, kas vyko. Raginu visas šalis: rinkite duomenis ir dalykitės jais. Mes tai darome.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius