Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgyba: V.Putinas išvengė pasikėsinimo ir gydosi vėžį

Joe Bideno administracijoje vėl intensyviai aptarinėjama Vladimiro Putino sveikata. Gegužės pabaigoje JAV žvalgyba prezidentui pateikė ketvirtą išsamų vertinimą apie Rusijos lyderio būklę.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įslaptintoje ataskaitoje tvirtinama, kad V.Putino sveikata vėl pagerėjo po to, kai balandžio mėnesį jam buvo paskirtas išplitusio vėžio gydymo kursas, rašo „Newsweek“, remdamasis pokalbiais su žvalgybos atstovais, kurie yra susipažinę su dokumentu.

Žvalgyba taip pat turi duomenų, kad kovo mėnesį buvo pasikėsinta į V.Putino gyvybę. Aukšto rango pareigūnai, atstovaujantys trims skirtingoms žvalgybos žinyboms, reiškia susirūpinimą, kad V.Putino paranoja dėl valdžios išlaikymo auga, o tokia jo būklė lemia neprognozuojamus sprendimus dėl Ukrainos. Tačiau tai taip pat, jų teigimu, menkina branduolinio karo perspektyvą.

„V.Putino valdžia yra stipri, bet jau nebe absoliuti, – sako vienas iš aukštas pareigas užimančių žvalgybos pareigūnų, tiesiogiai susipažinęs su ataskaitomis. – Dar niekada per visą jo valdymo laikotarpį kova Kremliaus viduje nebuvo tokia intensyvi, visi jaučia, kad pabaiga arti.“

Visi trys žvalgybos pareigūnai aiškina, kad dėl Rusijos lyderio izoliacijos JAV žvalgybai yra sunkiau tiksliai įvertinti V.Putino būklę ir sveikatą.

JAV žvalgybos duomenimis, pasitvirtino gandas, kad Kremliaus saugumo darbuotojai atskleidė sąmokslą nužudyti V.Putiną. CŽV ir kitų šalių žvalgybos tarnybos nuolat fiksuoja istorijas apie nesutarimus Rusijos jėgos struktūrose ir ministerijose bei Rusijos diplomatų norą perbėgti į Vakarus.

Kai apie V.Putino ligą ėmė sklisti rimta žvalgybinė informaciją, JAV lyderiai buvo įspėti nedaryti skubotų išvadų. Jiems buvo priminti žvalgybos duomenų dėl Osamos bin Ladeno ir Saddamo Husseino pavyzdžiai, padarę įtaką JAV politikai, kuri pasirodė esanti abejotina.

S.Husseino atveju buvo keliamas klausimas, ar jis yra psichologiškai sutrikęs ir ką jis ketina toliau daryti su savo masinio naikinimo ginklais. O.bin Ladeno atveju, prieš ir po Rugsėjo 11-osios, buvo spėliojama, kad jis miršta, galbūt nuo inkstų ligos, ir tai gali paveikti jo sprendimus.

„Ar V.Putinas serga? Be abejonių. Bet mes neturėtume imtis proaktyvių veiksmų, laukdami jo mirties. Valdžios vakuumas po V.Putino gali būti labai pavojingas pasauliui“, – pareiškė vienas pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius