Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgybos prognozės 2030-iesiems: superžmonės, supermiestai ir Azijos galybės augimas

2030 metais JAV jau bus netekusi galingiausios pasaulio ekonomikos titulo – jį paverš Kinija. Tokias prognozes skelbia JAV nacionalinė žvalgybos taryba savo ataskaitoje „Pasaulinės tendencijos 2030: alternatyvūs pasauliai“.
Ateities miestas
Ateities miestas / 123rf nuotr.

Ataskaitoje surinktos geriausių žvalgybos specialistų prognozės, kas laukia pasaulio po dvidešimties metų. Turint omenyje technologijos plėtrą ir medicinos tyrimų spartą, daugelis iš prognozių nebeatrodo kaip mokslinė fantastika.

Anot žvalgybos tarybos, jau po 18 metų kiborgai ir akimirksniu susikuriantys supermiestai Žemės planetos gyventojų nebestebins.

Ateityje akių implantai, kurie pagerina naktinį matymą, ir nervinės sistemos pakeitimai, kurie pagerina atmintį ar mąstymo greitį galės suteikti superžmonių savybių.

„Mūsų tikslas yra paskatinti sprendimų priėmėjus – vyriausybę ar išorinius veikėjus – mąstyti ir planuoti tolimą ateitį tam, kad neigiamos ateitys netaptų realybe, o teigiamos turėtų daugiau galimybių vystytis“, – rašo taryba.

Ataskaitoje rašoma, kad augant Žemės gyventojų skaičiui, bus būtina pagerinti žmoniją tam, kad išmoktume su saiku naudotis nykstančiais gamtos ištekliais.

„Skalūninės dujos patenkins gamtinių dujų poreikius JAV ir artimiausiomis dešimtimis generuos potencialų eksportą“, – kaip vieną iš galimybių įvardina žvalgybos specialistai.

Jie prognozuoja, kad pasaulyje augant nelygybei, Kinija ir JAV taps artimomis sąjungininkėmis tam, kad įveiktų globalines problemas.

Anot ekspertų, labiau tikėtinas galimas blogiausias scenarijus – didėjant tarptautinių konfliktų galimybei JAV užsidarys savyje ir taip sustos globalizacijos procesas. Tuomet suklestės supermiestai.

Kita galima ateitis – JAV neteks ne tik galingiausios pasaulio ekonomikos titulo, bet ir nebebus „pasaulio policininke“.

Tačiau egzistuoja galimybė, kad JAV, netekusi didžiausios pasaulio ekonomikos titulo, išsaugos vienintelės supervalstybės statusą. Ji tebegali būti pajėgi formuoti tarptautines koalicijas ir atremti pasaulinius iššūkius.

Turtingesnė ateitis prognozuojama Azijai – ataskaitoje rašoma, kad iki 2030 m Azijos šalių įtaka bus didesnė nei bendra JAV ir Europos.

Tačiau, kad ir kas bus svarbiausia valstybė pasaulyje, žvalgybos ekspertai mano, kad po dviejų dešimtmečių žmonijos laukia įdomūs laikai. „Žmonės galės nuspręsti pasitobulinti savo kūnus taip, kaip dabar jie tai daro kosmetinių procedūrų pagalba“, – prognozuojama ataskaitoje ir priduriama, kad, pavyzdžiui, galūnių pasikeitimas bus toks pats įprastas kaip ir kasdienės medicininės procedūros šiandien.

„Ateityje akių implantai, kurie pagerina naktinį matymą, ir nervinės sistemos pakeitimai, kurie pagerina atmintį ar mąstymo greitį galės suteikti superžmonių savybių, padidinti jėgą bei ištvermę, taip pat žmonėms suteikti tokių galių, kokių anksčiau jie nėra turėję“, – prognozuoja žvalgybos ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius