Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žydų bendruomenė nesutaria dėl Izraelio karinės kampanijos Gazos Ruože

Amerikos žydų bendruomenė prieštaringai vertina Izraelio karinį puolimą prieš palestiniečių judėjimą „Hamas“ Gazos Ruože, kurį vis griežčiau smerkia vienas progresyvus žydų judėjimas.
Izraelio vėliava
Izraelio vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karas Gazos Ruože paskatino JAV žydų bendruomenės susiskaldymą, sakė Ori Niras, Izraelio pacifistinio judėjimo „Peace Now“ padalinio Jungtinėse Valstijose atstovas. Šio judėjimo veiklą ilgą laiką stelbė Amerikos ir Izraelio visuomeninių reikalų komitetas (AIPAC).

„Daugelis Amerikos žydų mano, jog šis karas yra teisėtas, – pridūrė O.Niras. – Tačiau esama žmonių, kuriems labai nepatinka, kaip jis buvo vykdomas, taip pat dėl diplomatinių priemonių nenaudojimo..., kad būtų išvengta šio karo“.

JAV žydų bendruomenės pozicijų skirtumai ypač išryškėjo 2006 metais, kilus skandalui dėl knygos, kurioje kritiškai vertinama proizraelietiškos lobistinės grupės AIPAC įtakos JAV užsienio politikai.

Knygos „Izraelio lobistai ir JAV užsienio politika“ (The Israel Lobby and US Foreign Policy) autorius Stepheną Waltą ir Johną Mearsheimerį AIPAC smerkė ir kaltino antisemitizmu. Knygoje ši organizacija kaltinama besąlygiškai palaikanti dešiniosios pakraipos partiją „Likud“.

Tačiau autorių paskleista kritika rado atgarsį JAV žydų bendruomenėje, o prieš kelis mėnesius buvo įkurta progresyvi žydų organizacija „J Street“, propaguojanti pacifistiškai nusiteikusių žydų siekius JAV Kongrese.

Praėjus kelioms dienoms po gruodžio 27-osios, kai Izraelis surengė plataus masto aviacijos atakas prieš palestiniečių teritoriją, „J Street“ išplatino peticiją, raginančią nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože. Tačiau JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice pasisakė prieš tokius pareiškimus.

„Pabrėžiame, kad „J Street“ nuoširdžiai rūpinasi Izraelio ir jo piliečių saugumu, – „J Street“ tinklalapyje pasisakė šios organizacijos direktorius Jeremy Ben-Ami. – Esame amerikiečiai ir Izraelio draugai bei rėmėjai, tačiau netikime, kad dabartinės karinės operacijos tąsa atitinka Jungtinių Valstijų arba Izraelio interesus".

Jis taip pat paminėjo prieš Izraelį nukreiptas demonstracijas Irake ir Afganistane, kur dislokuota dešimtys tūkstančių JAV karių.

„Demonstracijos Artimuosiuose Rytuose ir musulmonų pasaulyje rodo, kad šios savaitės įvykiai dar labiau kenkia Amerikos įvaizdžiui, interesams ir ryšiams visame pasaulyje“, – argumentavo J.Ben-Ami.

Dar vienu ženklu, jog Jungtinėse Valstijose įsigali progresyviųjų pažiūrų žydų judėjimas, galima laikyti faktą, kad S.Waltas šiuo metu yra vienas iš įtakingo žurnalo „Foreign Policy“ bendraautorių. Savo interneto dienoraštyje jis paskelbė seriją straipsnių apie JAV diplomatiją.

2006 metais S.Waltas, kuris Harvardo universiteto profesorius, kartu su Čikagos universiteto profesoriumi J.Mearsheimeriu paskelbė straipsnį, tapusį jų bendros knygos pagrindu, tačiau Harvardo universitetas nuo jo viešai atsiribojo.

Šiuo metu S.Waltas griežtai kritikuoja prezidento George'o W.Busho administracijos atsaką į Izraelio karinę kampaniją Gazoje. Mokslininkas šią reakciją lygina su 2006 metų sprendimu tik po vieno mėnesio paraginti nutraukti Izraelio karą su Libano judėjimu „Hezbollah“.

„Juo greičiau iš naujo nustatysime, ką reiškia būti „proizraelietiškiems“, juo geriau bus mums ir Izraeliui. Neverta minėti, jog palestiniečiams irgi būtų daug geriau“, – pažymėjo S.Waltas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius