Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jeanas Claude'as Junckeris – naujasis Europos Komisijos vadovas

Buvęs Liuksemburgo premjeras Jeanas Claude'as Junckeris antradienį užsitikrino Europos Parlamento palaikymą ir taps įtakingos Europos Komisijos pirmininku ateinantiems penkeriems metams.
Jean-Claude'as Junckeris
Jean-Claude'as Junckeris / „Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr.

J.C.Junckeris, kurio kandidatūrą pasiūlė Europos Sąjungos (ES) lyderiai, laimėjo balsavimą dėl Bendrijos aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos vadovo posto 422 balsais prieš 250.

Dar 47 europarlamentarai susilaikė, o 10 balsalapių buvo sugadinti.

Prieš balsavimą J.C.Junckeris pasakė ugningą kalbą, kurioje pristatė „didžiosios koalicijos“ investicijų programą, skirtą atgaivinti Europos ekonomiką.

ES valdžios koridorių veteranu ir užkulisinių susitarimų meistru laikomas J.C.Junckeris, tarsi stengdamasis paneigti tokią savo reputaciją, su užsidegimu ir įtaigiai kalbėjo apie savo tikslą reindustrializuoti Europą ir sugrąžinti į darbą 25 mln. ES bedarbių, daugelis kurių yra jauni žmonės.

Europos reindustrializavimas

J.C.Junckeris pažadėjo 300 mlrd. eurų vertės viešųjų ir privačiųjų investicijų programą ateinantiems trejiems metams, sujungiant esamus ir galbūt papildytus Bendrijos biudžeto ir Europos investicijų banko išteklius su privačiojo sektoriaus lėšomis siekiant kurti energetikos, transporto ir plačiajuosčio ryšio tinklus bei pramonės klasterius.

„Mums reikia reindustrializuoti Europą“, – sakė 59 metų buvęs ilgametis Liuksemburgo premjeras.

Jo užsitikrino tvirtą socialistų frakcijos bei savo centro dešiniųjų bloko, kuris yra didžiausias ES asamblėjoje, paramą.

J.C.Junckeris taip pat sakė sieksiantis, kad kiekvienoje ES šalyje būtų nustatytas garantuotas minimalus atlyginimas.

Politiškai subalansuotame kreipimesi prancūzų, vokiečių ir anglų kalbomis J.C.Junckeris stengėsi nuraminti Vokietiją ir kitas griežtos fiskalinės drausmės šalininkes Šiaurės Europoje, kad 28-ių valstybių Bendrijoje galiojančios griežtos taisyklės dėl biudžeto deficitų ir skolų mažinimo nebus keičiamos.

Tačiau akcentuodamas viešąsias investicijas, dar kartą patvirtindamas tikslą padidinti pramonės sektoriaus indėlį į Europos Sąjungos BVP nuo 19,1 proc. 2013 metais iki 20 proc. ir ragindamas įvesti minimalų darbo užmokestį kiekvienoje ES šalyje, jis siekė palenkti į savo pusę kairiuosius.

J.C.Junckeris taip pat sakė sieksiantis, kad kiekvienoje ES šalyje būtų nustatytas garantuotas minimalus atlyginimas. Anksčiau jis yra sakęs, kad minimalaus atlyginimo dydį reikėtų susieti su kiekvienos šalies atlyginimų mediana, kuri Bendrijos narėse labai skirtinga: didžiausia – Liuksemburge, o mažiausia – Rumunijoje ir Bulgarijoje.

Prarado pasitikėjimą

J.C.Junckeris pripažino, kad daug europiečių prarado pasitikėjimą Bendrija, ir sakė, jog jį atkurti padės tik ekonominiai rezultatai ir nulinis nedarbas, o ne nesibaigiantys debatai apie ES institucijas.

Junckeris paskelbė, kad Europa negali būti priešpriešinama nacionalinėms valstybėms ir turi sutelkti dėmesį į didžiulius bendrus iššūkius, o ne kištis į „menkas problemas“.

Kreipdamasis į britų euroskeptikus, reikalaujančius valstybių sostinėms sugrąžinti galias iš Briuselio, jis paskelbė, kad Europa negali būti priešpriešinama nacionalinėms valstybėms ir turi sutelkti dėmesį į didžiulius bendrus iššūkius, o ne kištis į „menkas problemas“.

Savo ruožtu britų konservatorius Syedas Kamellas, kalbėdamas Europos konservatorių ir reformistų frakcijos vardu, pasmerkė asamblėjos įgaliojimų užgrobimą, atvėrusį kelią J.C.Junckerio paskyrimui.

„Rinkimai, turėję padaryti galą bet kokiems užkulisiniams sandoriams, baigėsi didžiausiu užkulisiniu sandoriu“, – sakė deputatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius