-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jeanas-Claude'as Junckeris siūlo iš esmės pertvarkyti Europos Sąjungą. Kaip?

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris neseniai „sužibėjo“ pareikšdamas, kad europiečiai neturėtų paklusti JAV reikalavimams dėl dosnesnio gynybos finansavimo. O dabar pasiūlė radikaliai restruktūrizuoti Europos Sąjungą, rašo „Deutsche Welle“.
Jeanas-Claude'as Junckeris
Jeanas-Claude'as Junckeris / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Pagal J.C.Junckerio viziją Bendriją galėtų sudaryti pagrindinės šalys narės ir „orbitinės“ valstybės. Prie pastarųjų EK vadovas priskirtų Jungtinę Karalystę ir Turkiją.

Esą pagal naująjį planą visaverte naryste ES džiaugtųsi mažesnis valstybių skaičius. O kitos šalys, nepasiruošusios pilnai narystei, atsidurtų skirtinguose „priklausymo lygiuose“.

„Ar mes norime visada žengti į priekį kaip 28 šalių grupė? Ar neturėtų būti taip, kad tie, kurie nori keliauti greičiau, galėtų tai daryti?“ – tokį klausimą konferencijos Belgijos Leveno mieste dalyviams uždavė J.C.Junckeris.

Jo teigimu, Europos Sąjunga galbūt funkcionuotų geriau, jei absoliučiai visos šalys narės nebūtų verčiamos dalyvauti projektuose ar iniciatyvose, kurios jų visai nedomina, – net saugumo klausimais.

J.C.Junckeris vietoj dabartinės tvarkos siūlo „struktūrinį, visiems atvirą dizainą“. Tarp su branduoliu menkiau susisaisčiusių valstybių EK pirmininkas įtrauktų Jungtinę Karalystę, kuri pernai nusprendė išstoti iš ES, ir Turkiją, jau daug metų nesėkmingai siekiančią narystės Bendrijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius