Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 15 /20:06

Theresa May atmeta galimybę rengti antrą referendumą dėl „Brexit“

Jungtinės Karalystės (JK) Premjerė Theresa May sieks įgyvendinti susitarimą dėl „Brexit“ net ir tuo atveju, jei bus balsuojama dėl nepasitikėjimo ja, spaudos konferencijos metu pareiškė vyriausybės vadovė. Pasak jos, antras referendumas dėl „Brexit“ rengiamas nebus.
Theresa May
Theresa May / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paklausta, ar atsistatydintų tuo atveju, jei būtų balsuojama dėl nepasitikėjimo ja, ir ji tokį balsavimą laimėtų vos vieno balso persvara, Th.May teigė, kad „lyderystė nereiškia lengvų sprendimų“.

Ji pridūrė, kad, nepaisant balsavimo, vis tiek tęstų savo darbą.

Ketvirtadienį įtakingas euroskeptikas Jacobas Reesas-Moggas premjerei metė tiesioginį iššūkį – Bendruomenių Rūmų komitetui „1922“ įteikdamas laišką su raginimu balsuoti dėl nepasitikėjimo Th.May.

Spaudos konferencijos metu premjerė teigė, kad jos siekis visada buvo elgtis pagal valstybinius interesus, o ne „partijos ar savo pačios“.

Th.May: „Kiekviena savo esybės dalele tikiu, kad mano nustatytas kursas yra teisingas mano šaliai.“

„Kiekviena savo esybės dalele tikiu, kad mano nustatytas kursas yra teisingas mano šaliai“, – „Brexit“ susitarimą gynė premjerė.

Parlamente Th.May susidūrė su dideliu pasipriešinimu – ir griežtosios „Brexit“ linijos šalininkų, kuriems atrodo, kad susitarime per daug nuolaidų Briuseliui, ir ES šalininkų, norinčių glaudesnių ryšių su bloku arba antro referendumo.

Th.May ketvirtadienį per savo spaudos konferenciją pareiškė, kad jei bus atmestas jos „Brexit“ susitarimas, šalis pakryps „gilios ir didžiulės nežinomybės“ keliu.

Premjerė atmetė galimybę rengti antrą referendumą dėl „Brexit“, nors keli parlamentarai tvirtino, kad jos pasitraukimo iš Europos Sąjungos susitarimo projektas yra pasmerktas žlugti.

„Kiek man yra žinoma, antro referendumo nebus“, – pareiškė ji per spaudos konferenciją Londone.

Tyrimo centro „YouGov“ atliktos apklausos duomenimis, 42 proc. britų nepalaiko susitarimo dėl „Brexit“ projekto. 39 proc. apklaustųjų teigė nežinantys, palaiko susitarimo projektą ar ne.

Premjerė nepatvirtino gandų, kad šiuo metu aplinkos, maisto ir kaimo reikalų sekretoriaus pareigas einantis Michaelas Gove'as bus paskirtas naujuoju „Brexit“ sekretoriumi.

Th.May pridūrė, kad greitu metu paskirs naująjį „Brexit“ sekretorių, pakeisiantį ketvirtadienį ryte atsistatydinusį Dominicą Raabą.

Vyriausybės krizė

Trečiadienį penkias valandas trukusio nepaprastojo posėdžio metu JK vyriausybė patvirtino „Brexit“ susitarimo projektą. Lapkričio 25-ąją į nepaprastąjį viršūnių susitikimą besirenkantys Europos Sąjungos (ES) lyderiai turės susitarimo projektą patvirtinti arba atmesti.

Ketvirtadienį prasidėjo tikra vyriausybės krizė – ryte atsistatydino „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas.

„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Raabas atsistatydino
„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Raabas atsistatydino

Jis pareiškė negalintis sutikti su siūlomais mechanizmais ES narės Airijos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos pasienyje. D.Raabas taip pat mano, kad vyriausybė pagal susitarimą negalės įvykdyti visuomenei prieš praėjusius rinkimus duotų pažadų.

D.Raabo pavyzdžiu pasekė ir apie pasitraukimą ketvirtadienį paskelbė dar septyni toriai.

VIDEO: Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: patenkinti ne visi, bet lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Kabineto narių, trečiadienį smarkiai suabejojusių susitarimu, buvo net 11 iš 29, tad galima numanyti, kad atsistatydinimų gali būti dar daugiau – ypač turint omenyje galimybę, kad ateityje gali laukti kova dėl Konservatorių partijos pirmininko posto.

Savo ruožtu premjerė ketvirtadienį gynė susitarimą.

„Galime pasirinkti išstoti be susitarimo, galime rizikuoti tuo, kad nebus išvis jokio „Brexit“, arba galime pasirinkti susivienyti ir paremti geriausią susitarimą, dėl kurio galima susiderėti“, – anksčiau ketvirtadienį parlamentarams kalbėjo Th.May.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius