Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemene trečiųjų karo metinių demonstracijoje dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių

Dešimtys tūkstančių husių sukilėlių šalininkų pirmadienį dalyvavo per trečiąsias karo metines surengtoje demonstracijoje Jemeno sostinėje Sanoje.
Husių sukilėliai
Husių sukilėliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Demonstracija įvyko kelios valandos po kaimyninės Saudo Arabijos pareiškimo, kad ji numušė septynias sukilėlių paleistas raketas.

Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija į Jemeną įžengė 2015 metų kovą, norėdama grąžinti į valdžią jo „teisėtą“ vyriausybę, husiams ir jų sąjungininkams užėmus Saną.

Vienoje Sanos aikščių pirmadienį plazdėjo Jemeno vėliavų jūra, matėsi plakatų su husių lyderio Abdulmaliko al Huthi atvaizdais ar užrašais „Treji agresijos metai“.

„Tai yra teisėtumas!“ – šaukė vienas protesto lyderių.

Nuo koalicijos intervencijos pradžios jau žuvo maždaug 10 tūkst. jemeniečių, o dar 53 tūkst. buvo sužeisti. Karas sukėlė humanitarinę krizę, kurią Jungtinės Tautos yra pavadinusios didžiausia pasaulyje.

Irano remiami sukilėliai kontroliuoja sostinę, šiaurės Jemeną ir didžiausią šalies uostą.

Prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi pajėgos nuo 2015 metų kontroliuoja Pietų Jemeną, bet šiemet tarp prezidento ir jo sąjungininkų separatistų šalies pietuose atsirado nesutarimų.

Saudo Arabijos pajėgos sekmadienį vakare paskelbė, kad perėmė septynias Jemeno sukilėlių raketas, įskaitant raketą virš Rijado.

Nuo krintančio šrapnelio sostinėje žuvo vienas egiptietis, sakė pareigūnai.

„Šis agresyvus ir priešiškas Irano remiamos husių grupės veiksmas įrodo, kad Irano režimas toliau remia šią ginkluotą grupę kariniais pajėgumais“, – sakė koalicijos atstovas Turki al Malki.

Husių televizija „al Masirah“ pranešė, kad sukilėliai taikėsi į Rijado Karaliaus Khalido tarptautinį oro uostą ir kitus aerodromus karalystės pietuose.

Lapkričio mėnesį Saudo Arabijos pareigūnai pranešė, kad husiai surengė raketinę ataką prieš Rijado oro uostą, kuri buvo sužlugdyta. Dėl jos buvo visiškai blokuoti Jemeno uostai ir tarptautinis oro uostas.

Dėl tarptautinio spaudimo blokada vėliau buvo sušvelninta.

VIDEO: Jemeno sostinėje Saudo Arabijos koalicijos aviacija subombardavo mažiausiai tris namus

Sekmadienį vakare sakydamas kalbą, sukilėlių vadas A.al Huthi sakė, kad jo kovotojai yra pasirengę tolesnėms „aukoms“ kovoje su Saudo Arabijos vadovaujama koalicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius