Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemene vyksta policijos ir opozicijos šalininkų susirėmimai

Sanoje pirmadienį per Jemeno policijos ir opozicijos bei hašidų genčių lyderio Sadiqo al Ahmaro šalininkų susirėmimus buvo sužeista keletas žmonių, pranešė įvykio liudininkai ir saugumo pareigūnai.
Protestai Jemene
Protestai Jemene / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Jemenas

Per susirėmimus, kurie vyko Jemeno sostinėje netoli S.Ahmaro namų, buvo girdėti automatų šūviai ir granatų sprogimai, sakė liudininkai.

Kaip informavo pavardės nenorėjęs skelbti saugumo pareigūnas, per susirėmimus keli žmonės buvo sužeisti. Ar sužeistieji buvo pareigūnai, ar sukilėliai, šaltinis nenurodė.

Jemeno Hašidų genčių konfederacijai vadovaujantis S.Ahmaras, buvęs svarbus prezidento Ali Abdullah Seleho ramstis, kovą perėjo į opozicijos pusę.

„Visų savo genties narių vardu aš skelbiu, kad prisidedu prie revoliucijos“, – sakė S.Ahmaras, ragindamas A.A.Salehą „išgelbėti Jemeną nuo kraujo praliejimo ir ramiai pasitraukti“.

Hašidų genčių konfederacija laikoma įtakingiausia Jemene. Ji vienija devynis klanus, tarp jų sanhanų gentį.

Susirėmimai Sanos gatvėse prasidėjo  po to, kai Jemeno prezidentas A.A.Salehas sekmadienį atsisakė pasirašyti Persijos įlankos šalių bendradarbiavimo organizacijos pasiūlytą planą dėl valdžios perdavimo viceprezidentui, turėjusį padėti užbaigti šią valstybę apėmusią kruviną politinę krizę.

Susitarimas suteikė A.A.Salehui ir jo padėjėjams neliečiamybę nuo baudžiamojo persekiojimo ir įpareigojo palikti pareigas po beveik 33 metus trukusio buvimo valdžioje.

A.A.Salehas pareiškė, kad tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vietos sparnas gali užpildyti politinį vakuumą ir vakuumą saugumo srityje, kuris susidarys, jeigu jis pasitrauk. Jis taip pat apkaltino opoziciją susitarimo sužlugdymu.

Sutikęs perduoti valdžią Jemeno prezidentas galėtų tapti trečiuoju arabų lyderiu, nuverstu per visuotinius neramumus. Anksčiau antivyriausybinės demonstracijos kainavo postus Tuniso ir Egipto lyderiams.

Nuo sausio pabaigos šalyje vykstantys ir saugumo pajėgų žiauriai slopinami režimo priešininkų protestai jau nusinešė mažiausiai 180 žmonių gyvybes.

Kad konfliktas Jemene būtų greičiau sureguliuotas, labai suinteresuotos Jungtinės Valstijos ir Saudo Arabija, siekiančios neleisti, kad sustiprėtų „al Qaeda“ vietos kuopelė, jau mėginusi vykdyti išpuolius prieš šių šalių piliečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius