Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemeno dvasininkas Awlaqi JAV lėktuvą mėginusį susprogdinti nigerietį vadina savo mokiniu

Radikalus Jemeno musulmonų dvasininkas Anwaras al Awlaqi, duodamas interviu televizijai „al Jazeera“, gyrė nesėkmingą mėginimą per praeitas Kalėdas susprogdinti vieną JAV keleivinį lėktuvą ir sakė, jog dėl to incidento įtariamas Nigerijos pilietis buvo jo „mokinys“.
Anwaras al-Awlaqis
Anwaras al-Awlaqis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karingasis dvasinis lyderis, įtariamas ryšiais su Arabijos pusiasalio „al Qaeda“, sakė pritariantis tai atakai.

Nigerietį Umarą Farouką Abdulmutallabą (Umarą Faruką Abdulmutalabą), kuris, kaip pranešama, buvo apmokytas Jemene, A.al Awlaqi vadino savo mokiniu, tačiau pridūrė nenukreipęs to jaunuolio surengti ataką.

„Palaikau tai, ką padarė Umaras Faroukas“, – sakė jis, argumentuodamas, kad išpuolį į Detroitą gruodžio 25 dieną skridusiame oro bendrovės „Northwest Airlines“ lėktuve yra atsakas į musulmonų žudymą Palestinoje, Irake ir Afganistane, taip pat JAV bepiločių lėktuvų atakas Jemene.

„Mano gentyje dėl amerikiečių raketų ir reidų žuvo 17 moterų ir 23 vaikai. Todėl neklauskite manęs, ar po viso šito „al Qaeda“ žudė ir sprogdino civilinį lėktuvą. Trys šimtai amerikiečių – niekas, palyginti su tūkstančiais jų nužudytų musulmonų.“Mano gentyje dėl amerikiečių raketų ir reidų žuvo 17 moterų ir 23 vaikai. Todėl neklauskite manęs, ar po viso šito „al Qaeda“ žudė ir sprogdino civilinį lėktuvą.

U.F.Abdulmutallabui pateikti kaltinimai dėl mėginimo apatinėse kelnaitėse įsiūtu cheminiu užtaisu sunaikinti lėktuvą, kuriuo skrido 279 keleiviai ir 11 įgulos narių.
Užtaisas nesuveikė, kaip planuota, o 23 metų nigerietį greitai sutramdė kiti keleiviai ir įgulos nariai.

A.al Awlaqi pagarsėjo pernai, kai paaiškėjo, kad jis elektroniniu paštu aktyviai susirašinėjo su JAV armijos psichiatru majoru Nidalu Hasanu. Pastarasis praeitų metų lapkričio pradžioje Teksase esančioje Fort Hudo karinėje bazėje nušovė 13 žmonių.

Jungtinėse Valstijose gimęs dvasininkas, įtariamas ryšiais su 2001 metų rugsėjo 11 dieną Niujorke ir Vašingtone surengtų teroro atakų vykdytojais, taip pat gyrė išpuolį Fort Hude ir sakė, kad musulmonai kaip N.Hasanas gali tarnauti JAV pajėgose tik tokiu atveju, jeigu jie planuoja įvykdyti panašių atakų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius