-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemeno eksprezidento A.A.Saleho partija patvirtino jo žūties faktą

Jemeno eksprezidento Ali Abullah Saleho partija pirmadienį patvirtino jo žūties faktą.
Ali Akbaras Salehi
Ali Akbaras Salehi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Jemenas Mirtis

„Jis tapo kankiniu gindamas respubliką“, – pareiškė Visuotinio liaudies kongreso lyderis (GPC) lyderis Faiqa al Sayyidas, dėl eksprezidento žūties apkaltinęs husių sukilėlius.

Pasak F.al Sayyido, husiai apšaudė A.A.Salehą ir kitus partijos aukšto rango pareigūnus, kai šie bėgo iš sukilėlių kontroliuojamos sostinės Sanos buvusiam prezidentui lojalių pajėgų kontroliuojamos teritorijos link.

Husiai sustabdė keturių automobilių kortežą apie 40 km į pietus nuo Sanos ir nušovė A.A.Salehą, Visuotinio liaudies kongreso generalinį sekretorių Arifą al Zouką ir jo pavaduotoją Yasirą al Awadi, nurodė vienas karinis šaltinis.

A.A.Salehas šeštadienį pranešė nutraukiantis aljansą su Irano palaikomais husių sukilėliais, su kuriais bendrai valdė sostinę trejus metus, ir taip atvėrė galimybę pradėti derybas su kaimynine Saudo Arabija dėl Jemeną paralyžiavusios blokados panaikinimo.

Kiek anksčiau Jemeno sukilėlių kontroliuojama Vidaus reikalų ministerija paskelbė apie buvusio šalies vadovo žūtį. Husių lyderis pareiškė, kad A.A.Salehas buvo nužudytas dėl savo „išdavystės“.

Be kita ko, socialiniuose tinkluose pradėjo plisti vaizdo įrašas, kuriame, kaip manoma, nufilmuotas į gėlėtą apklotą susuktas A.A.Saleho lavonas su didele žaizda galvoje.

A.M.al Houthi: „Perspėjome išdavikų ir nusikaltėlių grupuočių lyderį, kad atsitrauktų, būtų išmintingas, nebeleistų savo grupuotėms vykdyti nusikaltimų. Šiandien padarytas galas išdavystės sąmokslui. Juoda diena koalicijos pajėgoms.“

Abdul Malekas al Houthi pranešime per sukilėlių televiziją „al Masirah“ sakė, kad eksprezidento nužudymas yra „istorinis koalicijos pajėgų sutriuškinimas“, turėdamas galvoje Saudo Arabijos vadovaujamą arabiškų šalių aljansą, kovojantį su husiais.

Jis nepaminėjo A.A.Saleho vardo, tačiau sakė žinantis apie eksprezidento kontaktus su koalicija ir jo pastangas sukilti prieš husius. A.M.al Houthi teigė, kad keletą kartų buvo perspėjęs eksprezidentą.

„Perspėjome išdavikų ir nusikaltėlių grupuočių lyderį, kad atsitrauktų, būtų išmintingas, nebeleistų savo grupuotėms vykdyti nusikaltimų, – sakė jis. – Šiandien padarytas galas išdavystės sąmokslui. Juoda diena koalicijos pajėgoms.“

A.M.al Houthi pabrėžė, kad husiai nėra nusistatę prieš susiskaldžiusį Visuotinį liaudies kongresą, kuris A.A.Saleho prezidentavimo metais buvo valdančioji partija.

75 metų eksprezidentas šalį valdė daugiau nei tris dešimtmečius, tačiau 2012 metais buvo priverstas pasitraukti po Arabų pavasario įvykių įkvėpto sukilimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius