Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jemeno husiai raketomis apšaudė laivą Raudonojoje jūroje

Jemeno husių sukilėliai pirmadienį Raudonojoje jūroje raketomis apšaudė laivą, pranešė pareigūnai. 
KHALED ZIAD / AFP
KHALED ZIAD / AFP

Tai naujausias husių sukilėlių išpuolis prieš prekybinius laivus šiame itin svarbiame jūrų kelyje.

Išpuolis įvyko prie Mochos uosto Jemene, nurodė Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų agentūra (UKMTO).

UKMTO pranešė, kad laivas per išpuolį buvo apgadintas, tačiau jo įgula yra saugi ir plaukia į kitą uostą. UKMTO įspėjo netoli įvykio vietos plaukiojančius laivus būti atsargius.

UKMTO paskelbė, kad įvyko „sprogimas netoli prekybinio laivo“ ir pridūrė, kad „laivas ir įgula yra saugūs“.

JAV centrinis štabas (CENTCOM) nurodė, kad buvo apgadintas su Maltos vėliava plaukiojantis, Graikijai priklausantis balkeris „Cyclades“. Kariai taip pat numušė droną, skriejusį link laivų „USS Philippine Sea“ ir „USS Laboon“, antradienį pranešė kariuomenė.

Husių pajėgų atstovas brigados generolas Yahya Saree (Jahja Saris) ankstų antradienio rytą pareiškime nurodė, kad išpuolis buvo surengtas prieš „Cyclades“ ir nukreiptas prieš JAV karo laivus.

Tuo metu Italijos gynybos ministerija pirmadienį pranešė, kad jos fregata „Virgino Fasan“ tą rytą netoli Bab el Mandebo sąsiaurio, jungiančio Raudonąją jūrą ir Adeno įlanką, numušė husių droną.

„Raketa sprogo vandenyje netoli lydimo laivo, padarydama tik nedidelę paviršinę žalą, – teigė Italijos gynybos ministerija, nenurodydama lydėjusio prekybinio laivo pavadinimo. – Fregata „Fasan“ ir saugomas prekybinis laivas, kaip ir buvo planuota, toliau juda į pietus, kur galės išplaukti iš Raudonosios jūros.“

Y. Saree už ataką atsakomybės neprisiėmė, nors teigė, kad husių kariai taip pat taikėsi į laivą Indijos vandenyne. Tiesioginio pranešimo ar įrodymų, patvirtinančių šį teiginį, nebuvo.

Husiai teigia, kad savo išpuoliais prieš laivybą Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje siekia daryti spaudimą Izraeliui, kad šis nutrauktų karą prieš „Hamas“ Gazos Ruože, per kurį žuvo daugiau kaip 34 tūkst. palestiniečių.

Per spalio 7-ąją „Hamas“ įvykdytą išpuolį, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34 žuvusius.

JAV jūrų administracijos duomenimis, nuo lapkričio husiai surengė daugiau kaip 50 išpuolių prieš laivus, užgrobė vieną laivą ir dar vieną nuskandino.

Pastarosiomis savaitėmis husių išpuolių sumažėjo, Jungtinėms Valstijoms ir kitoms sąjungininkėms surengus antskrydžių prieš keletą husių pozicijų Jemene. Dėl sukilėlių keliamos grėsmės Raudonojoje jūroje sumažėjo laivyba.

Amerikiečių pareigūnai spėliojo, kad husių sukilėliams gali pritrūkti ginklų dėl prieš juos nukreiptos JAV vadovaujamos kampanijos ir kelis mėnesius nuolat leidžiamų dronų ir raketų. Tačiau praėjusią savaitę husių sukilėliai atnaujino išpuolius. Ankstų sekmadienio rytą JAV kariuomenė virš Raudonosios jūros numušė penkis dronus, pranešė CENTCOM.

Dronai „kėlė tiesioginę grėsmę JAV, koalicijos ir prekybos laivams regione“, sakoma CENTCOM pareiškime.

Husiai šeštadienį pareiškė, kad numušė dar vieną amerikiečių droną „MQ-9 Reaper“ ir per televiziją parodė filmuotą medžiagą, kurioje greičiausiai matyti šio bepiločio orlaivio nuolaužos.

JAV Gynybos departamento atstovas spaudai ir karinių oro pajėgų pulkininkas Bryonas J. McGarry (Brajonas Dž. Makgaris) šeštadienį naujienų agentūrai AP pripažino, kad „Jemene sudužo JAV karinių oro pajėgų dronas „MQ-9 Reaper““. Jis teigė, kad vyksta tyrimas, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius