Jemeno husių sukilėliai skelbia raketa smogę „Saudi Aramco“ gamyklai

Jemeno husių sukilėliai ketvirtadienį paskelbė paleidę raketą į Saudo Arabijos valstybinės naftos bendrovės „Saudi Aramco“ gamyklą vakariniame Džidos mieste, kovotojams suintensyvinus atakas prieš karalystę.
„Saudi Aramco“ gamykla
„Saudi Aramco“ gamykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Saudi Aramco“ ir Rijado pareigūnai informacijos apie ataką kol kas nepatvirtino.

Husių atstovas spaudai Yahya Saree (Jahija Saris) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad sukilėliai apyaušriu smogė Džidoje esančiam „Saudi Aramco“ naftos kompleksui raketa „Quds 2“.

Anot jo, ataka buvo surengta keršijant už šeštus metus Jemene vykdomą karinę kampaniją, vadovaujamą Saudo Arabijos.

Irano remiami husiai ir anksčiau yra atakavę „Saudi Aramco“ objektus. Šios atakos išryškino Saudo Arabijos milijardų dolerių vertės naftos infrastruktūros pažeidžiamumą.

Pernai lapkritį sukilėliai raketa „Quds 2“ smogė energetikos milžinės gamyklai Džidoje. Paleista raketa pramušė skylę naftos rezervuare, sukeldama sprogimą ir gaisrą, nurodė bendrovė.

Antradienį Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijas dviem Jemeno husių sukilėlių vadams, kaltinamiems dėl civilių mirčių ir ryšių su Iranu.

Pastarosiomis savaitėmis sukilėliai suintensyvino atakas prieš Saudo Arabiją ir puolimą paskutiniam Rijado palaikomos vyriausybės bastionui šalies šiaurėje Maribui užimti.

Šeštadienį garsūs sprogimai sudrebino Rijadą, o Saudo Arabijos vadovaujama koalicija paskelbė atrėmusi husių raketų ataką.

Pranešimų apie žuvusius ar nukentėjusius žmones negauta, tačiau buvo smarkiai apgadintas mažiausiai vienas gyvenamasis namas, pranešė valstybinė televizija „Al-Ekhbariya“.

Koalicija taip pat pranešė šeštadienį perėmusi šešias husių bepilotes skraidykles, paleistas į karalystę, įskaitant pietinius Chamis Mušaito ir Džizano miestus.

Husiai prisiėmė atsakomybę už raketos bei dronų smūgius ir pagrasino surengti daugiau atakų prieš karalystę.

Kruvina kova dėl valdžios Jemene tarp Irano remiamų husių sukilėlių ir tarptautiniu mastu pripažįstamos vyriausybės, palaikomos Saudo Arabijos vadovaujamos karinės koalicijos, verda nuo 2014 metų.

Per šį konfliktą dešimtys tūkstančių žmonių žuvo, o milijonai atsidūrė prie bado slenksčio. Jungtinės Tautos tai vadina didžiausia pasaulyje humanitarine krize.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius