Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemeno laikinąją sostinę Adeną drebino tankų mūšis

Jemeno laikinojoje sostinėje Adene per dvi intensyvių kovų dienas žuvo mažiausiai 36 žmonės, o dar 185 buvo sužeisti, pirmadienį pranešė Raudonasis Kryžius.
Jemeno laikinąją sostinę drebino intensyvūs mūšiai
Jemeno laikinąją sostinę drebino intensyvūs mūšiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Jemenas Karas

Separatistų ir vyriausybinių pajėgų kovos pirmadienio naktį suintensyvėjo. Abi šalys antrą bandymo Adene „įvykdyti perversmą“ dieną naudojo tankus ir artileriją, sakė kariuomenės šaltiniai.

Tuo tarpu Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija, kuri remia vyriausybę, paragino pradėti dialogą ir išklausyti separatistų reikalavimus.

„Raginame teisėtą vyriausybę išnagrinėti šio politinio ir socialinio judėjimo reikalavimus“, – sakė koalicijos atstovas pulkininkas Turki al Maliki.

Separatistus, kuriuos remia koalicijos sąjungininkai Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), jis paragino demonstruoti santūrumą ir „surengti derybas su teisėta vyriausybe“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jemeno laikinąją sostinę drebino intensyvūs mūšiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jemeno laikinąją sostinę drebino intensyvūs mūšiai

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) misijos Jemene vadovas Carlosas Batallasas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „per susirėmimus #Adene jau žuvo 36 ir buvo sužeisti 185 žmonės“.

Civilių aukų skaičiaus TRKK nepateikė.

Šaltiniai armijoje sakė, kad snaiperiai nušovė penkis separatistų kovotojus, o keturi kariai žuvo per susirėmimus.

Šiitų sukilėliai prieš trejus metus privertė Saudo Arabijos remiamo prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybę pasitraukti iš sostinės Sanos. Nuo to laiko kabineto būstinė yra Adenas.

Susirėmimai vyko separatistų pajėgoms užėmus vyriausybės pastatus per operaciją, kurią Jemeno premjeras pavadino bandymu įvykdyti perversmą.

Naktį separatistus palaikančios saugumo pajėgos kai kuriuose rajonuose puolė ir buvo vos už kilometro nuo prezidentūros rūmų Adene, naujienų agentūrai AFP sakė saugumo ir armijos šaltiniai.

Minimos pajėgos taip pat užėmė dvi kariškių stovyklas netoli Adeno tarptautinio oro uosto, kuris jau antrą dieną buvo uždarytas, nurodė šaltiniai.

Šiitų sukilėliai prieš trejus metus privertė Saudo Arabijos remiamo prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybę pasitraukti iš sostinės Sanos. Nuo to laiko kabineto būstinė yra Adenas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jemeno prezidentas Abdrabuhas Mansuras Hadi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jemeno prezidentas Abdrabuhas Mansuras Hadi

Separatistai, kurie nori sugrąžinti nepriklausomą Pietų Jemeną, egzistavusį iki 1990 metų, rėmė A.M.Hadi pajėgų kovą su šiitų sukilėliais, bet pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp jų padidėjo.

Abiejų šalių kovotojai buvo dislokuoti daugumoje šio šalies pietuose esančio uostamiesčio rajonų. Adenas buvo paralyžiuotas jau antrą dieną. Sekmadienį čia žuvo 15 žmonių, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Nedirbo universitetai, mokyklos ir parduotuvės, pranešė AFP fotografas.

Kovos veiksmai prasidėjo anksti sekmadienį, provyriausybinėms pajėgoms neleidus separatistų Pietų pereinamojo laikotarpio tarybos šalininkams atvykti į mitingą Adene.

Pastarasis kovų suintensyvėjimas pridėjo dar vieną dimensiją vienam sudėtingiausių pasaulio konfliktų – pilietiniam karui, kuris jau nusinešė tūkstančius gyvybių, o milijonus gyventojų nustūmė prie bado slenksčio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jemeno laikinąją sostinę drebino intensyvūs mūšiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jemeno laikinąją sostinę drebino intensyvūs mūšiai

Separatistai iš centrinės Maribo provincijos ir pietinės Abjano provincijos išsiuntė papildomas pajėgas, sakė saugumo šaltiniai.

Pajėgos iš Abjano į Adeną žygiavo po pakeliui įvykusių susirėmimų su lojalistais.

Separatistams sekmadienį užėmus vyriausybės pastatus, premjeras Ahmedas bin Dagheras pasmerkė „perversmą Adene prieš teisėtumą ir šalies vienybę“.

Jis paragino Saudo Arabijos vadovaujamą koaliciją įsikišti.

2015 metų kovą koalicija surengė antskrydžius prieš Irano remiamus husių sukilėlius ir nusiuntė karių remti A.M.Hadi pajėgas, nes baiminasi, kad Teheranas įgis atramos tašką šioje šalyje prie Saudo Arabijos pietinės sienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius